ŠTÍTEK: Vratislav II.

Představení zlatého a stříbrného pokladu nalezeného na Rakovnicku a Kutnohorsku. Zúčastní se středočeský radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Václav Švenda (TOP 09), ředitelka muzea T.G.M. v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka
/FOTOGALERIE,VIDEO/ Dvanáct mincí ze zlata a o něco větší počet těch stříbrných přestavil ve čtvrtek 16. května novinářům středočeský krajský úřad. V malých trezorcích, jaký lze schovat do nenápadného batohu, o němž by nikdo netušil, že skrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty, je přivezli ukázat pracovníci muzeí působících v Rakovníku a v Kutné Hoře.  
103 fotografií

Dva poklady na krajském úřadu. Rakovnické muzeum ukázalo své zlaté mince

Rakovnicko
Představení zlatého a stříbrného pokladu nalezeného na Rakovnicku a Kutnohorsku na Krajském úřadě Středočeského kraje v Praze.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvanáct mincí ze zlata a o něco větší počet těch stříbrných přestavil ve čtvrtek 16. května novinářům středočeský krajský úřad. V malých trezorcích, jaký lze schovat do nenápadného batohu, o němž by nikdo netušil, že skrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty, je přivezli ukázat pracovníci muzeí působících v Rakovníku a v Kutné Hoře.
112 fotografií

Unikátní nález: pole na Kutnohorsku skrývalo stříbrné denáry z přemyslovské éry

Kutnohorsko
V Muzeu Blanenska v pátek slavnostně představili takzvaný Bořitovský poklad. Soubor osmi stovek mincí z raného středověku.
Muzeum Blanenska vystavuje poklad. A to doslova. Za sklem si totiž příchozí prohlédnou unikátní mince z raného středověku. Před pěti lety je našel mladý pár při procházce nedaleko Bořitova. Bylo jich osm set dva kusů a pocházely z přelomu 11. a 12. století. V muzejní expozici je vystaveno dvaasedmdesát mincí po konzervátorském ošetření a dvě v původním stavu.
30 fotografií

V Muzeu Blanenska září stříbrný poklad. Unikátní nález, říkají odborníci

Blanensko
Lodí po Rýnu do Mohuče.
/FOTOGALERIE, DÍL 4./ V rámci našeho putování spolkovou zemí Porýní - Falcko jsme se vydali z města Koblenz výletní lodí horním údolím středního Rýna směrem k městům Bingen a Rüdesheim. Tato oblast je považována za jednu z nádherných, ale také nejstarších kulturních krajin Evropy. Bohatství a krása této oblasti, včetně města Koblenz a údolí Lorelei, se v roce 2002 dočkaly zařazení do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
21 fotografií

Lodí po Rýnu do Mohuče

Nymbursko
Pražský hrad.
Na Pražském hradě dnes začíná první z velkých výstav ke 100. výročí vzniku Československa nazvaná V základech státnosti. Její návštěvníci uvidí originální rukopisy, listiny potvrzující královská privilegia nebo vzácné archeologické památky. Otevřená bude v Císařské konírně zdarma každý den od 10:00 do 18:00. Skončí 15. ledna.
6 fotografií

Na Hradě začíná první výstava k výročí vzniku ČSR

Volný čas
Daniel Landa
Plzeň - „Zahraju při autorském čtení i dost písní," vzkazuje v předstihu zpěvák, který 14. března přiveze do Alfy v Plzni na Americké třídě svou, loni vydanou, knihu Všeník. Vznikla během pobytu na ostrově Bali.

Daniel Landa představí v Alfě svou knihu

Volný čas
Nálezy archeologů.
Mariánské Radčice - Bohatý na nálezy je letošní prázdninový archeologický výzkum na Mostecku. Na místě obřího pohřebiště objevili odborníci mince z 11. a 12. století a na dvě stě takzvaných záušnic. Na nejrozsáhlejším raně středověkém pohřebišti v Česku zatím odkryli archeologové 500 hrobů, dalších 1000 musí stihnout odhalit do pěti let. Poté místo na návrší zničí rypadla z povrchového lomu Bílina.

Archeologové našli nad Bílinou sedm mincí

Teplicko
Oblíbená místa Herman
Praha - Ministr kultury je rodem Jihočech, díky studiu světoběžník a Pražan prostřednictvím působení u kardinála Miloslava Vlka, u České biskupské konference a člena vlády. V této roli obývá jeden z nejkrásnějších barokních paláců v hlavním městě – Nosticův palác na Maltézském náměstí. Když vyhlédne z okna bočního traktu, vidí rozkošatělý jinan dvoulaločný.

Ministr Daniel Herman: Jaká místa mám v Praze rád

Praha
Pracovníci Národní knihovny vystavili 31. ledna originál Vyšehradského kodexu v Zrcadlové kapli pražského Klementina. Již časně ráno si památku z konce 11. století přišli prohlédnout první návštěvníci.
Praha – Po téměř půlstoletí byl v Praze vystaven Vyšehradský kodex. Tento nejvzácnější iluminovaný rukopis v českých sbírkách pochází z konce 11. století. Byl vytvořen ke korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem. Lidé si ho mohou prohlédnout dnes a v neděli v Zrcadlové kapli Klementina, první zájemce přilákal ještě před rozbřeskem, přes den jich přišlo více než 2000.

Vyšehradský kodex. Po půlstoletí je v Praze vystavena nejvzácnější česká kniha

Česko
Národní památkový ústav (NPÚ) vystaví v Jízdárně Pražského hradu Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století.
Praha – Poslední lednový víkend budou v Praze vystaveny dva unikátní středověké rukopisy, jež patří k největším pokladům českého písemnictví a českých sbírek. Národní památkový ústav (NPÚ) vystaví v Jízdárně Pražského hradu Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. V Klementinu bude vystaven Kodex vyšehradský, románský rukopis, který popisuje korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem.

Poslední víkend v lednu budou v Praze vystaveny vzácné rukopisy

Praha
Národní památkový ústav (NPÚ) vystaví v Jízdárně Pražského hradu Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století.
Praha – Poslední lednový víkend budou v Praze vystaveny dva unikátní středověké rukopisy, jež patří k největším pokladům českého písemnictví a českých sbírek. Národní památkový ústav (NPÚ) vystaví v Jízdárně Pražského hradu Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. V Klementinu bude vystaven Kodex vyšehradský, románský rukopis, který popisuje korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem.

Poslední víkend v lednu budou v Praze vystaveny vzácné rukopisy

Česko
Na pražském Vyšehradě objevili archeologové základy jednoho z někdejších největších kostelů střední Evropy. Pozůstatky stavby pochází z druhé poloviny 10. století až začátku 11. století.
Praha – Doposud neznámý nejstarší kostel na pražském Vyšehradě, jehož základy archeologové z Akademie věd v těchto dnech částečně odkryli, určitě změní pohled na charakter nejstarší české architektury. Řekl to dnes archeolog Archeologického ústavu Ladislav Varadzin. Půdorysný typ stavby ve střední Evropě podle něj nebyl znám a navíc ne v takovém rozměru. Nález může změnit také poznatky o cyrilometodějské tradici na území Čech a Moravy a počátcích Vyšehradu. Předloha kostela může pocházet z byzantského prostředí.
7 fotografií

Objevený kostel na Vyšehradě zřejmě změní pohled na české dějiny

Česko
Eva Pilarová zazpívá v sobotu v Nedamově.
Dubá - S kulatým výročím založení města spojí v letošním roce Dubá své tradiční Letní slavnosti. Na autobusovém nádraží vypuknou už tuto sobotu 29. června a přijede na ně řada vzácných hostů v čele s čestnou občankou Dubé zpěvačkou Evou Pilarovou.

760 let. Dubá má letos rozhodně co slavit

Liberecký kraj
Ilustrační foto.
Chlumec - Několik málo minut může rozhodnout o osudech celých národů a zemí. Přesně to se dá říci o bitvě, jež se rozhořela přesně před 887 lety, tedy 18. února 1126 u Chlumce. Tehdy se tu střetly vojenské oddíly českého knížete Soběslava I. s římskoněmeckým králem Lotharem III.

ÚSTÍ A VÁLKA: Soběslav I. u Chlumce zvítězil

Ústecko
Květinová výzdoba na zámku v Tovačově
Tovačov – Poslední příležitost obdivovat květinovou výzdobu na zámku v Tovačově a projít se po chodbách této památky budou mít o víkendu milovníci historie. Letošní sezona na zámku, která se nesla ve znamení Pernštejnů, totiž končí.

Na zámku v Tovačově končí o víkendu sezona

Přerovsko