ŠTÍTEK: školní budova

Policisté během výcviku.
Likvidace, či eliminace nebezpečného aktivního střelce. Takový úkol mají prvosledové policejní jednotky, které obsadily školní budovu v ústecké ulici Stará na Severní Terase. Naštěstí prozatím jenom cvičně. Během cvičení si ústečtí policisté v reálných podmínkách vyzkoušejí několik modelových situací, se kterými se mohou během své služby v budoucnu setkat.
7 fotografií

Školní budovu ve Staré ulici v Ústí obsadila policie. Likviduje cvičně střelce

Ústecko
Z historie školy v Mezné.
Vesnička Mezná na Soběslavsku si v tomto roce připomíná stočtyřiatřicáté výročí založení obecné školy. Přinášíme podrobnou historii školy, jak ji zaznamenal bývalý dlouholetý kronikář Mezné Jan Kolář. Podívat se můžete také na řadu historických fotografií. Nejstarší z nich je z roku 1900 a zobrazuje místní obecnou školu. Průřez historií pak končí v šedesátých letech minulého století.
14 fotografií

Pohledem historie: Škola v Mezné by letos oslavila 134 let svého vzniku

Táborsko
Ilustrační foto.
Mírně napjatá je situace mezi Novým Strašecím a Rynholcem v posledních několika letech. Není to tak dávno, co se vedení města vyslovilo proti výstavbě haly u Rynholce, který chtěl investorovi odprodat pozemky. V poslední době se řeší také umístění rynholeckých žáků do novostrašecké školy, která je na hraně kapacity. Novostrašečtí si navíc stěžují na nedostatečné placení příspěvků za žáky od obce.

Nové Strašecí a Rynholec se dohadují o příspěvcích na žáky. Dar nestačil

Rakovnicko
Budova pedagogické školy v Kroměříži letos slaví 120. výročí od otevření. Škola si při té příležitosti připravila také bohatý program.
Také školní budovy mají své narozeniny a jedna z těch nejzajímavějších v Kroměříži si připomíná úctyhodných 120 let od svého otevření. V současnosti v jejích prostorách na ulici 1. máje s číslem popisným 221/10 sídlí Vyšší odborná škola pedagogická a Střední pedagogická škola Kroměříž (SPgŠ), která se rozhodla „narozeninovým“ oslavám věnovat úvod letošního prosince.
3 fotografie

Školní budova slaví kulatiny. VOŠ a SPgŠ Kroměříž zve na prohlídky i koncert

Kroměřížsko
Ilustrační foto.
Nástavba k již stávající základní škole, výstavba nové školní budovy či spoléhat se na obec Rynholec, zda postaví vlastní školu. To jsou tři možnosti, které nyní řeší vedení Nového Strašecí, neboť kapacita stávající školní budovy je již na hraně. Jako nejpravděpodobnější se jeví varianta nástavby, novostrašecká radnice proto pověří projektanty a architekty, aby tuto možnost prověřili.
18 fotografií

Nástavba nebo nová budova? Novostrašečtí řeší rozšíření základní školy

Rakovnicko
Sloupskou základní školu stavěli místní i přespolní v 80. letech z části svépomocí.
/VIDEO/ Rozlehlý areál základní školy ve Sloupu v Moravském krasu na Blanensku letos oslaví čtyřicet let. Místní a také lidé z okolních vesnic na její stavbě odpracovali tisíce brigádnických hodin. A slavnostní otevření? To byla tehdy velká sláva, na kterou přijel i tehdejší předseda vlády. Podle místních se kvůli tomu tenkrát opravila silnice z okresního Blanska.
24 fotografií

Škola ve Sloupu slaví 40 let. Stavěla se částečně svépomocí

Blanensko
Ze školy v Obyčtově je restaurace.
Ze školní třídy v Obyčtově je bar. Bývalí žáci tak školu stále pilně navštěvují. A není to jediná školní budova, která se poté, co dosloužila, změnila v restaurační zařízení. Podobného osudu se dočkala například i škola v nejvýše položené obci na Vysočině nebo škola ve Vémyslicích na Znojemsku, které se nachází těsně za hranicemi Třebíčska.
39 fotografií

Místo do lavic, usedli na barové židle. Studničtí přestavěli školu na hospodu

Třebíčsko
Z historie Mezné. Fotografie poskytl kronikář Mezné Jan Kolář.
Vesnička Mezná na Soběslavsku si v tomto roce připomíná stodvaatřicáté výročí založení obecné školy. Přinášíme podrobnou historii školy, jak ji zaznamenal dlouholetý kronikář Mezné Jan Kolář. Podívat se můžete také na řadu historických fotografií. Nejstarší z nich je z roku 1900 a zobrazuje místní obecnou školu. Průřez historií pak končí v šedesátých letech minulého století.
14 fotografií

Škola v Mezné by letos oslavila 132 let vzniku. Podívejte se

Táborsko
Mladé Buky představily výsledek generální rekonstrukce historické školní budovy z roku 1877.
/FOTOGALERIE/ Základní škola v Mladých Bukách má úspěšně za sebou náročnou rekonstrukci staré školní budovy z roku 1877 za 35 milionů korun. Devadesáti procenty ji dotovala Evropská unie. Zbývající část, zhruba tři miliony korun, doplatila obec. Nyní se ZŠ Mladé Buky oficiálně pochlubila opravenou budovou, ve které přibyly nové třídy v půdním prostoru.
29 fotografií

To je proměna! Mladé Buky opravily více než stoletou školní budovu za 35 milionů

Krkonoše
Ilustrační foto.
Vedení Letovic stojí před zásadním rozhodnutím. Ve městě se staví nové byty a další desítky se plánují. V mateřské i základní škole postupně narůstá počet dětí a kapacity zařízení už přestávají stačit. Radnice města proto uvažuje o rozšíření školního areálu v ulici Komenského. Ve hře je i varianta nové školní budovy v jiné části města.

V Letovicích přibývá dětí. Budou muset rozšířit tamní školu

Blanensko
Objekt školy před 10 lety v roce 2009, do dnes je centrem dění v obci.
Vesnička Mezná na Soběslavsku si v tomto roce připomíná sto třicáté výročí založení obecné školy. Místní školní budova svému účelu již dávno neslouží, během svého osmašedesátiletého fungování (1889-1949 a 1957-1965) však dala základní vzdělání mnoha místním generacím.
7 fotografií

Obecná škola v Mezné letos oslavuje 130. výročí

Táborsko
Výstavba nového pavilonu mezi 1. a 7. základní školou v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Dvě budovy kolínských základních škol mají v současné době provizorně zakrytá okna a dveře. Souvisí to s budováním nového pavilonu, který propojí Základní školu Masarykova a Základní školu Bezručova a pro obě školy bude také sloužit.
15 fotografií

Školní budovy se chystají na propojení

Kolínsko
S rekonstrukcí školní budovy se začalo již vloni.
Nové Město na Moravě /FOTO/ – Velké rozčarování zažívá v těchto dnech vedení radnice, stavbaři i uživatelé školní budovy na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě. Díky dotacím měly ve škole vzniknout zbrusu nové odborné učebny, výtah, který zajistí bezbariérovost a zázemí pro tamní pedagogický sbor. Při rekonstrukci se ovšem přišlo na to, že má budova, nad níž má „vyrůst“ plánovaná nástavba, narušenou statiku.
7 fotografií

Školní budova má narušenou statiku, řeší se, co bude dál

Žďársko
Základní škola Svatopluka Čecha v Chocni se dočká změn.
Choceň – Budovu základní školy Svatopluka Čecha, která byla postavena na konci osmdesátých let, čekají změny k lepšímu. Prostřednictvím přístavby a nástavby plánuje radnice navýšit kapacitu školy a vybudovat nové odborné učebny.

Škola Svatopluka Čecha v Chocni se rozroste

Orlicko
Muzeum hlavního města na Florenci. Lešením je obklopeno ze všech stran a automobilka toho z velké části využila ke své propagaci. Zejména zepředu budovy to působí špatným dojmem.
Výjevy z pražských ulic šedesátých až osmdesátých let 19. století, jak je zachytili ilustrátoři dobových obrázkových časopisů Zlatá Praha, Květy a Světozor, jsou k vidění na aktuální výstavě v Muzeu hlavního města Prahy. Expozice nazvaná jednoduše Zlatá Praha je otevřena od prosince a návštěvníci si ji mohou prohlédnout až do 31. března. Zároveň s ní vznikla i stejnojmenná publikace.

Zlatá Praha ožila v městském muzeu

Volný čas
Ilustrační fotografie.
Holoubkov – Rodiče dětí, navštěvujících místní základní školu, mířili ve středu odpoledne v patnáctiminutových intervalech do školní budovy.

Rodičovské v Holoubkově

Rokycansko
Zleva Daniel Kulíšek, Jan Sklenář, Vít Novotný, Vojtěch Deliš a bývalý profesor Jana Palacha Jaroslav Hořejší.
Mělník /ROZHOVOR/ – Téměř dva roky trvalo čtyřem studentům z kvinty mělnického gymnázia, aby zmapovali studentská léta Jana Palacha, který chodil do stejné školní budovy před víc jak padesáti lety. Vojtěch Deliš, Vít Novotný, Jan Sklenář a Daniel Kulíšek pod vedením profesorky Renaty Špačkové vydávají stopadesáti stránkovou publikaci s názvem Spolužák Jenda. Ta vychází 16. ledna spolu s publikací, kterou k výročí vydává i město a bude vycházet v nákladu dvou tisíc kusů.

Jsme poslední, kdo může zachránit vzpomínky na Palacha, říkají tvůrci publikace

Mělnicko
Ilustrační foto.
Beroun - V Berouně se má začít stavět nová moderní sportovní hala. Město ji plánuje vybudovat mezi Základní školou na Wagnerově náměstí a bývalým pivovarem. Její studii nechal zpracovat na základě podnětu vedení města ředitel Základní školy na Wagnerově náměstí Antonín Leopold ze školních fondů.

Beroun připravuje výstavbu nové sportovní haly

Berounsko