ŠTÍTEK: Slované

Opravená poliklinika na Slovanech.
Opravenou polikliniku na Slovanech, která patří do skupiny Privamed Group, představil 18. června přítomným architekt Jiří Zábran, který se na revitalizaci objektu podílel. Poliklinika má opravené interiéry i exteriéry. Na polikliniku v novém se přišli podívat mimo jiné představitelé magistrátu a ministr kultury Martin Baxa.
5 fotografií

Poliklinika na Slovanech má opravené interiéry i exteriéry

Plzeňsko
Namísto jedné, mají Slovany panenky dvě. Řeč je o díle Jaroslava Pleskala, jehož keramická soška zdobila desítky let malý parčík u Francouzské třídy. Původní panenku ale již před patnácti lety poničili vandalové tak, že musela být převezena a do parčíku nechalo vedení obvodu zhotovit panenku zcela novou.

Panenka už opět zdobí parčík u Francouzské třídy

Zprávy z radnice
Kanonýr Pavol Masaryk v dresu Skalice se stal nejlepším střelcem dvacátého ročníku turnaje O pohár starosty města Hodonína.
Do Hodonína na stadion U Červených domků se po letech vrátil kanonýr Pavol Masaryk. Tentokrát však nenastoupil v hodonínském dresu, ale v dresu Skalice. Právě s městskými policisty z blízkého slovenského města mohl bývalý střelec ligového Slovanu Bratislava, Ružomberoku nebo trnavského Spartaku oslavit vítězství v turnaji O pohár starosty města Hodonína. Navíc jasně kraloval v tabulce střelců.
4 fotografie

VIDEO: Kanonýr Masaryk v Hodoníně opět zářil, ale tentokrát v dresu Skalice

Hodonínsko
Místo, kde budou stát Součkova hřiště. Zatím není jasné kdy.
/FOTO/ Stavbě nových fotbalových hřišť v Havlíčkově Brodě už nic nebrání. Radní i fotbalový klub FC Slovan řeší stavbu hřišť dva roky. S připomínkami totiž přišli ochranáři přírody i lidé bydlící v bytovce v Ledečské ulici, nedaleko místa, kde mají v budoucnu fotbalová hřiště stát. Nyní se tamní už bát nemusejí. Radní v Brodě nedávno odsouhlasili změnu územního plánu. Ukázalo se, že nová sportovní hřiště a sousedé v bytových domech vedle sebe mohou existovat.
15 fotografií

Součkova hřiště mají zelenou. Radní v Havlíčkově Brodě upravili územní plán

Havlíčkobrodsko
Na Slovanech bylo otevřeno nové workoutové hřiště, ÚMO 2 tak rozšířil mobiliář v oblíbeném parku.
Multifunkční streetworkoutové hřiště nově vzniklo ve Chvojkových lomech na Slovanech. Během slavnostního otevření, které proběhlo v úterý 26. července, se na hřišti předvedlo několik freestylerů, kteří návštěvníkům oblíbeného slovanského parku předvedli nejrůznější cviky na hrazdách.
13 fotografií

Na Slovanech vyrostlo nové venkovní hřiště

Plzeňsko
Vladimír Evan.
/ROZHOVOR/ Strmý pád ústeckého Slovanu z nejvyšší hokejové soutěže určitě nenechal chladným žádného ústeckého fanouška. Není divu, po dvaadvaceti letech na výsluní. Mnozí hovořili o pádu do propasti a spekulovali, co za tím je. Tomu nahrávalo i poměrně dlouhé mlčení od vedení klubu. Nyní se ho rozhodl prolomit výkonný ředitel Vladimír Evan a poskytl Ústeckému deníku exkluzivní rozhovor o příčinách neúspěchu a katastrofálního sportovního selhání.

Šéf Slovanu Evan: Měli jsme na víc, ale byla to katastrofa. Chybí peníze

Ústecko
Monika, Toník a Adam při dlabání dýně.
I když jsou pro dříve narozené Čechy některé svátky, třeba jako halloween nebo Valentýn cizorodým prvkem „zavlečeným“ ze Západu, současná mládež je bere za své bez předsudků. Do našich končin „vklouzly“ tyto svátky, na rozdíl od dědy Mráze, spontánně a přirozeně se tu „aklimatizovaly.“ Třeba i to dokládá, že Češi jsou západní Slované.

Vydlabali si halloweenskou dýni, ráno jim svítí u vchodu

Benešovsko
Ilustrační foto
Mikulčice – Jen málokdo si nechá ujít možnost vypravit se v těchto dnech na Slovanské hradiště v Mikulčicích a natrhat si medvědí česnek. „Můžeme směle tvrdit, že i staří Slované na něj netrpělivě čekali jako na první zdroj rostlinných živin a vitamínů po zimě,“ říká Zdeněk Grombiřík z hradiště.

V Mikulčicích budou holdovat medvědímu česneku

Hodonínsko
Bukovany zažily slavnostní odhalení prvních soch na Cestě českých panovníků.
Bukovany /FOTOGALERIE/ - Stovky diváků přihlížely slavnostnímu odhalení prvních čtyř soch u Bukovanského mlýna na Kyjovsku. Iniciátorem a mecenášem je místní podnikatel Josef Kouřil. Osmdesát pískovcových soch hodlá v průběhu pěti let umísťovat do stromořadí sto šedesáti lip s příhodným názvem Cesta českých panovníků v Aleji vzpomínek.
24 fotografií

OBRAZEM: Praotec Čech se zastavil v Bukovanech

Hodonínsko
Takřka přímo do kuchyně a dalšího života starých Slovanů nahlédli návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi na dvoudenní akci Cyrilometodějské dny. Ta obsahovala i divadelní scénky, výklady o jídle, zbraních i oděvech a další zajímavosti.
Vlna, len, kopřiva, konopí a hedvábí. Z takových materiálů šili své oděvy obyvatelé Velké Moravy a okolních slovanských zemí. Nejen jejich repliky, ale i spousty dalších zajímavostí, viděli a zažili návštěvníci Cyrilometodějských dní v Archeoparku Chotěbuz-Podobora.
13 fotografií

Staří Slované a jejich chutě, lásky i války

Karvinsko
Obraz hraběnky Podstatské.
Chrám Prozřetelnosti Boží v Šenově je nazýván Perlou Slezska. Je to skutečně ojedinělá rokoková stavba, která slouží věřícím již více než dvě a půl století. Nad její vcelku poklidnou historii se ale vznáší temný stín. V roce 1773 se v kostelních zdech odehrálo drama, které je dodnes zahaleno tajemstvím. Nad šlechtickou emporou se objevil přízrak bílé ruky.

Moravskoslezská mysteria: Varující přízrak

Ostravsko
Možnou změnu trasy dálnice D3 primátor odmítl. Ilustrační foto.
České Budějovice - Pro dálnici D3 u Českých Budějovic se vykupují pozemky a připravuje se projekt. Archeologové už ale vědí, že v trase budoucí komunikace leží třeba hornické štoly, antracitový důl nebo pravěká sídliště a pohřebiště.

Archeologům dají na dálnici přednost

Českobudějovicko