ŠTÍTEK: Štefánikova hvězdárna

Kadaňští studenti se zapojili do 16. ročníku mezinárodní soutěže Modelium.
V rámci 16. ročníku mezinárodní soutěže Modelium studenti Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie v Kadani přijali stavitelskou výzvu a vybudovali udržitelné plovoucí město z vlnité lepenky. Kadaňský model bude nejprve usilovat o postup do národního finále. Nejlepší šestici staveb vybere porota do pátku 24. května. Mladí stavitelé z Česka a Slovenska se utkají o ceny v celkové hodnotě více než 100 000 Kč.

Kadaňští studenti vytvořili model plovoucího města. Do soutěže

Čtenář reportér
Udržitelné plovoucí město z vlnité lepenky vybudovali náchodští studenti Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie arch. Jana Letzela, a to v rámci 16. ročníku mezinárodní soutěže Modelium.
Udržitelné plovoucí město z vlnité lepenky vybudovali náchodští studenti Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie arch. Jana Letzela, a to v rámci 16. ročníku mezinárodní soutěže Modelium. Náchodský model bude nejprve usilovat o postup do národního finále. Nejlepší šestici staveb vybere porota do pátku 24. května. Mladí stavitelé z Česka a Slovenska se utkají o ceny v celkové hodnotě více než sto tisíc korun.
3 fotografie

Náchodští studenti zapojili fantazii a vytvořili model plovoucího města

Náchodsko
Legendární astrofotografie Josefa Klepešty z roku 1923 s „mlhovinou“ a bolidem: koláž neznámého autora složená z původní fotografie a reálných postav ondřejovské hvězdárny té doby – zakladatelem Josefem Janem Fričem „sedícím na galaxii M31“ (nahoře) a prv
Nejspíš nejznámější česká fotografie, která zachycuje pohled do oken vesmíru, vznikla právě před sto lety. Za Astronomický ústav Akademie věd ČR a Českou astronomickou společnost to připomněl popularizátor astronomie Pavel Suchan. „V noci na 13. září 1923 exponoval Josef Klepešta osmipalcovým astrografem hvězdárny v Ondřejově Velkou mlhovinu v Andromedě. Ve 22.55 záznam zkazil prolétající bolid – čímž ale vznikla patrně nejslavnější astrofotografie českého původu, která obletěla celý svět,“ konstatoval. S odkazem na mimořádně jasný meteor, který se do záběru připletl neplánovaně. A na fotce zanechal světelnou čáru.
13 fotografií

Před sto lety osvítila Ondřejov padající hvězda. Vznikla legendární fotografie

Praha
Startuje jubilejní 15. ročník mezinárodní soutěže pro střední školy s názvem HSF System Modelium 2023. O nejlepší stavbu z vlnité lepenky se utká 33 středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska.
Střední průmyslová škola stavební v Náchodě bude soutěžit o nejlepší stavbu z vlnité lepenky. Zapojila se totiž do jubilejního 15. ročníku mezinárodní soutěže pro střední školy s názvem HSF System Modelium 2023. V soutěži se utká 33 středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska. Talentovaní studenti budou vytvářet modely na téma „Nejvyšší mrakodrap Evropy“. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 134 tisíc korun. Pořadatelem soutěže je mezinárodní stavební skupina HSF System.
6 fotografií

Vznikne nejvyšší mrakodrap Evropy. Bude z lepenky a staví se i v Náchodě

Náchodsko
Pozorování částečného zatmění Slunce v úterý 25. října 2022 u Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně.
Stovky lidí v úterý 25. října z pražských hvězdáren v Ďáblicích a na Petříně, ale také u fontán před pražským Výstavištěm pozorovaly výrazné částečné zatmění Slunce. Počasí nakonec přálo, řekli zástupci hvězdáren. Měsíc po poledni zakryl sluneční disk z více než 40 procent. Další částečné zatmění Slunce nastane v březnu roku 2025.
32 fotografií

Obrazem: Částečné zatmění Slunce sledovaly z pražských hvězdáren stovky lidí

Praha
Muzeum hlavního města Prahy.
Město hodlá snižovat spotřebu energie i vody ve vlastních budovách. Těch má Praha nebo městské části asi šest tisíc. Úspory peněz i životního prostředí jsou hlavním cílem pilotního projektu, který nyní spustil Operátor ICT. Do „pilota“ zařadila městská firma šestnáct veřejných městských budov různorodých typů i potřeb z hlediska energetiky.
15 fotografií

Praha chystá „pokusy na budovách“, chce uspořit energii

Praha
Hedvika Kadlecová
Mladá teoretická fyzička Hedvika Kadlecová popírá snad všechna klišé, která se o vědkyních tradují. Není mimózní a nepraktickou osobou, uzavřenou ve světě neproniknutelných rovnic a vzorců, odtrženou od běžného života. Právě naopak – sportuje, běhá ve Stromovce, chodí plavat, poslouchá renesanční a barokní hudbu, hraje na klavír, snaží se malovat a pěstuje spousty kytek.
5 fotografií

Hedvika Kadlecová: Momentálně je pro mě věda návykovou látkou

Magazín
Hedvika Kadlecová
Mladá teoretická fyzička Hedvika Kadlecová popírá snad všechna klišé, která se o vědkyních tradují. Není mimózní a nepraktickou osobou, uzavřenou ve světě neproniknutelných rovnic a vzorců, odtrženou od běžného života. Právě naopak – sportuje, běhá ve Stromovce, chodí plavat, poslouchá renesanční a barokní hudbu, hraje na klavír, snaží se malovat a pěstuje spousty kytek.
5 fotografií

Hedvika Kadlecová: Momentálně je pro mě věda návykovou látkou

Společnost
Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy.
Praha - Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy letos investuje zhruba 1,2 milionu korun do nového vybavení a zázemí. Pořídí si nový dalekohled, vitríny a zmodernizuje občerstvení. Plán investic v úterý schválili pražští radní. Hvězdárna a planetárium je městskou příspěvkovou organizací, funguje od roku 1960.

Pražské planetárium letos investuje zhruba 1,2 milionu korun

Podnikání
KOPULE PLNÁ HVĚZD. Pražské planetárium se pyšní největší projekční plochou v celé zemi.
Praha - Planetárium ve Stromovce otevře v úterý zmodernizovaný sál Starvid. Nainstalovalo v něm nový projekční systém za více než čtyři miliony korun. Promítaný obraz má osm milionů obrazových bodů, což je téměř čtyřikrát větší rozlišení, než měl dosavadní systém. Multifunkční sál tak podle vedení planetária umožní rozšířit programovou nabídku pro veřejnost. V pondělí ho představili na tiskové konferenci.

Pražské planetárium zpřístupní zmodernizovaný sál Starvid

Praha
Ilustrační foto
Praha – Dnes odpoledne v 16 hodin 20 minut středoevropského letního času začne astronomický podzim. Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. V příštím čtvrtletí se budou noci až do zimního slunovratu prodlužovat a dny krátit. Rovnodennost je okamžik, kdy se střed Slunce nachází právě nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

Dnes odpoledne začne astronomický podzim

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Pokud bude dnes večer jasno, bude možné na území České republiky pozorovat takzvané polostínové zatmění Měsíce. Lidé budou moci sledovat neobvyklý jev zhruba čtyřicet minut. Měsíc bude při zatmění vypadat, jakoby jej někdo shora "začadil" černým kouřem, řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Současně bude úplněk, nastane ve 21:05 a podle tradice se mu říká sklizňový.

Večerní obloha nabídne neobvyklé polostínové zatmění Měsíce

Česko
Ilustrační foto.
Praha - V pátek večer nastane takzvané polostínové zatmění Měsíce, které bude možné celé pozorovat z území České republiky. Lidé budou moci sledovat neobvyklý jev zhruba čtyřicet minut. Měsíc bude při zatmění vypadat, jakoby jej někdo shora "začadil" černým kouřem, řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

V pátek nastane neobvyklé polostínové zatmění Měsíce

Česko
KOPULE PLNÁ HVĚZD. Pražské planetárium se pyšní největší projekční plochou v celé zemi.
Praha - Planetárium ve Stromovce plánuje modernizaci projekčního zařízení v sále nazvané Starvid. Technologie je zastaralá a poruchová. Od podzimu se tak návštěvníci mohou těšit na kvalitnější projekci, řekl zástupce ředitele Jan Šifner. Podle věstníku zakázka vyjde na více než čtyři miliony korun.

Pražské planetárium od podzimu nabídne kvalitnější projekci

Praha
Ilustrační foto.
Praha - Češi mohou od odpoledne do západu Slunce pozorovat na obloze netradiční přírodní úkaz přechod planety Merkur před Sluncem. Mimořádný přírodní jev vzniká tehdy, pokud se seřadí Země, Merkur a Slunce do jedné přímky. Odborníci doporučují, aby byli lidé při pozorování opatrní a raději navštívili hvězdárny. Nechráněný pohled na Slunce s Merkurem totiž může vážně poškodit zrak.

Dnes odpoledne nastane na obloze přechod Merkuru před Sluncem

Česko
Zhruba třináctkrát za století se Slunce, Merkur a Země dostanou do jedné přímky.
Praha – Úkaz viditelný asi jen třináctkrát za století – přechod planety Merkur před Sluncem – budou Češi moci pozorovat toto pondělí odpoledne. Začne krátce po poledni vysoko nad obzorem a sledovatelný by měl být téměř po celou dobu trvání až do západu Slunce. Mimořádný přírodní jev vzniká tehdy, pokud se seřadí Země, Merkur a Slunce do jedné přímky. Odborníci doporučují, aby byli lidé při pozorování opatrní a raději navštívili hvězdárny. Nechráněný pohled na Slunce s Merkurem totiž může vážně poškodit zrak.

Nad Českem bude v pondělí viditelný přechod Merkuru před Sluncem

Česko
STUDENTI STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY  a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka (uprostřed), Štěpán Sládek (vpravo) a Ondřej Vlasák se svou stavbou Anthropoid.
Kladno - Rodinný dům nemusí stát jen v nějakém satelitu. Sám může mít velký satelit a z okna výhled na povrch jiné planety. A tyto předpoklady splňuje model domu na Marsu, který vytvořili studenti Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka, Štěpán Sládek a Ondřej Vlasák.

Studenti z Kladna navrhli dům navrhli dům na Marsu

Středočeský kraj
STUDENTI STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY  a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka (uprostřed), Štěpán Sládek (vpravo) a Ondřej Vlasák se svou stavbou Anthropoid.
Kladno – Rodinný dům nemusí stát jen v nějakém satelitu. Sám může mít velký satelit a z okna výhled na povrch jiné planety. A tyto předpoklady splňuje model domu na Marsu, který vytvořili studenti Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka, Štěpán Sládek a Ondřej Vlasák. Nazvali ho Anthropoid.

Studenti z Kladna navrhli dům na Marsu

Kladensko
Jedinečný výhled na Prahu a zejména Pražský hrad mají cestující z petřínské lanovky.
Malá Strana - Lanovka na pražský Petřín jezdí již 120 let. Její historie však není nepřetržitá, jako u elektrické tramvaje, jež lanovku předstihla o pouhý týden. Spolu s třetí oslavenkyní – petřínskou rozhlednou – souvisí všechny tyto tři technické vymoženosti se Zemskou jubilejní výstavou z roku 1891.

Petřínská lanovka je v provozu už 120 let

Praha