ŠTÍTEK: Sigmund Freud

Z tiskové konference k 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Aragorn z Pána prstenů, Sigmund Freud i svérázný táta v divočině. Tím vším byl Viggo Mortensen, všestranný herec i režisér, který ozdobí letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. A nebude sám. Na prestižní domácí přehlídku míří i Clive Owen, Daniel Brühl a Steven Soderbergh, tvůrce nestárnoucího filmu Sex, lži a video. Festival se bude konat od 28. června do 6. července.

Festival Karlovy Vary 2024: Dorazí hvězdní Mortensen a Owen, soška bude menší

Film a televize
V době, kdy se Sigmund v roce 1856 narodil, bydlela rodina v podnájmu v měšťanském domě č. p. 117 u Jana Zajíce v Zámečnické ulici.
Světově uznávaný neurolog a psychiatr Sigmund Freud, který prostřednictvím psychoanalýzy objevil cestu do nevědomých zákoutí našich duší, prožil většinu života ve Vídni, jeho rodištěm je však severomoravsky Příbor. Dům, v němž spatřil světlo světla, se proměnil v pozoruhodné muzeum, na jehož podobě se podílela psychiatrova pravnučka, respektovaná britská výtvarnice a sochařka Jane McAdam Freud. V Příboře našla spolu se svým mužem druhý domov.
13 fotografií

Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře. Stojí za návštěvu i s kapkou psychoanalýzy

Architektura
Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny
Známý švédský chemik a vynálezce dynamitu Alfred Nobel patří mezi celou řadu osobností, které v minulosti pobývaly v západočeském lázeňském městě. Letos si lázně připomenou 190 let od narození vynálezce a k jubileu připravila městská knihovna spolu s informačním centrem výstavu s titulem: Alfred Nobel v Mariánských Lázních a známí hosté, laureáti Nobelovy ceny.
3 fotografie

Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny

Chebsko
Mapa rodáků osobností celého světa i malých regionů v Pardubickém kraji
Na internetu se objevila zajímavá aplikace mapy světa, která při postupném přibližování ukazuje nejznámější rodáky daných oblastí. Pro střed Evropy je to Sigmund Freud a v samotném Pardubickém kraji bezesporu litomyšlský rodák Bedřich Smetana. Ale při ještě větším přiblížení se v jednotlivých mikroregionech objevují jména, o kterých mnozí Východočeši mnohdy ani neslyšeli.
10 fotografií

Nejen Smetana, Schindler a Hašek. Proklikejte se na desítky rodáků našeho kraje

Orlicko
Pokud máte zájem zjistit, co se vám váš mozek pomocí snů snaží říci, založte si snový deník.
Události posledních dní a týdnů vystavují naši psychiku těžké zkoušce. Kromě jiného se nepohoda podepisuje i na našem spánku, který může být neklidný a plný tíživých snů. Jaká je vlastně jejich funkce a co si z nich můžeme odnést?
2 fotografie

K zapamatování snů pomůže jeden vitamin

Zdraví
Smyslem vnitřního dítěte je naplnit v našich dospělých životech potřeby, které se nám jako dětem nedostávaly
Potkat své vnitřní dítě zní mysticky, ezotericky, možná bláznivě. Jde ale o pojem v psychologii používaný už řadu let. Jeho smyslem je naplnit v našich dospělých životech potřeby, které se nám jako dětem nedostávaly. Tato nenaplněnost může způsobovat naši životní nespokojenost, malou sebedůvěru a kazit nám naše vztahy. Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Glanc.

Dokážete najít své vnitřní dítě?

30 pozorností pro radost
Nová inscenace Divadla F.X.Šaldy Blanche a Marie.
Nová inscenace Divadla F.X.Šaldy Blanche a Marie vznikala od prosince do února ve velmi složitých podmínkách covidové pandemie. Odložená premiéra tak měla proběhnout v úterý 26. října 2021 od 19 hodin v Malém divadle. Nakonec bylo divadlo nuceno premiéru znovu odložit kvůli akutní hlasové indispozici hlavní představitelky. Než najde divadlo nový termín premiéry, můžete si prohlédnout obsáhlou galerii fotek a zjistit, co vás v divadle čeká.
44 fotografií

Lze spočítat atomovou váhu lásky? Curie – Skłodowská a Freud to zkouší v Liberci

Liberecko
Psychosomatická medicína se zaměřuje na onemocnění, při nichž hraje hlavní roli psychika
A když bylo před kostelem, hádala se duše s tělem – tak se zpívá v nádherné staročeské baladě o konfliktu duše a těla. Tento konflikt však neprobíhá jen v poslední hodině bytí, ale u některých doslova od narození. Definice tohoto pojmu se stejně jako definice zdraví měnila vlivem doby, prostředí ale i vzděláním. Kdysi byla projevem kouzel, či nepřízně bohů a dnes má stejně jako zdraví biopsychosociální charakter.
6 fotografií

Psychosomatické poruchy nejsou jen výmysl. Vyskytují se i u dětí

Rady dětem i rodičům
 Výstavu Piloty výtvarníka Jiřího Staňka (na snímku) lze nyní vidět až do 11. července v Galerii Luxfer v České Skalici.
Po uvolnění rozmanitých epidemických opatřeních druhá výstava „face to face“ v letošním roce! Ta první – Sféra vlivu, autorů Jiřího Franty a Davida Böhma, nedávno začala v Luxfer Open Space - prostor pro současné umění v České Skalici. Druhou nazvanou Piloty, výtvarníka Jiřího Staňka, lze nyní vidět až do 11. července v Galerii Luxfer v témže městě.
13 fotografií

FOTO: Piloty aneb Staňkovy pilíře ze skládaného papíru obsadily Galerii Luxfer

Čtenář reportér
Létající slon nebo loď plující po souši, i tak mohou vypadat šifry, které nám nabízejí sny.
Nahlédněte do tajemství snů. Vyčítáte si nevěru nebo jste masový vrah? Co značí létající slon a proč i bloudění pustinou může mít pozitivní význam? Sním, či bdím? Otázka, kterou si položil snad každý z nás. Někdy se ale sny opravdu prolínají s realitou. Proč se nám zdají a co nám chtějí svými příběhy naznačit? Zkuste si dát k posteli tužku a papír a začněte si je pečlivě zapisovat.  
3 fotografie

Sex s kolegou, masový vrah nebo létající slon. Co o nás prozrazují sny

Zdraví
Nová expozice příborského muzea připomíná staré technologie, které si návštěvník bude moci i vyzkoušet.
Pohádku o Dobrunce, která denně musela spřádat na kolovratu, zřejmě zná mnoho lidí. Autorka Božena Němcová ve své báchorce O zlatém kolovrátku vykreslila chudobu tehdejší doby a kolovrat byl jedním ze zdrojů obživy. Místem, kde si návštěvník může práci na kolovrátku či tkalcovském stavu a jiné staré technologie vyzkoušet, je nyní Centrum tradičních technologií v Příboře (CETRAT), pobočka Muzea Novojičínska.
4 fotografie

Jak se v minulosti tkalo? Právě to si na vlastní kůži vyzkoušíte v Příboře

Novojičínsko