ŠTÍTEK: Yoko Ono

Skupina Beatles. Zleva Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr a George Harrison
Britský hudebník Paul McCartney označil za viníka rozpadu legendární kapely The Beatles svého někdejšího kolegu Johna Lennona. Při natáčení rozhovoru pro připravovaný pořad stanice BBC Radio 4 tímto sdělením vyvracel spekulace, že za rozpad kapely mohl on sám. Podle McCartneyho Lennon jednoho dne přišel a prohlásil, že v kapele končí. 

Za rozpad Beatles mohl Lennon. Museli jsme ale mlčet, tvrdí McCartney

Společnost
Čtyřicet let od vraždy Johna Lennona, upoutávka na magazín Víkend.
V pondělí 8. prosince 1980 se legendární britský hudebník John Lennon vracel z nahrávacího studia. Posledních sedm let bydlel v New Yorku, v monstrózně vyhlížejícím domě Dakota. Když s manželkou Yoko Ono dorazil k mohutnému vchodu, byla už tma, něco před jedenáctou. Po letmém rozhovoru s vrátným prošel bývalý člen skupiny Beatles kolem pětadvacetiletého podivína Marka Chapmana, kterému o pár hodin dříve podepsal svou novou desku Double Fantasy. Nedůvěřivě si toho zvláštního fandu prohlédl. A pak už jen slyšel rány a cítil, jak mu dvě kulky provrtaly záda a další dvě rameno.
8 fotografií

Vražda Johna Lennona. Jak to před 40 lety bylo se smrtí hudebního génia?

Společnost
Happy Xmas video
Tato písnička byla v Británii roku 1971 vydána jako singl bývalé skupiny Plastic Ono Band, jejímiž členy byli John Lennon a jeho manželka Yoko Ono, ale také (v době této skupiny již bývalí) Beatlesáci George Harrison a Ringo Starr.

John Lennon - Happy Xmas (War Is Over)

Ostatní
Školka nese seniorům zpátky májku.
Pasov - Zatím co děti z mateřské školy ve Spiegelau hledaly velikonoční vajíčka, která pro ně ukryli přátelé z domova seniorů Rosenium, „ukuly" jejich učitelky plán – odcizit důchodcům májku, píše PNP.

Dětičky vrátily seniorům májku

Z okolí
MARIAH CAREY. Popová diva zpívá nejslavnější vánoční hit All I Want For Christmas Is You. Stal se její nejslavnější písní.
Vánoční song Johna Lennona a Yoko Ono složili jako protestsong v rámci kampaně proti válce ve Vietnamu. Písně Wham!, z Band Aid a Frankie Goes to Hollywood vznikly v roce 1984 a utkaly se v souboji. I když nakonec zvítězil ten benefiční. Oblíbené jsou dnes všechny.

ANKETA: Vánoce by bez nich nestály za nic. Tyhle hity nestárnou

Hudba
PRŮVOD MASEK. Jednoznačně středem pozornosti Lešetínského Fašanku v roce 2009 byla Yoko Ono.
Zlín – Posedmnácté ožijí už v sobotu 6. února od 10 hodin ulice v centru Zlína Lešetínským fašankem, který se stává rok od roku populárnější nejen mezi Zlíňany. Akce vznikla podle jedné z jejích organizátorek a majitelky Restaurace U Kovárny Zuzany Baťové před lety jako recese a postupně se rozrostla a získala na popularitě. Lešetínský fašank je především pestrou přehlídkou masek a skvělé nálady.

Lešetín znovu ožije maskami. Už zde byla Yoko Ono či ponorka

Volný čas
John Lennon
Liverpool/Praha - Jméno Johna Lennona, který se narodil před 75 lety, 9. října 1940, zná snad každý, i ten, kdo se o populární hudbu nikdy moc nezajímal. Slavný britský hudebník, zpěvák, skladatel a svérázný básník je považován za jednu z největších hudebních ikon 20. století. Zasloužil se o to nejenom svým členstvím v legendární skupině Beatles, ale i sólovými nahrávkami z období po rozpadu kapely.

Slavný "Brouk" John Lennon se narodil před 75 lety

Hudba
Meda Mládková v pražském Museu Kampa u jednoho z nejdražších obrazů Andyho Warhola.
Praha - Pražské Museum Kampa se ocitlo mezi desítkou nejlepších a přitom málo známých muzeí v Evropě, které svým čtenářům ve svém dnešním vydání doporučil britský deník The Guardian. List upozorňuje, že návštěva některého z evropských měst se pravděpodobně neobejde také bez návštěvy některého muzea.

Museum Kampa je v desítce nejlepších a málo známých muzeí v Evropě

Volný čas
Zeď Johna Lennona v Praze.
Praha – K přebílení takzvané Lennonovy zdi na pražském Velkopřevorském náměstí se na facebooku přihlásila umělecká skupina Pražská služba. Na bílé zdi, která patří k zahradě Řádu maltézských rytířů, se objevil pouze nápis Wall Is Over (Zeď skončila). Záhy se tam začaly objevovat nové nápisy. Případ rovněž prošetřují policisté, potvrdil mluvčí policie Tomáš Hulan.

Zeď Johna Lennona byla nabílena a nový nápis oznamuje, že skončila

Česko
Markéta Irglová.
Praha /VIDEO/ - Tři roky po svém debutovém albu ANAR přichází Markéta Irglová, jediná česká ženská držitelka Oscara, se svým druhým albem MUNA. Nahrávka MUNA (islandsky „rozvzpomínat si") přináší jedenáct autorských písní v bohatším aranžmá a širším nástrojovém obsazení než u debutového alba ANAR. Dokládá nejen autorský potenciál Markéty Irglové, ale také její schopnost tvůrčího vývoje.

Muna: Nové album Markéty Irglové

Hudba
Pořadatel Lešetínského Fašanku Jiří Ambrož
Zlín – Jako recesistická akce nejbližších sousedů zlínské Hospůdky U Kovárny začínal Lešetínský fašank. Zřejmě tehdy pořadatelé netušili, do jakých rozměrů se rozroste. Tuto sobotu 22. února se uskuteční již 15. ročník, na kterém se v průběhu celého dne očekává několik tisíc lidí.

Loni na fašank došli i věrozvěsti Metyl a Etyl

Volný čas
Ruzyňské letiště bylo pojmenováno jako Letiště Václava Havla Praha.
Praha – Na pražském letišti nedávno přejmenovaném na Letiště Václava Havla bude dnes slavnostně odhalen gobelín na počest prvního polistopadového prezidenta. Obří gobelín navrhl výtvarník Petr Sís, který se ceremoniálu také zúčastní. Na pořízení nástěnného koberce v ceně 1,5 milionu korun přispěli umělci Bono Vox a The Edge ze skupiny U2, Yoko Ono, Peter Gabriel a Sting.

Na pražském letišti dnes bude odhalen gobelín na počest Havla

Praha
Václav Havel převzal v roce 2010 v Praze literární Cenu Franze Kafky. Ke gratulantům se připojila i Květa Fialová.
Praha /ANKETA/ – Nenucený úsměv, ležérní krok, přes triko vestu a přes rameno volně přehozené sako. Tak nějak by mohli lidé potkávat Václava Havla třeba v Petřínských sadech. Politika a dramatika v civilní podobě sochařsky ztvárnila mladá umělkyně Barbora Daušová. Nyní se na odlití podobizny do bronzu a její umístění ve veřejném prostoru sbírají mezi lidmi peníze pod heslem „Občané sobě".

Lidé se skládají na první sochu Václava Havla

Praha
Ilustrační foto.
New York - Jednu z buřinek a hůlek slavného komika němé éry Charlieho Chaplina prodala v nedělní dražbě aukční síň Bonhams v Los Angeles za celkem 62.500 dolarů (1,25 milionu Kč). Cena za proslulé Chaplinovy symboly se dostala nad předběžný odhad 40–60,000 dolarů, uvedla agentura Reuters.

Chaplinova buřinka a hůlka se vydražily za 62 500 dolarů

Svět
Happening na bohumínském náměstí
Bohumín /FOTOGALERIE/ - Jako výraz nespokojenosti se sílícím rasismem se studenti bohumínského gymnázia a další členové občanského sdružení Maryška připojili k celosvětové akci nazvané Bed-In. Koná se u příležitosti 40. výročí legendární protestu proti násilí, kterým prosluli John Lennon a Yoko Ono.
7 fotografií

V Bohumíně se konal happening proti násilí

Karvinsko
Pracovníci sociálních služeb demonstrují před Ministerstvem práce a sociálních věcí.
Praha - Lidé vpyžamech uléhají do postele přímo na chodníku, diskutují vhloučku skolemjdoucími, mávají transparenty shesly typu „Nejsme důležití, dokud nás nepotřebujete“. Tak vypadal ve středu dopoledne happening neziskových a sociálních služeb před budovou ministerstva práce a sociálních věcí nazvaný Bed-In.
5 fotografií

OBRAZEM: Skomírající neziskovky stávkovaly v pyžamech

Česko
Středisko Benjamín pomáhá lidem s mentálním a kombinovaným postižením.
Krnov - Pracovníci sociálních služeb se bouří. Ministerstvo podle nich nepodporuje rozvoj služeb pro potřebné, ale spíše svými rozhodnutími ničí fungující služby. Pracovníci sociálních služeb proto vyhlásili generální stávku.

Do pyžamové stávky jde Benjamín i Ninive

Bruntálsko
Ilustrační foto
Šumperk - Svou nespokojenost chtějí stovky lidí zaměstnaných v sociálních službách vyjádřit symbolickou stávkou. Celorepublikový protest nazvaný Bed in se uskuteční 10. prosince, v datum, které je připomínáno jako Den lidských práv. Také na Šumpersku se již ke stávce začínají přihlašovat zaměstnanci v sociální sféře.

Sociální pracovníci budou stávkovat. V pyžamu a posteli

Šumpersko
Ilustrační foto
Rychnov nad Kněžnou - Pokusme se představit si, jaké by to bylo, kdyby v jeden den nevstali z postele všichni sociální pracovníci, kteří pečují o ty, kteří se bez pomoci druhých neobejdou.

Do práce? Tentokrát v negližé

Rychnovsko
Fotografie Annie Leibovitz
Praha - /FOTOGALERIE/ Vyskytnout se v blízkosti famózní americké fotografky Annie Leibovitz musí být obrovský zážitek. Věhlasná autorka fotografií, z nichž řada obletěla svět a za které byly ochotny barevné magazíny platit několikaciferné honoráře, má v sobě totiž něco magického.
14 fotografií

Annie Leibovitz: velká fotografická smršť

Umění
Lennonovi vs. USA. Lennon tvrdil, že USA překonaly všechny rekordy v genocidě. Americké vládě se takové názory nelíbily
Pět dní po sedmadvacátém výročí smrti Johna Lennona přišel do našich kin dokument, který připomíná, proč bývalý Beatle i po takové době zůstává kultovní postavou - protože nám pořád má co říct. Takže snímek USA vs. John Lennon dokumentaristů Davida Leafa a Johna Scheinfelda sice vypráví o pokusech Nixonovy vlády umlčet Lennonovy protiválečné protesty. Ale popisem mocenské paranoie ze 70. let vlastně komentuje i současnost.

Jak chtěl Nixon umlčet Lennona

Umění