ŠTÍTEK: vápník

Vaječné skořápky obsahují spoustu vápníku a stopových prvků, díky kterým většina rostlin na zahradě, ve skleníku i v květináči očividně pookřeje.
Skořápky od vajec jsou skvělým hnojivem pro mnoho rostlin. Obsahují totiž důležité živiny jako vápník, fosfor a hořčík. Na skořápkové hnojení dychtivě čekají rostliny na zahrádce i doma na parapetu. Hortenzie pak díky obyčejným skořápkám mohou dokonce měnit barvu květů. Je praktické vědět, jaké další rostliny je vhodné přihnojovat vaječnými skořápkami. 
9 fotografií

Superhnojivo, které lidé zbytečně vyhazují: Rajčata i saláty ho přitom milují

Zahrádkaření
Český modrý mák na poli u Mojného na Českokrumlovsku.
Kam se na něj hrabe mléko. Mnozí možná netuší, že jediná lžíce drobných modrých semínek v sobě obsahuje 10 procent doporučené denní dávky vápníku. Tento přírodní unikát, známý u nás i ve světě hlavně jako surovina k výrobě surového opia a heroinu, v sobě ukrývá snad nejvyšší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů. Kromě toho umí snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, podporuje kvalitní spánek a působí i proti kašli.
8 fotografií

V dáli svítí bílé pole, roste na něm česká superpotravina. Podle EU výjimečná

Českokrumlovsko
Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečnou vůní a chutí i velmi nízkou energetickou hodnotou. .
Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí. 

Jsou poněkud smradlavé, ale mají hodně bílkovin i vápníku. A pomáhají s hubnutím

Zdraví
Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.
Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 
7 fotografií

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Zdraví
Chuť mléka v obchodě otestovat nemůžete. Proto se spoléhejte na obal.
Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?
4 fotografie

Není mléko jako mléko. Jak vybrat to kvalitní? Vyzkoušejte osvědčené rady

Zdravý život
Vítkův hrádek na Lipensku.
Když si vyšlápnete na deset nejzajímavějších míst Jihočeského kraje podle Hradního indexu Kláštorná Kalcia, nastoupáte 900 výškových metrů a ujdete přes 28 kilometrů. To je větší převýšení, než kdybyste z Pece pod Sněžkou vyšli na nejvyšší horu republiky, a vzdálenost delší než třeba z Budějovic do Třeboně. Jedničkou mezi nejnáročnějšími hrady se stal Vítkův hrádek nad Lipnem. Vystoupáte k němu více než 300 výškových metrů, tedy přes 100 pater. Druhý nejnáročnější je výstup na Landštejn, třetí potom na Choustník.
26 fotografií

Nejvíc dá zabrat výstup na Vítkův hrádek. Zdoláte přes sto pater

Českobudějovicko
Vaječné skořápky se musí před podáváním slepičce omýt a tepelně ošetřit
Máte slepičky? A krmíte je skořápkami? To je podle rad odborníků naprosto v pořádku, zejména pokud si vytváříte vlastní krmnou směs, kterou tímto způsobem obohacujete o pro nosnice cenný vápník. Problém nastává ve chvíli, kdy jim nabízíte neomyté a neopracované skořápky s vaječnou blánou. To jim pak hrozí například bakteriální infekce.
4 fotografie

Skořápky jako strava pro slepice? Dobrá věc, ale z nosnic mohou být kanibalky

Zvířecí deník a chovatelství
Prášek ze slepičích vaječných skořápek se používá jako přírodní doplněk stravy odnepaměti.
Jestli naše tělo něco opravdu hodně potřebuje, tak je to vápník. Kromě jiného je základní stavební složkou našich kostí, které bez vápníku řídnou a jejich zlomeniny pak leckdy mohou být život ohrožující. Týká se vás to také? Podle lékařů může osteoporóza, nemoc nazývaná také „zloděj kostí“, trápit až 800 tisíc Čechů. Jak léčit osteoporózu? Možná pomůže i jedna babská rada.
4 fotografie

Nevyhazujte skořápky z vajec. Udělejte si z nich lék proti obávané nemoci

Zdraví
Karolínin pramen najdete pod hradem Hohenberg v Německu. Jen 10 kilometrů od hranic.
/FOTO, VIDEO/ Karolínin pramen je železitá kyselka v údolí Ohře, obklopen panenskou přírodou na úpatí hradního komplexu Hohenberg. Nachází se jen pár kilometrů od česko-německých hranic pod hradem Hoheneberg. Tento pramen je známý od roku 1626. A který byl používán zejména pro pitné kúry. V roce 1824 byl tomuto prameni se souhlasem bavorské královny Karolíny propůjčen název Karolínin pramen. Tento minerální pramen znají díky jeho léčivým a zdraví prospěšným účinkům již od roku 1600 lidé z blízkého i dalekého okolí. 
23 fotografií

Léčivý pramen pomáhá revmatikům. Jméno dostal po bavorské královně Karolíně

Čtenář reportér
Mák se řadí mezi české superpotraviny
Chia semínka, bobule goji, řasa chlorella nebo čaj matcha a mnoho dalších exotických plodin a pochutin jsou typické superpotraviny. Kdybychom chtěli mezi ně zařadit jen jednu naši domácí, vyhrál by to jistojistě – pro mnohé překvapivě – mák. Text přinesl přední český společenský magazín Květy.
7 fotografií

Mák je modré zlato. Překvapí nečekanými účinky

Zdraví
Mlékem dodáme tělu vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy či vápník
Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.
8 fotografií

Mléko jako zásobárna bílkovin a vitamínů: Nejzdravější jsou ty neslazené

Zdraví
Bowlingové centrum Gable House v kalifornském Torrance
/AKTUALIZOVÁNO/ Policie v jihokalifornském městě Torrance nedaleko Los Angeles zasahoval kvůli střelbě v bowlingovém centru Gable House. Informoval o tom server USA Today. Podle nejnovějších zpáv si přestřelka vyžádala celkem tři oběti na životech. Další čtyři lidé utrpěli blíže nespecifikovaná poranění.

V bowlingovém centru v Kalifornii se střílelo. Na místě jsou tři mrtví

Svět
Ilustrační foto.
Poděbrady – Ani jeden bod si v dalším kole krajského přeboru dorostu nepřipsali do tabulek fotbaloví dorostenci poděbradské Bohemie, kteří na svém trávníku změřili své síly s týmy Povltavská FA.

Dorosty Poděbrady vyšly naprázdno

Fotbal
ADOPTIVNÍMI RODIČI  
odchovaný čáp bílý. Ornitolog Karel Machač 
ho vyfotil u Nového Dvora 
na Tachovsku. Právě tento 
černobílý opeřenec se loni vylíhl ve Dvoře Králové a adoptován byl na hnízdo 
ve Starém Sedlišti.
Tachovsko – Velikou radost dělají ornitologům adopce čápů bílých. Jedním z důkazů úspěšného odchovu cizími čapími rodiči je posel jara ze Starého Sedliště. Jako mládě ho ornitologové loni dovezli až ze Dvora Králové a umístili ho právě do hnízda u panelových domů ve Starém Sedlišti.

Radost ornitologů: Na Tachovsko se vrátil loni adoptovaný čáp

Tachovsko
Ilustrační foto
Neratovice – Dvě porážky museli skousnout fotbaloví dorostenci Bohemie Poděbrady v zápasech krajského přeboru v Neratovicích.

Poděbrady na soka neměly

Fotbal
 Soud dnes pokračuje v kauze firmy Oleo Chemical (OCh) a lobbisty Iva Rittiga výslechem obžalovaného spoluzakladatele firmy Kamila Jirounka.
Praha – Zakladatel petrochemické firmy Oleo Chemical (OCh) Kamil Jirounek obžalovaný v kauze údajného vyvedení milionů k lobbistovi Ivo Rittigovi dnes odmítl tvrzení žalobce o tunelování firmy. Společnost podle něho platila za účinné poradenství firmě Cokeville Assets (CA) dalšího obžalovaného, Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Obžaloba týkající se deseti lidí tvrdí, že poradenství bylo fiktivní a u Rittiga skončilo 20 milionů korun. Případ řeší Městský soud v Praze, který bude v hlavním líčení pokračovat v úterý výslechem Kmetě.

Kauza Rittiga a Olea: Peníze z firmy jsem nevyvedl, tvrdí Jirounek

Česko
Ilustrační foto.
Liblice – I po osmém kole nejnižší krajské soutěže jsou fotbalisté Slovanu Poděbrady na předposledním místě tabulky. Na trávníku Liblic prohráli nejtěsnějším rozdílem.

Slovan je stále předposlední

Fotbal
Josef Pavlas, lesní správce.
Netín - Konec druhé světové války v Evropě si v Netíně připomenou při slavnostní mši v sobotu 23. května, kdy také odhalí pamětní desku Josefu Pavlasovi. Účastnil se protinacistického odboje a byl netínským čestným občanem.

Netínští odhalí desku odbojáři Pavlasovi

Žďársko
Ilustrační foto.
Tachovsko – Čápi bílý pomalu zabydlují hnízda také na západě Čech. Většina už přilétla, opozdilci se právě vracejí. Se symboly jara přišly také zajímavé zprávy o tom do jakých zimovišť putovali.

Rekord z Plané čáp z Draženova nepřekonal

Tachovsko
Američan Kevin Dahlgren.
Brno – Zaujal mě tím, že do uličky vystrčil velký kufr. Na sobě měl košili a rifle a tvářil se úplně klidně. Stála jsem nanejvýš čtyřicet centimetrů od něj, a proto jsem dobře viděla cedulku na zavazadle. Bylo na ní napsané CA, což jak jsem později zjistila, označovalo Kalifornii. Křestní jméno se nedalo přečíst, jen příjmení. Znělo Dahlgren.

Potkala jsem Dahlgrena chvíli po vraždě. Je mi z toho špatně, tvrdí žena

Česko
Nadzvukové letadlo Concorde
Paříž - Francouzský odvolací soud dnes zprostil americkou společnost Continental Airlines (CA) trestní odpovědnosti za zřícení Concordu 25. července 2000 u Paříže. Podle agentury AFP však potvrdil podíl společnosti na tragédii a povinnost zaplatit milion eur (přes 25 milionů korun) odškodného francouzské společnosti Air France.

Soud: Aerolinky za smrt 113 lidí na palubě Concordu nemohly

Svět