ŠTÍTEK: vitamín

Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Zdraví
Čas melounů je v plném proudu. Řada supermarketů ho nabízí v rámci nejrůznějších akcí za dobrou cenu. Vybrat takový, který bude i lahodný, však není vždy jednoduché.
Jíst melouny se vyplatí. Obsahují totiž množství zdraví prospěšných látek. Zejména pak lykopen, který pomáhá zabránit vzniku rakoviny a má pozitivní vliv na srdce. Jenže v obchodech bývá poměrně složité poznat dokonalý meloun - jak chuťově, tak konzistencí. Existuje však několik spolehlivých znaků, díky nimž člověka nečeká po rozříznutí melounu zklamání.
4 fotografie

Jak poznat ten nejlepší meloun už v obchodě? Pomůžou 3 triky odborníků

Zahrada
Martina byla ještě nedávno aktivní maminkou. Nemoc ji však upoutala na lůžko.
Martina je maminka desetiletého Vojty a sedmileté Magdalénky. Na konci minulého roku si do té doby vitální žena všimla, že ji začínají brnět prsty, a následně i celé horní a dolní končetiny. Vše ale přisuzovala pouze nedostatku vitaminů či stresu. Během deseti dní se z ní ale stal ležící pacient se závažnou neurologickou diagnózou, na kterou zatím nikdo nezná lék.
9 fotografií

Začalo to brněním prstů a končetin. Dnes Martina bojuje za normální život

Zdraví
Mikrorostlinky v sobě skrývají velikou sílu.
Extra dávku vitaminů potřebuje na jaře asi každý. Proč ale utrácet velké peníze za doplňky stravy, když si jarní doping můžete vypěstovat doma. Zajistit pro své tělo ten nejlepší a nejpřirozenější zdroj vitaminů a dalších přírodních látek navíc není vůbec těžké. Podpořte svou imunitu tím, že do jídelníčku zařadíte klíčky a microgreens, neboli mikrorostlinky. Jak se od sebe obě zmíněné potraviny liší a proč jsou tak zdravé, nám prozradili pěstitel i odbornice na výživu.
7 fotografií

Zabojujte s jarní únavou. Zdroje vitaminů si snadno vypěstujete za pár dnů doma

Zdraví
Opravdu potřebujete multivitaminové infuze? Otestovat to moc nelze.
Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.

Superkoktejl přímo do žíly slibuje divy. Trend z Ameriky už dorazil i k nám

Zdraví
Nedostatek vitaminu D je v zimním období běžný. Závažné zdravotní komplikace však může způsobit i jeho přebytek.
Nedostatek vitaminu D není v zimním období nic vzácného. Pokud jste často unavení, náladoví, nesoustředění a nemocní, s velkou pravděpodobností se problém týká i vás. Ovšem nedostatek vitaminu D není to jediné, co vás může ohrožovat na zdraví. Předávkování „déčkem“ je sice vzácné, ale nese s sebou i riziko smrtelného selhání ledvin. Jak se lze předávkovat vitaminem D, jak se projevuje jeho nadbytek i nedostatek a jaké potraviny ho obsahují nejvíce?

Šero a tma? Potřebujete déčko. Předávkování ale může odrovnat důležitý orgán

Zdraví
Před rozpraskanými rty vás ochrání živočišné sádlo a vazelína, ostatní složky jsou přídatné.
Suché a rozpraskané rty jsou již jakýmsi symbolem chladných dnů. Tenká pokožka je na zimu, vítr i mráz citlivá a často dochází k bolestivým prasklinám. Na suché rty je proto nejlepší pořídit si vhodný balzám. Některé balzámy však obsahují složku, která by se na rty používat v zimě neměla, protože může způsobit ještě větší škody. A co by naopak „jelení lůj“ obsahovat měl za každou cenu? Možná vás překvapí, jak jednoduché to může být. A poradí vám i zkušený dermatolog Petr Arenberger.
4 fotografie

Jaký balzám použít na popraskané rty? Dermatolog radí, kterou složku si pohlídat

Zdraví
Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.
Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 
7 fotografií

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Zdraví
Při zástavě krvácení se doporučuje předklonit hlavu a stisknout nosní křídla.
Časté krvácení z nosu vnímá většina z nás pouze za kosmetický problém, který ale značně znepříjemňuje kvalitu života. Nejčastějším důvodem krvácení z nosních dírek bývá prasknutí oslabené krevní cévy, ale někdy může být příčina mnohem závažnější. Jaké jsou důvody krvácení z nosu, jaké choroby vám hrozí, jak krvácení zastavit a proč nepomáhá vypálení cévek?
4 fotografie

Krvácí vám často z nosu? Sledujte příznaky, některé mohou znamenat vážnou nemoc

Zdraví
Piva si dejte třetinku, maximálně půl litr denně. O léčivý nápoj rozhodně nejde.
V konzumaci piva jsou Češi světovými rekordmany. Loni se jej u nás vypilo 141 litrů na obyvatele, což je o šest velkých piv více než předloni. A v létě samozřejmě jeho konzumace stoupá. Svou obrovskou spotřebu milovníci piva omlouvají oblíbeným tvrzením, že pivo je lék. Je tomu ale opravdu tak? Je pivo plné vitaminů a minerálů? Podporuje naše trávení, pleť, imunitu, zkrátka celkové zdraví? A kolik piva lze vypít, aby nám prospívalo a neohrozila nás třeba pivní potománie?

Pivní potománie či sládkovo povadnutí. Pojmy, které by pivaři raději měli znát

Zdraví
Pomerančové slupky jsou skvělými pomocníky při úklidu.
Když oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.
6 fotografií

Nevyhazujete si malého pomocníka? V domácnosti vám může ušetřit práci s úklidem

Domácnost
Pokud se se svým psím miláčkem pohybujete ve vyšší trávě, pořádně ho po návratu domů prohlédněte. Sezona klíšťat totiž pomalu začíná.
Dny se prodlužují a spíše než mrazy už bývají standardem vyšší teploty. Jaro je tady a s domácími mazlíčky je třeba se na něj připravit. Letošní zima byla dlouhá a chladná, organismus psa tedy může být unaven. Může postrádat potřebné vitamíny, které mu dodávají živiny a energii. Psa je proto třeba na dlouhé procházky pozvolna připravit a zpočátku to nepřehánět. Zároveň je nutné dávat pozor na možné hrozby, které spolu s jarem přicházejí. Deník přináší souhrn nejdůležitějších doporučení.

Jaro je tady, oprašte repelenty. V lese se psem si dejte pozor i na bachyně

Zvířecí deník a chovatelství
Kdo potmě někdy řídil auto, jistě dobře zná efekt oslnění oka světly protijedoucího vozidla.
Zhoršené vidění za šera či potmě, takzvaná šeroslepost, stojí na předních příčkách onemocnění, která ohrožují bezpečnost silničního provozu. Schopnost řídit po setmění je u řady lidí tak snížená, že mohou představovat hrozbu sobě i svému okolí. Neřešená oční vada přispívá určitě i ke statistikám, podle nichž je riziko dopravní nehody během zimy až patnáctkrát vyšší než v letním období. Leckdy by k ní nemuselo dojít, kdyby lidé včas vyhledali pomoc očního lékaře.
6 fotografií

Vidíte mizerně při řízení potmě? Na šeroslepost může pomoci jeden z vitamínů

Zdraví
Takto může vidět člověk s pokročilou diabetickou retinopatií.
Jestliže patříte k více než milionu pacientů, kteří mají diagnostikovánu cukrovku, pak byste se měli opravu hodně bedlivě starat o svůj zrak. Diabetes mellitus, jak zní odborně tato diagnóza, zatěžuje celé tělo. Jednou z jejích častých chronických komplikací je i oční onemocnění - diabetická retinopatie. A pozor, tuto informaci nepřehlédněte! Ve vyspělých zemích je diabetická retinopatie nejčastější příčinou slepoty u diabetiků. Jak se jí vyhnout?
5 fotografií

Jak moc hrozí cukrovkářům slepota? Lékaři radí, jak zrak ochránit

Zdraví
Vitaminu D má většina z nás v zimním období nedostatek, a měli bychom ho proto doplňovat.
S blížící se chřipkovou vlnou prudce stoupá zájem lidí o podporu imunity. Už během covidové pandemie se začalo hodně mluvit o zatím opomíjeném vitaminu D. Ten je totiž pro naši obranyschopnost klíčový. Jak ho užívat nejlépe? Jak vybrat správnou formu léku či doplňku stravy? A nemůžeme se předávkovat? Přinášíme nejčastější otázky a odpovědi.
6 fotografií

Kapky, tablety, injekce? Jak a kolik vitaminu D máme správně užívat

Zdraví
Na podzim se už na dostatečnou tvorbu vitaminu D v kůži působením slunce v České republice spolehnout nemůžeme. Záření je málo intenzivní.
Bez dostatku vitaminu D v těle slábne naše imunita. Stáváme se tak snadnou kořistí virů a bakterií, které způsobují infekce. Na prahu dalšího období viróz, chřipek a covidových onemocnění tak stojí řada nepřipravených Čechů. Podle odhadů totiž 40 procent z nás dlouhodobě trpí nedostatkem vitaminu D.
5 fotografií

Vitamin D zachraňuje imunitu. Jak zjistit, zda nám nechybí

Zdraví
prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.
Znáte svoji hladinu vitaminu D? Proč je pro náš organismus tak důležitý? A co vše nám hrozí, když ho máme nedostatek? Potřebujete radu odborníka? Své otázky můžete zasílat od úterý do čtvrtka a ve čtvrtek 6. října od 10 hodin Vám vše zodpoví primář Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň, prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.

ON-LINE: Nastartujte svoji imunitu s vitaminem D

Plzeňsko
Vitaminové doplňky stravy mohou pomoci i v létě.
Déčko, céčko, zinek, béčko a lžičku oleje se selenem si denně dává devětačtyřicetiletá Lucie z Plzně. „Je to nakopávač. Snažím se jíst zdravě, hodně se pohybovat, ale přesto si vypomáhám vitamíny a minerály. A to i v létě,“ řekla Deníku. Většinu z nich bere na posílení imunity, béčko na odhánění komárů či klíšťat. Různé virózy se jí sice úplně nevyhýbají, průběh ale mívá lehký.

Češi ztrácí zájem o vitamíny. I v létě jsou přitom pro tělo důležité

Zdravý život
Pokud máte zájem zjistit, co se vám váš mozek pomocí snů snaží říci, založte si snový deník.
Události posledních dní a týdnů vystavují naši psychiku těžké zkoušce. Kromě jiného se nepohoda podepisuje i na našem spánku, který může být neklidný a plný tíživých snů. Jaká je vlastně jejich funkce a co si z nich můžeme odnést?
2 fotografie

K zapamatování snů pomůže jeden vitamin

Zdraví
Slunce potřebujeme všichni. Nabíjí nás pozitivní energií a pomáhá vytvářet vitamin D, který je důležitý jak pro zdraví, tak i dobrou imunitu a psychiku. Je však třeba se chránit
Užívání vitaminů je součástí každodenní rutiny milionů lidí na celém světě. Pomáhají tělu vykonávat všechny potřebné funkce, a když některý z nich chybí, může to způsobit zdravotní problémy. Jedna z nadčasových velkých debat se vede o tom, zda člověk může nebo nemůže přijímat příliš doplňků stravy, mezi které vitaminy patří. 
7 fotografií

Toxická hladina. Hrozí předávkování vitaminem D? Účinek doplňků nepodceňujte

30 škodlivých látek
medokomerc
Vyzbrojte své tělo medovým štítem. Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

MEDOKOMERC

Májová soutěž
Vystavit se slunečním paprskům nezapomínejte ani v chladném počasí.
O vitaminu D se mluví i jako o slunečním vitaminu. Je to proto, že potravou jej získáte nanejvýš z deseti procent. Jeho hlavním zdrojem by měl být pobyt na slunci. Jak si s tím ale poradit v období, kdy je slunných dnů málo? Ideální je déčko doplňovat pomocí doplňků stravy i vhodným jídelníčkem.

Vitamin D pomáhá v boji s viry, doplnit ho lze i vhodným jídelníčkem

Zdraví
Ze zkoušek karatistického oddílu Sanchin Dojo.
Vzhledem k současné náročné situaci, kdy nelze společně cvičit, připravil sportovně bojový oddíl Sanchin Dojo soutěžně-sportovní projekt #Karatena, ve kterém si můžeme společně zacvičit a opět tak tvořit týmového ducha a vzájemnou podporu, která je pro nás, naše cvičení a rozvoj nesmírně důležitá.

Natočte si video a vyhrajte zajímavou cenu

Čtenář reportér
Ze zkoušek karatistického oddílu Sanchin Dojo.
Vzhledem k současné náročné situaci, kdy nelze společně cvičit, připravil sportovně bojový oddíl Sanchin Dojo soutěžně-sportovní projekt #Karatena, ve kterém si můžeme společně zacvičit a opět tak tvořit týmového ducha a vzájemnou podporu, která je pro nás, naše cvičení a rozvoj nesmírně důležitá.

Natočte si video a vyhrajte zajímavou cenu

Čtenář reportér
Ze zkoušek karatistického oddílu Sanchin Dojo.
Vzhledem k současné náročné situaci, kdy nelze společně cvičit, připravil sportovně bojový oddíl Sanchin Dojo soutěžně-sportovní projekt #Karatena, ve kterém si můžeme společně zacvičit a opět tak tvořit týmového ducha a vzájemnou podporu, která je pro nás, naše cvičení a rozvoj nesmírně důležitá.

Natočte si video a vyhrajte zajímavou cenu

Čtenář reportér
Ze zkoušek karatistického oddílu Sanchin Dojo.
Vzhledem k současné náročné situaci, kdy nelze společně cvičit, připravil sportovně bojový oddíl Sanchin Dojo soutěžně-sportovní projekt #Karatena, ve kterém si můžeme společně zacvičit a opět tak tvořit týmového ducha a vzájemnou podporu, která je pro nás, naše cvičení a rozvoj nesmírně důležitá.

Natočte si video a vyhrajte zajímavou cenu

Čtenář reportér