Budeme dýchat pod vodou?

Vědci tvrdí, že i lidé by mohli jednou dýchat pod vodou i bez tlakových lahví. Stačilo by smíchat člověčí genetickou výbavu s řasami.

Budeme dýchat pod vodou?
Budeme dýchat pod vodou?
Zdroj: archiv

Vědci tvrdí, že i lidé by mohli jednou dýchat pod vodou i bez tlakových lahví. Stačilo by údajně jen trochu upravit DNA. Ale nebojte se, neznamenalo by to, že se z nás stanou mutanti s žábry na krku à la Harry Potter v soutěži o ohnivý pohár.

Řasy

Podle studie zveřejněné v časopise Proceedings by stačilo smíchat člověčí genetickou výbavu s řasami. Jakkoli to zní fantasticky a nepravděpodobně v přírodě už jeden živočich je de facto rostlinou právě díky symbióze zárodků s řasami. Tím podivuhodným živočichem je salamandr, správněji obojživelník z řádu ocasatých, které známe v Česku také jako mloky. Zpráva přesněji neuvádí o jaký druh salamandra šlo, či zda je kombinování DNA s řasami společné všem druhům.

U salamandrů zajišťují řasy okysličování už vajíček. Dnes je jsou symbioticky neoddělitelné. Řasy dodávají kyslík a protože se nedostanou na slunce berou si živiny z exkrementů salamandrů.

Podobná symbiózy by mohla být jednoho dne využita i u lidí. Ostatně lidské tělo je založeno na symbióze s cizími mikroorganismy, s nimiž se sžilo během poměrně dlouhé evoluce. Výzkumníci z kanadské Dalhousie University v Halifaxu potvrdili, že lidská DNA absorbovala genetickou informaci stovek virů, které se tam dostaly z vnějšku a na počátku nemohly počítat s přátelským přijetím.

Pokud by se podobně staly řasy součástí lidského organismu a mohly mu poskytovat kyslík i ve vodě, mohli by se lidé potápět bez dýchacích přístrojů.

Vedoucí výzkumného týmu, Dr Ryan Kerney v této souvislosti upřesňuje: Řasy jsou uvnitř vajíček a dodávají embryu kyslík, a to jim naopak poskytuje dusíkaté výměšky, které běžně vyživují rostliny. Navíc jsme našli DNA řas i v reproduktivních orgánech řas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články