ŠTÍTEK: Skotsko

I plzeňské tváře byly k vidění na Mistrovství Evropy divize II. juniorů v pozemním hokeji.
Kvinteto hráčů Plzně Kryštof Šesták, Jakub Homolka, Šimon Levý, Matěj Bílek a Dominik Purkart má za sebou Mistrovství Evropy divize II. do 21 let, které hostilo švýcarské město Lausanne. V konkurenci dvou britských národních týmů Skotska a Walesu, domácího Švýcarska a Finska bojovala česká reprezentace o postup do divize I. a o účast na MS juniorů, které se uskuteční v příštím roce.
13 fotografií

Plzeňští junioři v týmu ČR skončili ve druhé divizi třetí

Ostatní sporty
Veronika Přibíková zve na evropský šampionát U121 do Rakovníka.
Nadcházející velkou událostí mezinárodního významu bude hostit zrekonstruovaný stánek pozemního hokeje v Rakovník, kde se od 16. do 20. července odehraje mistrovství Evropy dívek do 21 let. České reprezentantky budou patřit k favoritkám turnaje, v němž se hraje o pouhou jedinou vstupenku do elitní skupiny šampionátu.

Rakovník přivítá evropský šampionát pozemních hokejistek

Ostatní sporty
Čtrnáctý ročník festivalu Skotsko v Kostelíku.
/FOTOGALERIE,VIDEO/ Náves vesničky Kostelík nedaleko řeky Berounky v sobotu doslova praskala ve švech. Právě sem od dopoledních hodin mířily stovky vyznavačů skotské, keltské a irské kultury. Uskutečnil se zde již čtrnáctý ročník festivalu Skotsko v Kostelíku, který opět nabídl plno dobré zábavy, jídla pití a především muziky.
89 fotografií

Kostelík ovládla opět po roce skotská muzika

Volný čas
Na návsi v Kostelíku se uskutečnil již třináctý ročník festivalu Skotsko v Kostelíku.
/FOTOGALERIE/ S příchodem letních prázdnin začínají akce pod širým nebem. Co se týče těch hudebních, Rakovnicko v rámci festivalů nabídne rozmanitou žánrovou směs, od country přes skotskou hudbu až po tvrdý rock a metal. V červenci se Rakovničané mohou těšit například na tradiční Skotsko v Kostelíku, Jesfest nebo Roztocké pivní slavnosti, ale také Husovy slavnosti na Krakovci či Rakovnické cyklování. V srpnu se koná Dobře utajená country ve Slabcích. 
74 fotografií

Jaké jsou letní akce: Skotsko v Kostelíku i Rakovnické cyklování

Volný čas
Maďar Barnabás Varga utrpěl na Euru vážné zranění.
Na minulém evropském šampionátu všem zatrnulo při kolapsu dánského záložníka Christiana Eriksena a podobně děsivý moment má za sebou i letošní Euro. V nedělním souboji mezi Skotskem a Maďarskem zůstal na trávníku po střetu s gólmanem bezvládně ležet útočník Barnabás Varga, který opustil hřiště na nosítkách a skončil v nemocnici. „Tohle vítězství je pro Barnyho,“ prohlásil po utkání, které strhli Maďaři na svoji stranu až v závěru prodloužení, kapitán týmu Dominik Szoboszlai.

Maďarského kapitána rozčílil přístup zdravotníků. Každá sekunda hraje roli, řekl

Fotbal
Sparťan Qazim Laci pomohl Albánii gólem k remíze s Chorvatskem.
Albánští fotbalisté ve své druhém utkání hráli s Chorvatskem 2:2. V balkánském derby se prosadil záložník pražské Sparty Qazim Laci. Oba týmy poprvé na turnaji bodovaly a zůstaly ve hře o postup, i když jejich šance hodně poklesly. Domácí Německo porazilo Maďarsko 2:0 a po dvou zápasech si zajistilo osmifinále. Postup mají blízko i Švýcaři.

Sparťan Laci pomohl Albánii k bodu. Německo si jako první zajistilo osmifinále

Fotbal
Cristiano Ronaldo, největší hvězda Portugalska.
/EURO 2024/ Den D je tu! Čeští fotbalisté úterním večerním zápasem s favorizovaným Portugalskem vstupují do mistrovství Evropy v Německu. Pozorně ho bude sledovat i Vladimír Blažej, v Královéhradeckém kraji dlouholetý funkcionář a trenér, jenž momentálně vede Železnici, se kterou v minulých dnech slavil postup do krajského přeboru a také zisk pohárové trofeje. Čtyřiašedesátiletý kouč se po dobu šampionátu bude dělit s čtenáři a fanoušky o své zajímavé postřehy, týkající se hlavně českého týmu.
99 fotografií

Jak na Portugalsko? Blažej by volil explozívní typy hráčů a čtyřobráncový systém

Fotbal
Florian Wirtz z Německa vstřelil první gól celého Eura
/SLEDOVALI JSME ON-LINE/ Dlouho očekávaný fotbalový svátek je tady. Mistrovství Evropy otevřel v Mnichově parádní zahajovací zápas, ve kterém domácí Německo přejelo 5:1 Skotsko. Za vítěze se trefili Wirtz, Musiala, Havertz z penalty, Füllkrug a Can. Gól Skotska padl po vlastním gólu Rüdigera. Češi vstoupí do turnaje až příští týden proti Portugalsku, mistrům Evropy z roku 2016. Euro potrvá měsíc a vyvrcholí finálovým zápasem 14. července v Berlíně. Úvodní zápas ME jsme sledovali v on-line reportáži.
10 fotografií

Euro odpálila kanonáda. Němci zničili Skoty. Penalta, červená i vlastní gól

Fotbal
Skotský fanoušek Craig Ferguson došel z Glasgow do Mnichova na fotbalové Euro.
Po vlastních nohách dojít ze skotského Glasgow až do německého Mnichova, kde v pátek večer odstartuje fotbalové Euro. Takový cíl si dal dvacetiletý skotský fanoušek Craig Ferguson, který vyrazil na zhruba 1600 kilometrů dlouhou štreku, přestože na úvodní zápas mezi reprezentací své země a pořádajícím celkem ani neměl vstupenku. Poutí, která zabrala přes 41 dní, chtěl rozšířit povědomí o mužském psychickém zdraví a vybrat peníze pro charitativní organizaci Brothers In Arms.

Neuvěřitelná pouť s charitativním podtextem. Mladý Skot došel z Glasgow na Euro

Zajímavosti z fotbalu
Vítěz Národního poháru výběrů KFS je z Královéhradeckého kraje. Rozhodl třígólový Adam Novotný.
Jednoznačného hrdinu mělo finálové utkání Národního poháru krajských výběrů, které se hrálo ve středu odpoledne v Nasavrkách. V souboji Královéhradeckého KFS s KFS Vysočina sice Východočeši ještě necelých dvacet minut před koncem prohrávali 0:2, pak ale během devíti minut třikrát skóroval útočník Adam Novotný a na světě byl obrat, který jeho spoluhráčům zajistil nejen finálové vítězství, ale hlavně účast na kvalifikačním turnaji UEFA Region’s Cupu.

Pomohla nám skvělá střídání, označil klíč k finálovému obratu autor hattricku

Kraje
Poděbradské závodnice se zúčastnily mistrovství Evropy
/FOTO/ Po šesti letech se oddíl Sokola Poděbrady vrátil na Mistrovství Evropy v aerobiku FISAF. Letos se konalo ve Švýcarsku. Velkým úspěchem poděbradských závodnic bylo již samotné probojování se českou konkurencí. V každé kategorii postupuje prvních pět nejlepších. Medailové ambice jsme si jen lehce představovaly,“ uvedla trenérka oddílu Monika Sobotková.
57 fotografií

Tři starty na Evropě proměnily poděbradské závodnice ve tři medailové triumfy

Ostatní sporty
Kavárny Botaniqa Café, 30. dubna 2024, Opava.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Opava byla a je kavárenským městem. Důkazem je nespočet podniků, které nabízejí výborná espressa, cappuccina či latté. Vydali jsme se do opavských ulic a zmapovali top kavárny, které by žádný milovník kvalitní kávy neměl vynechat. V tomto díle seriálu Na kávě v Opavě se Deník vypravil do podniku Botaniqa v Růžové ulici. Kavárna s bistrem mísí výběrovou kávu a asijskou kuchyni. Čím si získali srdce a hlavně chuťové buňky Opavanů?
12 fotografií

SERIÁL: Na kávě v Opavě, 3. díl: Botaniqa voní kávou i asijskými dobrotami

Opavsko
Pálí ostrými! Daniel Černý nasázel na jaře za Králův Dvůr dosud už šest branek.
Každý má v paměti legendární gól Patrika Schicka na Euru 2021, kdy se český útočník trefil z půlky hřiště do sítě Skotska. Zároveň byl jeho gól vyhlášen jako nejkrásnější branka celého evropského šampionátu. Podobně se trefil o víkendu tak= útočník Králova Dvora Daniel Černý. Ten napřáhl zpoza půlky a jeho pokus doletěl k překvapení všech až za plzeňského brankáře Daňka, který už nestihl doběhnout zpět do své branky. Králův Dvůr tak nakonec porazil rezervu Viktorie 3:1.
50 fotografií

Už jsem to chtěl zkusit o chvíli dříve, říká Černý k brance z půlky hřiště

Fortuna ČFL + MSFL
Dvanáctistěn je pro vědce záhadou. Ilustrační snímek.
Vzácný římský dvanáctistěn nalezli archeologové v Anglii. Bronzový předmět o velikosti lidské pěsti je překvapil svými rozměry i zachovalým stavem. Nejde o první takovou věc, podobných se za téměř tři století našlo přes sto. Vědci se ale stále snaží zjistit, k čemu tyto záhadné artefakty sloužily. Mají domněnku, že by mohlo jít o náboženský prvek.

V Anglii vykopali záhadný dvanáctistěn. Římský artefakt mohl mít magický význam

Objevy
Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Teplice, 14. dubna 2024, Ostrava. Paixao Da Silva Ewerton z Ostravy.
/FOTOGALERIE/ Famózní, parádní, neskutečná… Řadou různých výrazů označovali už na tribunách vítkovického stadionu nedělní trefu Ewertona do sítě Karviné. Brazilský fotbalový šikula ve službách Baníku Ostrava překonal hostujícího brankáře Dominika Holce z vlastní poloviny, ani úchvatná rána ale Slezanům v derby na výhru nestačila. Souboj regionálních rivalů skončil remízou 2:2.
36 fotografií

Gól roku alá Schick: Instinkt, líčí lídr Baníku. Co na to gólman a kouč Karviné?

FORTUNA:LIGA
Pavel Žufan
Jsme ochotni platit, ale nikoliv spotřební daň. S takovým argumentem chodí už déle než rok za politiky tuzemští vinaři. Od začátku roku spustili kampaň „Pozor! Křehké“, která upozorňuje na to, že při zavedení spotřební daně by Česko bylo jedinou zemí v regionu, v níž by taková povinnost existovala. Zákazníkům by litr domácího tichého vína podražil až o 30 korun a dovoz levných vín by pokračoval.

Minimální cena za alkohol by omezila nejlevnější dovozy, říká ekonom Žufan

Příběhy a rozhovory
Terezie Táborská při štafetovém závodě na nedávném HMS v Glasgow
Do startu letní atletické sezony ještě zbývá pár týdnů, ale extraligové týmy už začínají zbrojit. Ambice žen A.C. Tepo Kladno pro soutěž družstev zvýší sprinterka Terezie Táborská ze Sokola Nezhvizdy. Dvojnásobná medailistka z loňského mistrovství Evropy juniorů a účastnice nedávného halového mistrovství světa v Glasgow může startovat na dvou nejkratších tratích, zkušenosti má i se čtyřstovkou.

Kladno ulovilo sprinterku Táborskou. Talent z Nehvizd posílí extraligový tým

Ostatní sporty