ŠTÍTEK: skalní formace

Na Chudobínskou borovici je skvostný pohled.
Chudobínská borovice je ikonickým stromem, který roste na skále u břehů Vírské přehrady v okrese Žďár nad Sázavou. Zvláštní esovitý tvar borovice podle expertů vypovídá o dlouholetém přizpůsobování se vnějším podmínkám, jako je například pohyb podloží či proudění větru. Je oblíbeným cílem turistů i uměleckých fotografů a dokonce se v jako Evropský strom roku 2020 dostala na poštovní známku.
6 fotografií

Chudobínská borovice. Nejznámější strom u Víru možná pamatuje vládu Rudolfa II.

Doma
Přírodní památka Klepec
/FOTO, VIDEO, TIP NA VÝLET/ Slouha, Fůra sena, Obří záda, Šplíchalův kočár a  Umyvadlo. Pro většinu lidí na první pohled jen nahodilá slova, pro obyvatele obce Přišimasy velmi známá jména. Nad její částí Skřivany se totiž tyčí vrch Klepec. Místo, které působí jako vystřižené z pohádek nebo fanstasy filmů, je významnou přírodní památkou a v jeho lesích se skrývají žulové skály, jež nesou tyto názvy. 
26 fotografií

Podívejte se do pohádky. Lesy přírodní památky Klepec stráží mohutný Slouha

Volný čas
Bludné skály zaujaly i autory věhlasné filmové série Letopisy Narnie.
Bludné skály u českého Machova jako přírodní atrakce jsou součástí polského národního parku Stolové hory. Lákají k návštěvě nejen turisty, ale také geology a milovníky přírody z celého světa. Turistická trasa, která skalní městem vede, se nachází v Polsku u města Kudowa Zdrój jen pár kilometrů od českých hranic. Není ovšem úplně snadné ji absolvovat. Vyžaduje odvahu a obratnost při překonávání úzkých prostor mezi masivními skalními bloky.
7 fotografií

Bludné skály jsou raritou. Natáčely se tu Letopisy Narnie, bývá tam i chládek

Do světa
Divoká Šárka. Ilustrační foto.
Kriminalisté ve spolupráci s pražskými záchranáři a hasiči zasahovali v sobotu odpoledne na Divoké Šárce v Dejvicích, kde skočil muž ze skály. Událost se stala před 14. hodinou. Jak potvrdil mluvčí pražských policistů Richard Hrdina, zranění muže, který zůstal ležet v lesnatém těžko přístupném terénu, byla neslučitelná se životem.

Muž skočil na Divoké Šárce ze skály. Na místě zemřel

Nehody
Panorama Residence Prachatice.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tlusté zdi, chybějící podsklepení, trezorová místnost připomínající atomový kryt nebo skála v podzemní části domu. Překvapení, o kterých neměl majitel bývalého sídla prachatických komunistů, společnost Residence Invest Prachatice, ani tušení. Překážky ale překonala a nabízí sluncem zalité bydlení s impozantním výhledem do okolí.
27 fotografií

Z komunistického sídla je Panorama Residence. Prachatická budova září i zvenčí

Regiony
Panorama Residence Prachatice.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tlusté zdi, chybějící podsklepení, trezorová místnost připomínající atomový kryt nebo skála v podzemní části domu. Překvapení, o kterých neměl majitel bývalého sídla prachatických komunistů, společnost Residence Invest Prachatice, ani tušení. Překážky ale překonala a nabízí sluncem zalité bydlení s impozantním výhledem do okolí.
27 fotografií

Z komunistického sídla je Panorama Residence. Budova „lebedí“ oku i zvenčí

Prachaticko
Český ráj
Český ráj je jednou z nejkrásnějších a nejstarších chráněných krajinných oblastí v České republice. Jeho malebné pískovcové skalní útvary, romantická zřícenina hradu, zelené lesy a malebná jezera lákají davy návštěvníků z regionu i vzdáleného okolí. S příchodem jara se tu lidé mohou naplno věnovat turistice, cyklistice, horolezectví a dalším outdoorovým aktivitám.
6 fotografií

Objevte kouzlo Českého ráje: Zlatá stezka láká turisty na jarní výlety

Jičínsko
Český ráj.
Český ráj je jednou z nejkrásnějších a nejstarších chráněných krajinných oblastí v České republice. Jeho malebné pískovcové skalní útvary, romantická zřícenina hradu, zelené lesy a malebná jezera lákají davy návštěvníků z regionu i vzdáleného okolí. S příchodem tepla se tu lidé mohou naplno věnovat turistice, cyklistice, horolezectví a dalším outdoorovým aktivitám.
6 fotografií

Objevte kouzlo Českého ráje: Zlatá stezka láká turisty na letní výlety

Liberecko
Z výletu do Tisé.
V pátek 8. března byla pokladna ve skalách ještě zavřená, do bělavých bříz se opíralo slunce, na lavičce před rozcestníkem se poctivě střídali Němci se školáky z Ústí nad Labem. Po krátké statistické odmlce jsem konstatoval, že naši prohráli na body. Do levé části skalního města zrovna odkráčela desetičlenná skupina hlučných sousedů, ženy měly v ruce drobnou květinu, muži na zádech vlekli tekuté zásoby. Původně jsem si myslel, že si dali v Tisé sraz instruktoři lezení, teprve na zastávce autobusu jsem zjistil, že dámy dostaly pozvání na oslavu MDŽ do Děčína. 
30 fotografií

Jarní prázdniny na Ústecku skončily, v Tisé by vyhráli na body Němci

Čtenář reportér