ŠTÍTEK: větrná energie

Lidé z František, kterých je trvale žijících asi pětatřicet, chodili k referendu do Čachnova.
/FOTO. VIDEO/ V sobotu večer bylo jasno: Lidé z Krouny a jejích místních částí vyjádřili svůj souhlas s výstavbou větrné elektrárny, která má být údajně největší v České republice. Ze čtyř volebních okrsků zazněl jediný nesouhlas, a to v Čachnově, kam chodili hlasovat trvale žijící lidé z František. V této místní části vznikla ještě před referendem petice sepsaná spolkem Malebné Františky. Ale na obyvatele Krouny a jejích místních částí neměla zásadní vliv. 415 hlasů bylo souhlasných proti 164 zamítavým. To znamená sedmdesátiprocentní podporu větrníku.
13 fotografií

Větrné elektrárně dali lidé v Krouně zelenou. Dostanou za to levnější elektřinu

Chrudimsko
Větrná elektrárna v Žipotíně
Na konci října začne v Žipotíně, místní části obce Gruna na Svitavsku poblíž státovky na Mohelnici, ve standardním provozu fungovat nejvýkonnější větrná elektrárna v Česku s instalovaným výkonem 4,2 megawattu (MW). Se započítáním listu vrtule dosáhne do výšky 179 metrů. Instalovala ji společnost S & M CZ, dosud byla ve zkušebním provozu, řekl ČTK generální ředitel firmy Martin Hofman.

Koncem října zahájí v Žipotíně provoz nejvýkonnější větrná elektrárna v Česku

Svitavsko
Na Svitavsku by mohl vzniknout větrný park s 10 až 20 vrtulemi.
/ANKETA/ Dají Svitavy a okolní vesnice zelenou stavbě větrných elektráren? Ještě není rozhodnuto. Obyvatele čeká sociologický průzkum a následně rozhodování zastupitelstva. Větrné elektrárny by mohly stát ve Svitavách a devíti dalších obcích. Jedno je však jasné, část Svitav za kolejemi směrem na Poličku zůstane rekreační a bez stožárů. Dohodli se na tom starostové. Co si o větrných elektrárnách myslíte vy? Chtěli byste ji za humny? Hlasujte v naší anketě.
19 fotografií

Vrtule jsou ve Svitavách žhavé téma. Směrem na Poličku nebudou, řekli starostové

Svitavsko
Na Svitavsku by mohl vzniknout větrný park s 10 až 20 vrtulemi.
/ANKETA/ Dají Svitavy a okolní vesnice zelenou stavbě větrných elektráren? Ještě není rozhodnuto. Obyvatele čeká sociologický průzkum a následně rozhodování zastupitelstva. Větrné elektrárny by mohly stát ve Svitavách a devíti dalších obcích. Další rovněž na Františkách u Krouny na Hlinecku. Jedno je však jasné, část Svitav za kolejemi směrem na Poličku zůstane rekreační a bez stožárů. Dohodli se na tom starostové. Co si o větrných elektrárnách myslíte vy? Chtěli byste ji za humny? Hlasujte v naší anketě.
19 fotografií

Větrné elektrárny jsou žhavé téma. V Krouně kvůli nim bude za měsíc referendum

Z okolí
Ilustrační foto.
Zájem vztyčit stožáry větrných elektráren na Vysočině má zájem gigant ČEZ i soukromé společnosti. Zatím se energetikům moc nedaří. Jasné ano řekla například Velká Losenice na Žďársku. Nezdráhá se Žirovnice na Pelhřimovsku. Ostatní obce a města váhají. U Častrova na Pelhřimovsku stavbu nepodporuje Kraj Vysočina. Elektrárny stojí jen u obcí Kámen a Věžnice na Havlíčkobrodsku.

Žirovnice říká elektrárnám ano. Jak jsou na tom další obce na Vysočině?

Pelhřimovsko
Ilustrační foto.
Záměr postavit větrnou elektrárnu nedaleko Olešné společnosti meridian Nová energie nevyšel, nyní zkouší uspět u Řevničova. Také tam se ale zvedla vlna odporu ze strany části místních lidí, jejichž podpisy přibývají i na petici. Vedení Řevničova nechává občany hlasovat v anketě. S ohledem na její výsledek, petici a další názory veřejnosti zastupitelé na zářijovém zasedání rozhodnou o případné podpoře, nebo o odmítnutí záměru.

Větrná elektrárna u Řevničova? Místní lidé hlasují v anketě a podepisují petici

Rakovnicko
Větrná elektrárna a její stavba, ilustrační foto
Diskuze okolo možné stavby větrných elektráren na Svitavsku neutichají. Obcím by vrtule přinesly sice nemalé peníze do rozpočtu, ale současně jde o nevratný zásah do krajiny. „Musíme do rozhodování zapojit naše občany,“ shodují se starostové obcí na Svitavsku. Čekají je náročná jednání. Jasno by mohlo být v prosinci.

Potáhnou obce na Svitavsku za jeden provaz? Stavba vrtulí je opět na stole

Svitavsko
Větrná elektrárna rozdělila Stašov, ačkoliv ještě ani nestojí. Po posledním zastupitelstvu našla jedna z odpůrkyň posprejované auto.
Jedna větrná elektrárna rozhádala celý Stašov. Vrtule přitom ještě ani nestojí, ale atmosféra v obci je už týdny vyhrocená. Po posledním zastupitelstvu došlo zřejmě na mstu. Jedna z odpůrkyň našla své auto s nasprejovanými kosočtverci. Incident vyšetřuje policie. Zastupitelé zatím dál jednají s investorem, ačkoliv odbor životního prostředí je proti stavbě vrtule. „Nechceme to vzdávat hned na začátku,“ uvedla starostka Stašova Alena Vendolská.
10 fotografií

FOTO: Pomsta za odpor proti vrtuli ve Stašově. Autora kosočtverců hledá policie

Zprávy
Veřejná prezentace záměru postavit tři větrné elektrárny mezi Rožmberkem nad Vltavou, Vyšším Brodem a Větrnou se konala v hasičárně v Přízeři, místní části Rožmberka.
/VIDEO/ Tři miliony jednorázově, dvacet tři milionů do městské kasy během dalších dvaceti let a dvaadvacet milionů občanům. To je ve stručnosti nabídka, se kterou přijel zástupce karlovarské Nové Energie s. r. o. Josef Urbich do Přízeře u Rožmberka nad Vltavou za občany. Firma by chtěla v kopcích mezi Rožmberkem nad Vltavou, Vyšším Brodem a Větrnou postavit tři obří větrné elektrárny a vyčíslila kompenzace, které by za znehodnocení pohledu do krajiny, hluk a další negativa nabídla.
31 fotografií

Nabídka je na stole. Za tři větrné elektrárny nad Rožmberkem téměř 50 milionů

Českokrumlovsko
Tři větrné elektrárny. Ilustrační foto.
Bezmála dvě stě padesát metrů do nebe mají čnít tři větrné elektrárny, které by mohly vyrůst nedaleko Vyššího Brodu. Vidět mají být i z Přízeře, části Rožmberka nad Vltavou, a právě tam měli namířeno občané obou měst a okolí. V úterý 27. června od 17.30 se v přízeřské hasičské zbrojnici totiž konala veřejná prezentace projektu, za kterým stojí firma Nová Energie, s. r. o., člen německé skupiny Meridian, GmbH.   
31 fotografií

Nad Vyšším Brodem mají vyrůst tři větrné elektrárny. Byla veřejná prezentace

Českokrumlovsko
Prohlédnout větrné elektrárny si budou moci lidé u Věžnice na Havlíčkobrodsku.
Ojedinělou možnost budou mít v sobotu 17. června lidé, kteří vyrazí na výlet k Věžnici na Havlíčkobrodsku. Prozkoumat budou moci tamní větrné elektrárny. „U jedné z turbín připravil Čez prohlídku přízemí interiéru věže s výkladem odborníka,“ láká mluvčí skupiny Čez Martin Schreier. Prohlídky energetici pořádají u příležitosti Dne větrné energie.
3 fotografie

Nahlédněte do větrných elektráren, energetici je otevřou u Věžnice

Havlíčkobrodsko
Větrná elektrárna a její stavba, ilustrační foto
Emoce, různé názory a jedno zásadní rozhodnutí. Ve vypjaté atmosféře se sešli ve čtvrtek večer zastupitelé Chotěnova u Litomyšle, aby rozhodli o výstavbě dvou větrných elektráren v katastru obce. Stejně jako v sousedním Jarošově dali i chotěnovští zastupitelé od záměru ruce pryč. Během vyostřené diskuze však lidé poukázali na několik nesrovnalostí a kritizovali postup obce.

Na zastupitele v Chotěnově se snesla vlna kritiky. Od vrtulí dali ruce pryč

Svitavsko
Větrná elektrárna a její stavba, ilustrační foto
Stavba větrných elektráren nedaleko přírodní rezervace Toulovcovy maštale poblíž Litomyšle je opět na stole. Zatímco zastupitelé v sousedním Jarošově od záměru ustoupili, v Chotěnově mají stále o vrtule zájem. „Miliony z větrných elektráren by vesnici hodně pomohly,“ uvedla starostka Chotěnova Jitka Boštíková. Lokalita se zamlouvá i jevíčské firmě Martina Hofmana, která se stavbě větrných elektráren věnuje dvacet let. Ve vesnici a okolí však sílí odpor proti dvěma větrným elektrárnám. Vznikla i petice.

Chotěnov rozhodne o stavbě vrtulí. Miliony by nám pomohly, přiznává starostka

Svitavsko
Oblast s uvažovanou výstavbou větrných elektráren
/ANKETA/ Větrné elektrárny, obavy a spousta otazníků. Poblíž Svitav by mohlo za několik let vyrůst více než deset větrných elektráren. Podle společnosti ČEZ je to jediná lokalita v Pardubickém kraji vhodná pro výstavbu vrtulí. Obce by si mohly přijít na nemalé peníze, ale zároveň jde o nevratný zásah do krajiny. Ochránci přírody jsou ostře proti výstavbě vrtulí. Dohady kolem větrných elektráren v regionu trvají už bezmála dvě desetiletí, teď je jejich výstavba znovu na stole. A co si myslíte vy? Hlasujte v anketě.

Budou Svitavy obklopeny vrtulemi? A kdo na ně kývne první? Obce se bojí hádek

Svitavsko
Vizualizace vrtulí u Jarošova
Atmosféra v Jarošově poblíž přírodní rezervace Toulovcovy maštale na pomezí Svitavska, Orlickoústecka a Chrudimska se v posledních dnech vyostřila. Důvod byl jasný. Obyvatele rozdělil záměr obce postavit nad vesnicí a u sousedního Chotěnova větrné elektrárny. A na úterním jednání zastupitelstva s velkou účastí veřejnosti se dal vzduch skoro krájet, emoce tu byly velmi vypjaté. Výsledek jednání je takový, že větrné elektrárny nakonec u Jarošova nebudou. A zastupitelé o tom nakonec sice hlasovali, ale jasno bylo už předem.
10 fotografií

Stopka pro vrtule u Toulovcových maštalí. Zastupitelé dali od záměru ruce pryč

Svitavsko
Vizualizace větrné elektrárny u Jarošova
Je rozhodnuto. Větrné elektrárny u Jarošova a Chotěnova nebudou. Zastupitelé v úterý večer záměr neschválili. Proti vrtulím poblíž přírodní rezervace se na bouřlivém jednání postavila část obyvatel obou vesnic i chalupáři. Bližší informace, proč ke stavbě větrných elektráren nedojde, přineseme zítra.

Větrné elektrárny v Jarošově u Toulovcových maštalí nebudou

Svitavsko
Vizualizace větrné elektrárny
/VIZUALIZACE/ „Šli jsme na vesnici za klidem a teď se máme dívat na vrtule,“ stěžují si lidé, kteří mají své domy na okraji Jarošova. Obce Jarošov a Chotěnov totiž plánují stavbu větrných elektráren. Projekt podnikatele Martina Hofmana z Jevíčka je prý teprve na začátku. O tom, jestli tady pětice větrných elektráren za miliardu vyroste, či nikoliv, zřejmě rozhodnou lidé v místním referendu. V obou vesnicích i v okolních obcích koluje petice proti jejich stavbě. Atmosféra v Jarošově se 180 obyvateli je vyostřená.
10 fotografií

Vrtule za okny? Lidé v Jarošově bojují proti větrným elektrárnám, píší petici

Regiony
Vizualizace větrné elektrárny
/VIZUALIZACE, FOTO, VIDEO/ „Šli jsme na vesnici za klidem a teď se máme dívat na vrtule,“ stěžují si lidé, kteří mají své domy na okraji Jarošova. Obce Jarošov a Chotěnov totiž plánují stavbu větrných elektráren. Projekt podnikatele Martina Hofmana z Jevíčka je prý teprve na začátku. O tom, jestli tady pětice větrných elektráren za miliardu vyroste, či nikoliv, zřejmě rozhodnou lidé v místním referendu. V obou vesnicích i v okolních obcích koluje petice proti jejich stavbě. Atmosféra v Jarošově se 180 obyvateli je vyostřená.
10 fotografií

Vrtule za okny? Lidé v Jarošově bojují proti elektrárnám u Toulovcových maštalí

Svitavsko