Neviditelný pouštní dům

Americký umělec a výtvarník Doug Aitken instaloval v kalifornské poušti unikátní stavbu ve stylu ranče, která dokáže splynout s okolní krajinou.

Zrcadlový dům působí jako obrácený kaleidoskop a odráží krásu okolní přírody.
Zrcadlový dům působí jako obrácený kaleidoskop a odráží krásu okolní přírody.
Zdroj: Profimedia.cz/Lance Gerber

Dům je originální díky svým zrcadlovým stěnám, které jsou zvenku i zevnitř. Stavba se s jejich pomocí stala z určitých úhlů snadno přehlédnutelná. Zároveň je přitažlivá tím, protože odráží vše z okolí. Úspěšný novomediální umělec Doug Aitken se při nápadu inspiroval myšlenkou jednoho z nejvýznamnějších amerických architektů: „Frank Lloyd Wright propagoval ideu, že architektura by se měla stát nedílnou součástí přírody."
Zdroj: Profimedia.cz/Lance GerberDům, který vypadá jako americký ranč, je jedním z šestnácti děl, které jsou rozesety po celé Kalifornii v rámci výstavy současného umění Desert X. Projekt Douga Aitkena nemá klasické dveře ani okna. Jen ve střeše jsou otevřené plochy, aby dovnitř mohlo pronikat světlo a vzduch. Návštěvníci se mohou domem projít, ve kterém je prostor pro chodbu a větší ložnici.

Zajímavostí je, že Mirage – jak svoji instalaci umělec pojmenoval – je postavena na zlomu drsného pohoří San Jacinto Mountains a údolí Coachella. Z každé strany se tak ve stěnách zrcadlí rozličná příroda. „Krása stavby navíc nabízí nový zážitek s každou přibývající hodinou. Zatímco přes poledne se v zrcadlech odráží modrá obloha s plujícími mraky, v noci dostanou hlavní roli hvězdy," popisuje nadšeně svůj projekt Doug Aitken.
Zdroj: Profimedia.cz/Lance GerberZatímco všechny stavby zmizí s ukončením výstavy 30. dubna, Mirage zůstane na svém místě a přístupný pro návštěvníky až do října 2017. Mapu, kde Mirage v kalifornské poušti najdete i časy, kdy je možné si ji prohlédnout, najdete ZDE.

Mohlo by vás zajímat: