ŠTÍTEK: York

Vévodkyně Sarah Ferguson
Vévodkyně z Yorku Sarah Ferguson se půl roku poté, co jí bylo diagnostikováno rané stadium rakoviny prsu, dozvěděla další zdrcující zprávu. Doktoři jí při náhodné prohlídce mateřských znamének zjistili agresivní formu rakoviny kůže. Sarah nyní podporuje celá rodina, dokonce i její bývalý manžel, princ Andrew, s nímž osmadvacet let po rozvodu stále udržuje přátelský vztah. 
4 fotografie

Skandální vévodkyni Sarah bylo odpuštěno. Bojuje s další nebezpečnou nemocí

Společnost
Princ Andrew, princezna Eugenie, princezna Beatrice
Ještě před několika týdny se zdálo, že by se mladší bratr britského krále Karla III. princ Andrew mohl opět častěji začít objevovat na veřejnosti po boku královské rodiny. Nadějím je ale nyní konec. Komentátoři si myslí, že po zveřejnění spisů souvisejících se sexuálním predátorem Jeffreym Epsteinem, v nichž figuruje s Andrewovo jméno, je jeho návrat do královské rodiny už prakticky nemožný.

Návrat se nekoná. Odtajnění Epsteinových spisů prince Andrewa vzdálilo od paláce

Státy mimo EU
Královna uznávala Dianinu veřejnou popularitu a její přínos pro královskou rodinu. Proto k ní byla i po rozvodu s Charlesem štědrá.
Rozvod není legrace a když patříte ke královské rodině, díky veřejnému propírání soukromí se stres a trápení z něj násobí. Nejvíce na očích jsou v tomto ohledu britští monarchové, kde rozvody a následné sňatky ještě před nedávnem nepřipadaly v úvahu. Historie však musela ustoupit nové době, a tak se tisícileté tradice za panování Alžběty II. zachvěly v základech. Příslušníci královské rodiny se rozváděli jako o závod…
10 fotografií

Na královském rozvodu se dá vydělat. Oblíbené a chytré Dianě se to povedlo

Společnost
Welsh Corgi Pembroke. Ilustrační snímek
Po úmrtí královny Alžběty II. Britové spekulovali mimo jiné o tom, kdo se postará o její milované psy corgi. Podle bulvárního listu The Daily Mirror se o ně přihlásil královnin syn Andrew a jeho bývalá manželka Sarah Fergusonová. Právě Andrew a jeho dcery, princezny Eugenie a Beatrice, dva nejmladší psy královně loni darovali, aby jí pomohli překlenout těžké období po smrti manžela, prince Philipa.
38 fotografií

Milovaní corgi. O psy královny Alžběty II. se bude starat její syn Andrew

Státy mimo EU
Čeští hokejisté do 20 let v utkání s USA
Třetí zápas, druhý debakl. Česká hokejová dvacítka podlehla na mistrovství světa v Edmontonu Spojeným státům americkým 0:7. Postup do čtvrtfinále tak junioři ještě nemají jistý - O o místo ve vyřazovacích bojích budou hrát ve čtvrtek od 20:00 SEČ proti nováčkovi elitní skupiny Rakousku, které je po dvou duelech bez bodu. 

Výprask také od Američanů. Češi dostali sedm gólů a mají problém

Hokej
Královna Alžběta v rozhovoru s výsadkářem během přípravy vylodění v Normandii.
Když se řekne matka, včelaře jistě napadne včelí matka, která je na rozdíl od dělnic a trubců schopná klást vajíčka, tedy rozmnožovat včelstvo. Prodavači v železářství naskočí šetihranná matička se závitem… Každý ale nejdříve pomyslí na svoji maminku, na mámu, máti… na ženu, která ho přivedla na svět a která má už zítra svátek. 10. května je Den matek. Avšak ne všechny ženy, kterým říkáme matka, jsou jimi i ve skutečnosti. Například Matka Tereza skutečnou maminkou nebyla.

Matky, které vešly do dějin

Česko
Britský tisk píše o skandálu prince Andrewa.
O krizi v královském paláci píší dnes na titulních stranách britská média v reakci na středeční oznámení prince Andrewa, že "na dohlednou dobu" nebude vykonávat své veřejné povinnosti. Podle britských listů aféra kolem vévody z Yorku a jeho styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem "těžce poškodila" obraz britské královské rodiny. O Andrewovi píší noviny mimo jiné jako o "vyděděnci".

Královský vyděděnec. Odchod prince Andrewa do ústraní je definitivní, píše tisk

Svět
Britský princ Andrew na snímku z června 2012
Britský princ Andrew na delší dobu zanechává veřejných povinností kvůli vývoji kolem svých někdejších styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem. Druhý nejstarší syn královny Alžběty II. dnes oznámil, že panovnice vyhověla jeho žádosti ohledně odchodu z veřejného života. Kontaktů s Epsteinem, který před srpnovou sebevraždou čelil obviněním ze sexuálního zneužívání mladistvých, prý nadále "jednoznačně lituje". Mladší bratr prince Charlese čelí obviněním, že se sám zapojil do takového zneužívání.

Styky s Epsteinem? Britský princ Andrew kvůli skandálu opouští veřejné aktivity

Svět
Slon africký. Ilustrační foto
Navzdory tomu, že v posledních letech počet slonů zabitých pytláky klesá, hrozí chobotnatcům v Africe stále vyhubení, pokud mezinárodní společenství nepřijme další opatření na jejich ochranu. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), o které informovala agentura AFP. Úsilí by se mělo podle ní vynaložit na snížení poptávky po slonovině, pomoci ale může také boj proti korupci a chudobě v afrických zemích.
5 fotografií

Pytláctví je na ústupu. Slonů je však čím dál méně, tvrdí studie

Svět
Archiváři Gary Brannan a Sarah Rees Jonesová prozkoumávají jeden z registrů arcibiskupství v Yorku.
Život plný pokory, odříkání a služby Bohu není pro každého. Aby mu unikla, zfalšovala svou smrt a nechala místo sebe pohřbít figurínu, což jí umožnilo uprchnout z nenáviděného kláštera. Příběh jedné středověké jeptišky může vypadat jako z červené knihovny nebo scénář dobrodružného filmu. Tento případ je však skutečný a odehrál se ve 14. století v anglickém Yorku.
6 fotografií

Středověká jeptiška zfalšovala svou smrt, aby se mohla oddávat tělesnému chtíči

Věda a technika
Mumie, jejímž výzkumem v turínském muzeu získal Buckleyho tým veškeré potřebné informace.
Muzeum v italském Turíně nedávno provedlo na jedné z egyptských mumií chemické testy, načež došlo k zajímavým závěrům. Postup, kterým staří Egypťané uchovávali těla mrtvých, je totiž údajně mnohem starší, než se doposud předpokládalo. A to zhruba o celých 1100 let. Převratné je rovněž zjištění, z jakých ingrediencí vytvářeli Egypťané směs k balzamování.
23 fotografií

Známe tajemství mumifikace, hlásí muzeum v Turíně. Užívala se už před 5700 lety

Svět
Austin Santoro
Neobvyklou kriminální kauzu s výraznou českou stopou řeší americká justice. Mladý Američan Austin Santoro podle obvinění posílal mimo jiné policii ve městě Portsmouth výhružné e-maily, které navíc předstíraly, že jejich autorem je tamní policejní šéf. Muž využíval pro falšování e-mailů služeb webové stránky z České republiky, za elektronické výhrůžky mu hrozí desítky let vězení.
4 fotografie

Ahoj kluci, v baráku je bomba. Muž pomocí českého webu vyhrožoval policii v USA

Svět
Jeden z domů v karvinské kolonii New York v meziválečném období.
Když v roce 1931 vydala Báňská a hutní společnost propagační publikaci k příležitosti 25. roku od svého vzniku, neopomněl její autorský kolektiv podrobně popsat stav bytové péče, kterou společnost poskytovala svým zaměstnancům. Jako vzorový příklad byla uvedena dnes už neexistující Lesní kolonie, vystavěná mezi lety 1913−1917 pro pracovníky dolů Barbora a Hohenegger v katastru dnešní Karviné 2-Doly.

Kolonie Nový York: výkladní skříň péče o zaměstnance

Karvinsko
Ilustrační foto
Pardubice/New York – Od českého tolaru k americkému dolaru. Tak se jmenuje výstava, kterou připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích a k vidění bude v Českém domě v New Yorku. Manhattan tak může ocenit pardubické sbírky a připomenout si vznik ikonického slova dolar.

Muzeum připravilo pro New York výstavu o původu dolaru

Pardubicko
Město v roce 1873.
New York – Lepší „kauf" byste v dějinách jen těžko pohledali. Psal se rok 1625 a do severní Ameriky dorazila skupina Holanďanů, aby tam založila kolonii. Osadu pojmenovala Nový Amsterdam a vedlo se jí náramně, už první rok se podařilo zaplatit investici dodávkou kožešin. 

Kolik stál Manhattan? Indiáni jej prodali za 24 dolarů

Svět
OKRESNÍ PŘEBOR. Nekompletní Greens prohráli s Avast! Liberecké gazely 2:7. Na snímku vpředu Kulhavý, který hrál za Greens a Henzl z Gazel.
Liberec – Ve 13. kole okresního futsalového přeboru vyhrály Prašivky nad Star teamem Liberec a bodově se dotáhly na předposlední Nord Servis. Na špici tabulky stále pokračuje stíhací závod béček týmů Pampuch a Zlej Se(n). Střelci přeboru jsou: Pavel Lanc (Star team Liberec) 23, Daniel Landa (TTNF Liberec B) 17, Tomáš Polívka (Zlej se(n) Liberec B) 17.

Poslední Prašivky se dotáhly na Nord Servis

Ostatní sporty
Sever Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko od dnešního rána sužuje bouře Frank, kterou provázejí lijáky a vichry. Na více než 100 místech hrozí podle úřadů záplavy.
Londýn – Sever Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko od dnešního rána sužuje bouře Frank, kterou provázejí lijáky a vichry. Na více než 100 místech hrozí podle úřadů záplavy. Životy lidí jsou ohroženy především v hrabství Lancaster, které zasáhly bezprecedentní povodně již v minulých dnech, uvedla stanice BBC.

Británii sužuje další silná bouře se záplavovými lijáky

Svět
Nejvíce jsou povodněmi zasaženy hrabství Lancashire, Yorkshire a Greater Manchester.
Londýn – Severní Anglii nadále sužují záplavy, které jsou na 27 místech tak vážné, že přímo ohrožují i lidské životy, uvedla dnes stanice BBC. Tisíce domácností jsou stále bez elektřiny. Meteorologové varují, že bezprecedentní povodně budou nejspíš pokračovat i v dalších dnech. Postižené oblasti dnes navštíví premiér David Cameron, který v neděli slíbil posílit pomoc armády.

Povodně v Anglii mohou i dál sílit, vláda vyslala na pomoc armádu

Svět
V katedrále v britském Yorku byla dnes uvedena do úřadu první biskupka anglikánské církve v Anglii Libby Laneová.
York (Británie) - V katedrále v britském Yorku byla dnes uvedena do úřadu první biskupka anglikánské církve v Anglii Libby Laneová. O historickém kroku, který anglikány značně rozděluje, informoval zpravodajský server BBC News. Osmačtyřicetiletá Laneová se stala novou biskupkou v městě Stockport. Dvouhodinového obřadu se zúčastnilo více než 1000 lidí v čele s arcibiskupem z Yorku Johnem Sentamu.

Konec mužské hegemonie, anglikánská církev má první biskupku,

Svět
Britský princ Andrew, bratr následníka trůnu Charlese
New York/Davos - Právníci zastupující Američanku, která tvrdí, že měla sex s britským princem Andrewem v době, kdy byla nezletilá, chtějí druhého nejstaršího syna královny Alžběty II. vyslechnout pod přísahou. Andrew se proti obviněním v minulosti opakovaně ohradil a dnes tak během návštěvy světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu učinil podle agentury AP vůbec poprvé veřejně. Zmíněná žena tvrdí, že byla jako nezletilá v letech 1999 až 2002 nucena k sexuálním stykům s vévodou z Yorku při orgiích pořádaných v Londýně, New Yorku a Karibiku.

Britský princ Andrew veřejně popřel sexuální aféru

Svět
Britský princ Andrew, bratr následníka trůnu Charlese
Washington/Londýn – Britský princ Andrew, který je druhým synem královny Alžběty II., údajně využíval sexuálních služeb jedné nezletilé Američanky. Ta nyní tvrdí, že ji americký investiční bankéř „půjčoval" svým bohatým a vlivným přátelům jako nezletilou sexuální otrokyni. Napsal to britský deník The Guardian. Podle něj se v soudním spisu uvádí, že Američanka byla opakovaně nucena mít s vévodou z Yorku sexuální styk. Buckinghamský palác dnes v prohlášení tato obvinění popřel.

Britský princ Andrew údajně využíval sexuálních služeb nezletilé

Svět