OBRAZEM: Velbloudí srst jako malířské plátno

Podívejte se, jak umí v Indii krásně ozdobit velbloudy. A nepotřebují k tomu ani barvy, ani šperky. Jenom nůžky, fantazii a trpělivost…

OBRAZEM: Velbloudí srst jako malířské plátno
OBRAZEM: Velbloudí srst jako malířské plátno
Zdroj: archiv

V Indii umí krásně zdobit nejen slony ale i velbloudy. Každý rok, uprostřed pouště ve městě Bikaner (v Radžastánu), se koná jeden z nejbarevnějších a nejpestřejších festivalů na světě – velbloudí slavnost. Bikaner je jedinou farmou s chovem velbloudů v Indii a je jednou z největších v celé Asii. Populární událost se koná vždy v lednu a účastní se jí chovatelé z celého Radžastánu. A s nimi i spousty turistů z celého světa. 

FOTO: odditycentral.com

Stačí nůžky a trpělivost

Vyšňoření velbloudi během slavnosti mezi sebou závodí a soutěží o nejkrásnější úpravu zevnějšku. Většina příchozích se zajímá především o velbloudí závody, ale nás zaujaly fascinující vzory na srsti. Ty jsou výtvorem jejich majitelů, kteří se musejí obrnit obrovskou trpělivostí.

Kresby jsou do velbloudí srsti vystříhané a výroba takového vzoru trvá hodiny a hodiny. A v ozdobném stříhání velbloudů se zde pořádají také závody. Velbloudi se doslova stávají uměleckým dílem. 

 Největší velbloudí trh na světě: tisíce dromedárů na jednom místě

FOTO: odditycentral.com

Velbloudi nemají jen vystříhané vzory. To by bylo málo. Ještě se musí k podívané přidat barva, protože vyhrává ten soutěžící, který přitáhne nejvíce pozornosti. 

Velbloudí výzkum uprostřed pouště 

Bikaner leží uprostřed Thárské pouště  a nikdy k němu nebyla snadná cesta. Před vynálezem automobilu byli velbloudi jediným a spolehlivým dopravním prostředkem.  Takže není náhodou, že se tu nalézá výzkumné centrum pro velbloudy spojené s chovatelskou stanicí (National Research Centre on Camel). Leží 10 kilometrů od města a rozprostírá se na 2 000 akrech místní vyprahlé půdy. V centru při výzkumech odhalili genetický odlišnosti mezi jednotlivými druhy velbloudů… 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články