ŠTÍTEK: Split

Ostrov Hvar je jeden z nejoblíbenějších v Chorvatsku.
Součástí Chorvatska je 78 ostrovů s rozlohou větší než jeden kilometr čtvereční. Mezi nejnavštěvovanější patří levandulový Hvar a Korčula se středověkým městem, které nikdy nespí. Jižně od Splitu nicméně turisté najdou celou řadu víc než zajímavých ostrovů. Blízko pevniny trochu opomíjenou Šoltu, kde jachtaři oceňují malebné zátoky. Naopak světově známou se stala pláž Zlatni Rat na Brači.
34 fotografií

Hvar a jižní ostrovy lákají na nejhezčí pláže, magické jeskyně a skryté poklady

Státy EU
Chorvatský Split. Ilustrační snímek
Druhé největší město Chorvatska Split je centrem Dalmácie a jedním z nejdůležitějších míst v celé historii země. Modernizuje se, ale kouzlo zůstává. Živým důkazem toho je slavný Diokleciánův palác, který musí vidět každý návštěvník. Češi mohou Split objevovat i díky dobrému leteckému spojení. Kromě křivolakých uliček a památek Splitu si turisté v regionu užijí krásné pláže, plavby na ostrovy i zajímavé aktivity.
6 fotografií

Split se modernizuje, ale kouzlo zůstává: Historie ožívá díky virtuální realitě

Státy EU
V Chorvatsku žije dvacet druhů plazů. Nebezpečná je například zmije růžkatá. Ilustrační snímek
V Chorvatsku může na české turisty číhat nebezpečí v podobě hadů. Podle odborníků jich žije v této středomořské zemi až dvacet druhů, z nichž několik je jedovatých. Mezi nejznámější patří zmije růžkatá, která se v poslední době přemnožila v okolí Splitu. Deník radí, jak se vyhnout nebezpečí a co dělat při setkání s hadem.

Hadi v Chorvatsku? Žije zde 20 druhů plazů, některé jsou jedovaté

Státy EU
Každou středu se bude Chorvatský deník věnovat obyvatelům ze zvířecí říše
Chorvatsko má nejen bohatou historii, úžasnou přírodu a krásné pláže, zároveň je také domovem rozmanité fauny a flóry. Která zvířata patří v Chorvatsku k nejkrásnějším a nejvzácnějším? A na která byste si měli raději dávat pozor? Nejen na to každou středu odpoví seriál Chorvatského deníku s názvem Zvířata v Chorvatsku.

Pavouci, hadi, žraloci i velryby. Jaká zvířata potkáte v Chorvatsku?

O Deníku
I pro turisty mířícími na léto do Chorvatska se stává stále častější volbou letecká doprava. Ilustrační snímek
I pro turisty mířícími na léto do Chorvatska se stává stále častější volbou letecká doprava, k níž postupně přecházejí od aut a autobusů. Letadlo cestu zrychluje a nabízí pohodlnou alternativu i pro rodiny s dětmi. Češi jsou na Jadranu už za hodinu letu, mnohdy za srovnatelnou cenu jako autem či autobusem. Nejčastěji přistávají ve Splitu, Dubrovníku a Zadaru.

Za hodinu v Chorvatsku. Češi létají k moři nejčastěji z Prahy, lze ale ušetřit

Státy EU
Letecký pohled na dopravu čekající u mýtných bran v Dugopolje v Chorvatsku v letním období
Bezmála milion Čechů zamíří letos do Chorvatska. Tři čtvrtiny z nich ke své cestě využijí automobil. Jsou však i tací, kteří dávají přednost autobusu či vlaku. Zatímco v minulých letech vozily vlakem rekreanty k Jadranu dvě společnosti, letos se na jih vydají jen soupravy Českých drah. RegioJet totiž od letošního roku sází na luxusní autobusy.

Jak se letos dostat do Chorvatska? Vlaků ubylo, u auta je důležitá výhodná trasa

Státy EU
Chorvatská města bojují s přebytkem turistů. Některá omezí možnosti pronájmu.
Ubytování v soukromí tvoří v Chorvatsku polovinu z celkového počtu 1,2 milionu lůžek. Je oblíbené i mezi českými turisty. Aktuálně se obávají regulace pronajímání známého díky cedulím s německým nápisem „zimmer frei“ (volný pokoj) na základě nového zákona o turismu. Podle zjištění Deníku se však kapacity snižovat nemají. Například v historickém jádru Dubrovníku ale již nebude možné získat povolení pro nové apartmány.

Chorvatská města přitvrzují. Omezení „zimmer frei“ dopadne na nové apartmány

Státy EU
Tomáš Sklenička ze Žatce vyrazil na kole s kamarády do chorvatského Splitu.
/FOTO, VIDEO/ Tomáš Sklenička ze Žatce studuje třetím rokem strojní fakultu ČVUT v Praze. K jeho koníčkům patří cyklistika a cestování, během posledních dvou letních prázdnin se mu obě záliby podařilo spojit dohromady. Loni se vydal s kamarádem Hynkem na kole ze Žatce do Benátek, letos jeli s dalšími dvěma mladými cyklisty, Standou a Radkem, do chorvatského Splitu. 
19 fotografií

Na kole po Balkánu. „Byl to zážitek,“ říká Žatečan po dvou tisících kilometrech

Žatecko a Lounsko
Chorvatsko se dá objevovat i na kole. Pozor ale na bezpečnost a alkohol
Na dovolenou v Chorvatsku si člověk nejčastěji balí plavky, opalovací krém a propriety na vodní radovánky. Jihoevropská země však nabízí mnohem víc než jen nekonečné pláže a průzračné moře. Je také ideálním místem pro cyklistické výlety. Deník společně s Chorvatským turistickým sdružením vybral pro čtenáře nejen několik tras, ale i rad.

Chorvatsko můžete poznávat i na kole: Kolik stojí půjčení, kdy hrozí pokuta

Cestujeme
Ostrov Vis
Server CroatiaWeek zařadil chorvatský ostrov Hvar mezi dvacet nejpopulárnějších prázdninových destinací. K nejznámějším na Jadranu patří i ostrovy Korčula, Krk či vedlejší Rab – oblíbené též u českých turistů. Deník ale vytipoval pro někoho méně známé, které rozhodně stojí za návštěvu. Ať už kvůli koupání, přírodě či romantice.

Co chorvatský ostrov, to unikát. Do těchto míst se rozhodně zamilujete

Do světa
Vlaky RegioJetu jezdily z Brna a Břeclavi do Chorvatska v turistické sezoně už loni.
Cestu vlakem z Brna a Břeclavi až do Chorvatska využívají v těchto dnech Jihomoravané. Nejvytíženější jsou podle firmy RegioJet především páteční a sobotní spoje. „Největší zájem je především o páteční spoje do Chorvatska a sobotní spoje zpět do České republiky. Klientům, kteří nákup jízdenek teprve zvažují, doporučujeme využívat úterní a středeční spoje," uvedla manažerka mezinárodních projektů soukromého dopravce Tereza Ptáčková.
5 fotografií

Méně vlaků z Břeclavi do Chorvatska? Lepší dodržování řádů, tvrdí dopravce

Břeclavsko
Požár v Chorvatsku, červenec 2023
Požár, který vypukl ve čtvrtek u chorvatské přímořské obce Grebaštica jihovýchodně od Šibeniku, mají hasiči pod kontrolou. Průjezdné jsou i místní dálnice a jadranská magistrála, informoval chorvatský deník Jutarnji list. Ve čtvrtek plameny zachvátily budovy a ochromily dopravu. Na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony a dálnice z Primoštenu do Šibeniku byla dočasně zabokovaná. O příčinách chorvatské zdroje zatím neinformují.

Požár u chorvatského Šibeniku je pod kontrolou. Oheň spálil stovky hektarů

Státy EU
Požár u chorvatského Šibeniku
U chorvatského města Šibeniku vypukl rozsáhlý požár, na místě zasahovalo přes 160 hasičů a sedm hasicích letadel, informoval portál listu Večernij list. Plameny zachvátily budovy a v důsledku silného větru zasáhly i jadranskou magistrálu. Doprava byla ochromena, na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony. Tři hasiči utrpěli zranění, nadýchali se kouře, na místě jim byla poskytnuta pomoc.

U chorvatského Šibeniku vypukl velký požár. S plameny bojovaly desítky hasičů

Státy EU
Jeskyně Biševo v Chorvatsku není příliš velká, nabízí však impozantní podívanou.
Chorvatsko nabízí neuvěřitelnou škálu scenérií a míst, která jsou jako stvořená pro nezapomenutelné fotografie. Od malebných historických měst a impozantních přírodních krás po idylické pláže a horské vrcholky, V tomto článku Deník přináší tipy na deset míst, která určitě nesmí ve vaší databázi nebo na vašem Instagramu chybět.

Deset nejlepších míst v Chorvatsku pro váš Instagram: Fotkami odsud zabodujete

Do světa
Automobily na hraničním přechodu Bregana mezi Chorvatskem a Slovinskem. Ilustrační snímek
Každoročně míří do Chorvatska bezmála milion Čechů. Většina z nich (74 procent) využívá k cestě za dovolenkovými dobrodružstvími automobil. Najdou se ale i tací, kteří dávají přednost vlaku (16 procent) či letadlu (10 procent). Pro všechny tyto cestovatele připravil Deník přehled toho, kolik při cestě zaplatí a na co si dát pozor. Chorvatsko na začátku roku vstoupilo do Schengenského prostoru, díky čemuž by se měly kolony na hranicích stát minulostí. 
39 fotografií

Autem, vlakem, nebo letecky? Jak se dostat do Chorvatska a na co si dát pozor

Do světa
Chorvatsko je turisty velmi vyhledávanou zemí
Chorvatsko má nakročeno stát se opět nejoblíbenější prázdninovou destinací Čechů. Loni na Jadranu zažili rekordní turistickou návštěvnost. Vše nasvědčuje tomu, že ji mohou překonat. Cestovky hlásí téměř vyprodané kapacity na první polovinu července. Nebývalý zájem měly už o červnové pobyty. Až milion Čechů láká křišťálově průzračné moře, poznávání pláží a ostrovů. Deník pro čtenáře shrnul všechny nejdůležitější změny, přináší i rady a tipy před dovolenou.
9 fotografií

Vše o dovolené v Chorvatsku: Co Čechy čeká, jaká jsou nařízení, důležité novinky

Do světa
Chystáte se na dovolenou do Chorvatska. Díky Schengenu mají odpadnout na hranicích dlouhé fronty.
Chorvatsko je tradičně oblíbeným prázdninovým cílem pro české rekreanty. Loni jich do země na Jadranu vyrazilo rekordních 894 tisíc. Letos země očekává ještě větší nápor, protože Čechům, stejně jako většině ostatních obyvatel Evropské unie, na cestě odpadla překážka: hranice Schengenského prostoru. „Budou si ale muset připlatit,“ připouští v rozhovoru pro Deník ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić.

V Chorvatsku letos budou Češi i o dvě hodiny rychleji, slibuje Miodrag Mlačić

Státy EU
Cestování vlakem z jihu Moravy do Chorvatska, ilustrační foto.
Z jižní Moravy mohou opět jezdit turisté přímým vlakem na letní dovolenou až k Jaderskému moři. První odjede z Prahy přes Brno a Břeclav do chorvatské Rijeky za necelý měsíc, a to v pátek 16. června. „Zájem o jízdenky rychle roste. Obsazená je už více než třetina kapacity vlaků," sdělila mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová. Mimo vlakové destinace jsou v kurzu i ty návazných autobusů jako Split, Crikvenica, Pakoštane, Poreč nebo Rabac.
6 fotografií

Z Brna do Chorvatska? Třetina kapacity vlaků je obsazená, první vyjede v červnu

Brněnsko