Já jsem žena, ty jsi muž. Jak 21. století změnilo pravidla hry?

Nakolik nás v dnešní době definuje naše pohlaví? Pořád platí, že holčičky nosí růžovou a kluci modrou? Dokument novinářky Katie Couric, který odvysílá National Geographic, ukazuje, že je potřeba se na téma podívat z více stran.

Dokument Genderová revoluce - Katie Couric
Dokument Genderová revoluce - Katie Couric
Zdroj: National Geographic

Novinářka se vydává na cestu po Americe, aby se setkala s vědci, chirurgy i experty a získala tak odpovědi na otázky o genderové identitě. Mluví s obyčejnými lidmi, kteří žijí neobyčejné životy, ať už jde o transgender (lidé, jejichž genderová identita není stejná jako pohlaví, které jim bylo dáno při narození) nebo o bezpohlavnost (nejde o muže, ani o ženu).
Americká novinářka Katie CouricZdroj: National GeographicKatie Couric je ideální průvodkyní. Jde o zkušenou novinářku, takže nevynechává důležitá fakta, která prolíná se zajímavými příběhy. Zároveň tu důležitou roli hraje její věk. Šedesátiletá dáma na začátku dvouhodinového dokumentu přiznává, že si zpočátku nevěděla rady, jak přijmout měnící se definici pohlaví.

Zdroj: National Geographic„S hrdiny svých příběhů jsem strávila spoustu času. Snažila jsem se vžít do jejich role, abych pochopila problémy, se kterými se potýkají, a zjistila, jak žijí. Zároveň jsem jim ale kladla otázky, které by jim položil ten, kdo se na ně bude dívat doma u televize," říká Katie Couric a dodává: „Rozhodně se nepovažuji za experta v otázkách rovnosti mužů a žen. Co ale vím, je, že teď mám v tomto tématu mnohem jasněji než před vznikem filmu."

Dokument Genderová revoluce s Katie Couric (2017)

  • na National Geographic v neděli 12. únova v 19:45 hodin
  • další termíny vysílání najdete TADY