Li-fi je rychlejší, světelný nástupce Wi-fi

Světelná věrnost, tak by se dal volně přeložit název Li-fi (light fidelity) technologie odzkoušené oxfordskými výzkumníky, která dává internetu obousměrnou rychlost 224 gigabitů za sekundu (Gbps). Pro představu by se při takové rychlosti stahovalo na jednou 18 filmů o velikosti 1,5 GB jednu sekundu.

Více světel pro rychlejší internet
Více světel pro rychlejší internet
Zdroj: dollarphotoclub.com

Ke komerčnímu využití této nové technologie je ještě daleko. Jádrem internetu se totiž optická vlákna s kapacitou 100 Gbps stávají realitou teprve v posledních letech a další metou je jejich všudypřítomnost.

Li-fi na rozdíl od Wi-fi používá pro přenos dat viditelné spektrum. Ovšem Wi-fi dosahuje 600Mbps, a jakkoli je úžasná rychlost pro ty, kdo pamatují ne tak dávné počátky komerčního internetu, Li-fi nabízí skok ke zmíněným 224 Gbps.

Ovšem zatím šlo jen o laboratorní test na vzdálenost tří metrů, který oxfordští odborníci popsali v časopise Photonics Technology Letter. Hlavní výhodou sítě zajišťované led světly má být větší zabezpečení při zachování nízké ceny na pořízení takového připojení.

Mohlo by vás také zajímat

Na technologii Li-fi se pracuje již delší dobu a předchozí rekord v rychlosti přenosu dat z října loňského roku činil 10,5 Gbps. Harold Haas, jeden z průkopníků Li-fi, pak tvrdí, že v budoucnu může být každá LED žárovka použita jako ultrarychlá alternativa k Wi-fi pro připojení na internet.

"Vše, co musíte udělat, je přidat malý mikročip ke každému osvětlovacímu zařízení, které by tak začalo plnit dvě funkce najednou - osvětlení a bezdrátový přenos dat. V budoucnu tak nebudeme mít jen 14 miliard žárovek, můžeme mít 14 miliard Li-Fi spotů po celém světě pro čistší, zelenější a dokonce i světlejší budoucnost," předpovídá Haas.

Související články