Amazonští růžoví delfíni budou v Bolívii chráněni. Už bylo načase

Vzácným sladkovodním delfínům se blýská na lepší časy.

Amazonští růžoví delfíni budou v Bolívii chráněni. Už bylo načase
Amazonští růžoví delfíni budou v Bolívii chráněni. Už bylo načase
Zdroj: archiv

Bolivijský prezident Evo Morales uzákonil ochranu růžových delfínů (přesněji poddruh delfínovce amazonského - Inia boliviensis). Nové zákony zakazují jejich lov a definují tyto vzácné sladkovodní savce jako "národní poklad".  Každoročně jich podle odhadů z celkového počtu 30 000 umírají tisíce. Ilegální rybolov není snadné potírat. Dokáže nový zákon zoufalou situaci změnit? To ukáže až čas. Každopádně je to důležité gesto, které může situaci takzvaně "nakopnout". 

Mytický Amazoňan

Prezident to oznámil během ceremonie na břehu řeky Ibaré a vyzval k podpoře tohoto zákona i ozbrojené síly. Delfín je ohrožen erozí půd, znečišťováním řek a těžbou dřeva v Amazonii. 

Dorůstá délky přes 2 metry a váhy hodně před 100 kilogramů (samci mohou vážit až 200 kilogramů). Jmenuje se růžový - ale jeho zbarvení je hodně proměnlivé, od růžovošedé až po šedočernou. Zabarvení kůže souvisí se stářím, čistotou vody, celkovou teplotou a podle toho, v jaké části Amazonky žijí. Na dlouhém nose má krátké hmatové fousy, které mu v (často) kalné vodě pomáhají s orientací. Vzhledem k tomu, že žije velmi často v kalných, neprůhledných vodách, má slabší zrak.

Tito růžoví delfíni žijí v řekách Brazílie, Peru, Kolumbie i Venezuely. Podle dodatku CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin) je delfínovec označen jako "zranitelný" kvůli masivnímu rybolovu v Amazonské pánvi. Zároveň ale zmiňuje znečištění jako jeden z dalších rozhodujících faktorů. 

Jak ale může tento zákon fungovat v praxi? To je zásadní problém, který se však netýká jen delfínovců, ale ochrany ohrožených druhů mnohde jinde na světě. Amazonie je obrovská (jen brazilská část je větší než rozloha Indie) a například brazilská agentura na ochranu přírody, Ibama, má pouhých 1300 agentů, kteří mají na starost celou zemi.

Je vůbec dodržování podobných zákonů o ochraně přírody možné v praxi jakkoli hlídat? Kolik by muselo v Amazonii pracovat pracovníků, aby dokázali zajistit dodržování takového zákona?

Podívejte se na video z dokumentu National Geographic Channel s neuvěřitelnými záběry delfínovců přímo pod vodou: 

Zdroj: BBC Nature / NY Times
Úvodní foto: American school in Lima, Peru

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články