Zemědrap míří 65 pater pod zem

Představte si něco jako mrakodrap – ale místo aby se dům dral k nebesům, míří ke středu Země.

Zdroj: archiv

Pyramidy mají v Mexiku tradici. Ale tahle stojí na špičce…

Má měřit 300 metrů, ale ne na výšku, nýbrž na hloubku. A hlavně – měl by vyřešit problémy centra Mexiko City s nedostatkem místa i konzervováním historických památek. Podzemní mrakodrap Earthscraper od BNKR Arquitectura na povrchu nezabere ani metr, ale přesto pojme asi 1500 obyvatel.

Zatím se jedná jen o studii, ale mexické úřady se podle BNKR Arquitectura o jeho vybudování intenzivně zajímají. Základ stavby tvoří obrácená pyramida zapuštěná téměř 300 metrů do země. Má sloužit jako domov pro obyvatele, obchody, meze a také kanceláře. Ty obsadí víc než polovinu celkové rozlohy stavby.

Velmi elegantně je vyřešen problém se světlem. Celou horní stranu pyramidy tvoří vlastně obrovská skleněná deska. Tou má proudit sluneční světlo do útrob pyramidy tak, aby se během dne nemuselo ve většině Zemědrapu vůbec svítit. Design doplňuje mexická vlajka na stometrovém stožáru. Návrh našel nečekanou oporu v mexické armádě, která by tak přímo v centru beznadějně zastavěného města našla prostor, kde by se mohly konat vojenské přehlídky. Přihlížející by ještě získali jedinečný úhel, pod nímž doposud nikdo pochodující vojáky nepozoroval – mohli by je pozorovat i zespoda.

Země plná zemědrapů 

Návrh vytvořil architekt Esteban Suarez. Podle něj ze Zemědrapu vznikne úplně nová kultura, která by se mohla stát inspirací pro spoustu podobných projektů. Hlavní výhodou podivné stavby mají být její malé nároky na prostor. Na povrchu sice zabere relativně velkou plochu, ale ta se bude dát využívat i jinak, volně se po ní mohou procházet lidé, může tedy sloužit jako jakési náměstí. Mexico City, kde by měla stavba „zarůst“, se potýká s chronickým nedostatkem místa. „Centrum mého rodného města nutně potřebuje zmodernizovat. Ale není pro to místo – jediný volný směr je dolů. Můj projekt tedy nabízí originální a současně praktické řešení. Současně by vznikly nové kanceláře i obytné prostory – tedy přesně to, co moje město zoufale potřebuje,“ vysvětluje architekt v rozhovoru pro

 Obrácená pyramida vychází z místní kultury, odkazuje přímo na stavby dávných obyvatel Mexika. Pyramida byla nejoblíbenějším tvarem pro svatyně v předkolumbovském období, kdy oblast Mexika ovládali Aztékové. Španělé, kteří Aztécké impérium dobyli, pyramidy bourali a místo nich stavěli kostely. Stavba nové pyramidy, první po 500 letech, by tak mohla být poctou původním obyvatelům.

 Stavba tohoto jedinečného domu zatím nebyla schválena, objevily se už totiž námitky proti jeho proveditelnosti i i nákladům na stavbu a provoz takové budovy. Dům by byl velmi energeticky náročné, architektonické studio ještě nevyřešilo ani problém s tím, kam by odcházela použitá voda. Zatím nejvýraznější námitka se však objevila na internetových stránkách projektu – lidé se obávají, aby se někdo z pyramidy nedíval pod sukně ženám procházejícím se po povrchu…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články