První rybáři lovili před 42 000 roky. Nebáli se plout na otevřené moře

Nejstarší rybářský háček na světě našli archeologové na tichomořském ostrově Timor.

První rybáři lovili před 42 000 roky. Nebáli se plout na otevřené moře
První rybáři lovili před 42 000 roky. Nebáli se plout na otevřené moře
Zdroj: archiv

Je patrné, že naši předci na tomto ostrově měli úžasné námořní schopnosti.

Spolu s ním byly objeveny i fosilie svědčící o tom, že lidé byli schopni lovit ryby na otevřeném moři již před 42.000 lety. To je o dost dřív, než se doposud předpokládalo. Informoval o tom časopis Nature. 

Artefakty byly odhaleny ve státě Východní Timor, který zaujímá malou část ostrova Timor, ve vápencové jeskyni známé jako přístřeší Jerimalai. Archeoložka z Australské národní univerzity v Canbeře Sue O'Connorová a její kolegové v jeskyni nalezli dva zlomené rybářské háčky vytvořené z ulit. Jeden z nich byl vyroben někdy v období před 23 000 až 16 000 lety, což znamená, že se jedná o první známý takovýto nástroj vůbec. 

Rybařilo se už před 42 000 roky

Doposud nejstarší známé rybářské háčky jsou spojovány s počátky zemědělství, jehož nástup byl v jihovýchodní Asii a Pacifiku zaznamenán zhruba před 5500 lety, uvedla O'Connorová. Tým australských archeologů rovněž na místě objevil více než 38 000 rybích kostí, z nichž některé jsou až 42 000 roků staré. Jisté kosti pocházejí z ryb žijících při pobřeží, ale téměř polovina je z "hlubokomořských druhů", tedy z ryb obývajících otevřené moře. Tyto kosti jsou nejstarším důkazem o provozování rybolovu daleko od pevniny. Nejčastěji se mezi hlubokomořskými rybami vyskytuje tuňák, ale jsou tu i důkazy konzumace žraloků či rejnoků. 

 

"To, že se tyto druhy ryb před 40.000 lety běžně lovily, je pozoruhodné," prohlásila O'Connorová. "Vyžaduje to totiž složitou technologii. Je patrné, že naši předci na tomto ostrově měli úžasné námořní schopnosti." Zatím není jasné, jakým způsobem tehdejší rybáři svou kořist lovili, experti ale předpokládají, že využívali čluny nebo vory. Jejich nástroji byly zřejmě sítě nebo vlasce s háčky. Rybářské háčky, které v jeskyni nalezli archeologové pod vedením O'Connorové, se nezdají být vhodné k hlubokomořskému rybolovu, ale tehdejší lidé mohli vyrábět i jiné. 

Člověk byl rybářem dřív než zemědělcem

Rybolov probíhající na otevřeném moři před více než 40 000 lety "možná není až tak překvapující" vzhledem k všeobecně známým důkazům o tom, že lidé tehdy již byli schopni mořeplavby, podotkl archeolog Christopher Henshilwood z Univerzity Witwatersrand v jihoafrickém Johannesburgu. Předpokládá se kupříkladu, že lidé poprvé připluli do Austrálie před 50 000 roky, dodal. Nálezy O'Connorové ale poskytují přímé důkazy o hlubinném lovu. 

Podstatně starší rybí kosti byly nalezeny v archeologických lokalitách v jižní Africe, především pak ve známé jeskyni Blombos v Jihoafrické republice, kde byly datovány do období mezi 140 000 a 50 000 lety. Pocházejí však z ryb žijících při pobřeží. Nejstarší rybářské náčiní odhalené v blízkosti těchto kostí je staré zhruba 12 000 let. O'Connorová se domnívá, že pobřežní lokality, které mohly přinést důkazy o ranějších námořních technologiích v Africe, se zřejmě již ztratily v důsledku stoupání hladiny moří. Východotimorská jeskyně Jerimalai má v tomto ohledu výhodu, protože se nachází na vyvýšeném místě na pobřeží.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články