ŠTÍTEK: sluneční vítr

Nerovnoměrná protonová polární záře na Marsu vzniká, když turbulentní podmínky kolem planety umožňují nabitým vodíkovým částicím ze Slunce proudit do atmosféry. Ilustrační foto
Dechberoucí světelný úkaz tančící vysoko v atmosféře, typický pro polární oblasti. Tak zná většina pozemšťanů jev zvaný polární záře. Aurory však lze spatřit i jinde ve vesmíru. Jedním takovým místem je i náš planetární soused, Mars. Právě zde astronomové už dříve odhalili vícero typů polární záře, a to přestože rudá planeta nemá vlastní magnetické pole. Jedna z polárních září však vědce nyní velmi překvapila.
9 fotografií

Mimozemská aurora. Vědci odhalili tajemství polární záře na Marsu

Vesmír
Solar Orbiter se Sluncem.
Praha – S velkými nadějemi vzhlížejí ke Slunci odborníci z astronomického ústavu Akademie věd ČR i z Karlovy univerzity. Dohlédnou tam však až s velkým odstupem. Teprve za několik let začnou očekávaná data posílat přístroje meziplanetární sondy Solar Orbiter, na jejichž přípravě se podíleli. A bude to velké napětí: odolají tato zařízení extrémním teplotám, jimž bude vystaven štít sondy? A vysoké radiaci?
6 fotografií

Dílo našich vědců se za pár let dostane téměř na dosah Slunci

Praha
Z floridského Mysu Canaveral odstartovala nosná raketa Atlas se sondou Maven.
Washington – Z floridského Mysu Canaveral dnes odstartovala nosná raketa Atlas se sondou Maven, s jejíž pomocí chtějí vědci pochopit, proč planeta Mars ztratila většinu své atmosféry, jež byla kdysi příhodná pro život. Aparát má nejméně rok kroužit kolem Rudé planety, bude analyzovat horní vrstvy její atmosféry a jejich reakci se slunečním zářením a slunečním větrem.

K Marsu odletěla sonda Maven, má pátrat po zaniklé atmosféře

Svět
Takový pohled na povrch Slunce umožňuje dalekohled z japonské družice Hinode.
USA -Sluneční větry jsou elektricky nabité plyny, které jsou vyvrženy z horní vrstvy atmosféry Slunce. Kvůli vysoké kinetické energii a vysoké teplotě jsou schopny prostoupit korónou, plasmovým obalem sluneční atmosféry, a šířit se dál galaxií.

Sluneční vítr ztratil tajemství

Svět