Japonské tetování vypráví příběhy vrahů i obětí. V lázni ho ale neuvidíte

Fantastičtí draci, děsiví démoni a děsiví fénixové zdobí těla vrahů, vyděračů a násilníků. Přestože tyto obrazy na sobě nosí zločinci, musíme připustit, že jsou nádherné.

Zdroj: archiv

Tetování bylo v Japonsku dlouho zakázané téma. Přestože první doklady o jeho existenci pocházejí z doby kolem roku 300 př.n.l., většinu doby, co Japonsko existuje, bylo tetování zakázané. Tedy ne oficiálně, ale těmito znaky se nejčastěji označovali zločinci – sloužilo tedy jako cejch. Slušný člověk si tedy tetování nepořídil.

Mezi nižšími vrstvami, bojovníky a také u obchodníků se však později začala objevovat tetování z Číny –- na rozdíl od původních japonských černo-bílých, vypadala tato barevná tetování nazývaná irezumi zcela velkolepě. Začala být postupně tak populární, až se je japonská vláda během reforem Meidži rozhodla zakázat je úplně. Ale stejně jako prohibice nezrušila v Americe alkohol, i zákaz tetování v Japonsku jen prospěl. 

Kriminálnící a tetování

Mohla za to japonská kriminální organizace jakuza, obdoba italské mafie. Pro příslušníky těchto gangů se stalo tetování symbolem moci, odvahy a také schopnosti snášet bolest. Specializovaní mistři tetování pro členy gangů vytvářeli promyšlená celotělní obrazy s fantastickými bytostmi, démony i odvážnými bojovníky. Pro jakuzu bylo tetování výzvou – ke konci 19.století získala takovou moc, že už jejím vojákům nevadilo být vidět s tetováním. Proto si začali vytvářet co nejnápadnější a nejvýraznější obrazce a vzory. Mít tetování pro ně nebylo stigmatem zločince, ale odznakem příslušnosti k výjimečné organizaci. Postupně se začalo tetování vyvíjet a také se stalo symbolem pro postavení v rámci této kriminální organizace. 


Přestože po II. světové válce bylo tetování opět povolené, dodnes je s jakuzou v Japonku spojené. Má to některé nečekané důsledky, které jsou k vidění na různých místech země. Například v lázních. Protože je tetování na první pohled ukryté, jsou zákazy především v místech, kde se lidé odhalují. Ve většině japonských lázní tedy najdete zákaz vstupu tetovaným. Není tedy divu, že jedním z nejčastějších napůl legálních podnikání jakuzy je právě provozování vlastní lázní…  

Tetování je z těchto důvodů většinou omezené na trup, paže a ramena, takže je vidět jen při několika příležitostech. Jednou z nich je hraní karet. Muži z jakuzy se rádi scházejí nad partičkou karetní hry Oicho-Kabu, při níž si sundávají košile a nechávají tak svá tetování vyniknout. Bez košile se také objevují při náboženských slavnostech, kdy veřejně tančí na ulicích.

Jak se tetuje v Japonsku

Tetování členů jakuzy i to, které je jím jen inspirované, se dodnes vyrábí většinou ručně – tedy bez pomoci moderních tetovacích pistolí. Celá procedura trvá velice dlouho a je nesmírně bolestivá; jeden obraz se často vyrábí až 100 hodin! Celotělní tetování, jímž se chlubí nejvýše postavení členové jakuzy, může vznikat až pět let a stojí v přepočtu necelý milion korun. 

Mistrů, kteří ovládají umění irezumi, je velice málo – v současnosti asi kolem dvou stovek. Jakuza má přitom asi 120 tisíc členů, takže se tito umělci stojící na hraně zákona musí pořádně ohánět. Pro člověka ze západu není vůbec snadné získat pravé irezumi.  

Tetování se dodnes provádí stejně jako před stovkami let, tedy pomocí jehel a barvy. Podívejte se na ukázku dokumentu z dílny National Geographic:

   

Tetování a erotika

Tetování byla velmi dlouho tabu zejména pro ženy. Jediná vrstva, která je směla mít na tělech, byly gejši – japonské prostitutky a profesionální společnice. Na jejich tělech vznikala tetování s náboženskou i erotickou symbolikou, oblíbení byli jako vždy draci. Postupně se však i v tomto oboru objevil problém, který se u tetování vyskytuje tak často. Barva se stala cejchem. 

Mnoho dívek, které se dostaly k prostituci, začali jejich pasáci (nejčastěji členové jakuzy) označovat pomocí značek; dívka se tak nemohla od pasáka dostat, vždy bylo poznat, komu patřila a kdo ji kdy vlastnil. Kůže prostitutky se tak stávala knihou, na které byly vypsány smutné příběhy. 

O této záležitosti se na západě dlouhá léta vůbec nevědělo; téma se otevřelo až poté, co o něm promluvila Shoko Tendódcera jednoho z vůdců jakuzy. V knize Yakuza Moon popsala praktiky, které v této organizaci dodnes probíhají – a nejlepším důkazem se stalo její vlastní tělo, od krku po pás pokryté barvitými nesmazatelnými obrazy.   

Jak se vyznat v japonském tetování 

Zatímco tetování ruských zločinců, o nichž jsme psali nedávno, jsou pro nás poměrně snadno rozšifrovatelná, u těch japonských je to mnohem horší. Nejčastěji se na nich objevují mytologická zvířata, která v našich pověstech nemáme. Japonci ale především do obrazů na svých tělech neskrývají velká poselství, jde jim spíš o harmonii celého díla. 

Fénix: Ohnivému ptáku se v jeho japonské inkarnaci říká Ho-Oo a je velmi podobný jeho čínské variantě. Mytický pták je v Japonsku symbolem spravedlnosti a věrnosti. Současně představuje prvek ohně a ženskou sílu. Objevuje se na tělech věrných služebníků, často ho na sobě měli například samurajové. 

Drak: Drak je pro Japonce kladná bytost. Je to vládce hromů a blesků, který má moc nad počasím. Protože je patronem prvku dřeva a mužského principu, je smrtelným nepřítelem fénixe. Proto se jako symboly dynamiky a duality často objevují na tetování společně.

 

Démon: Lidožravý obr Oni je tradiční nestvůrou z japonských pověstí. Je tak děsivý, že má především zastrašit. Objevoval se už na tělech samurajů – místem jeho tradičního umístění je levé rameno.

 

Tygr: Paradoxem je, že nejčastějším zvířetem na japonském tetování je tygr – a to přesto, že zde tato šelma vlastně nikdy nežila. Představuje odvahu, ale také krutost a radost se zabíjení a smrti. I on se na tetování často potýká s drakem.

 

Voda: Od 18. století se po Japonsku začala šířit tetování s vodními motivy. Nejčastěji napodobují obrazy malíře Kacušika Hokusaje, ale výrazně je mění – na konci 20. století se do obliby dostala kombinace vody s kapříkem koi.

FOTO: http://tattoo-navi.jp/ a http://www.irezumi.us

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články