Bájní draci, překvapivá kultura a podmořský ráj. Kam se z Bali vydat za zážitky?

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Zamilovali jste si Bali, ale zároveň vás láká poznávání míst, která zatím nejsou příliš dotčena masovým turismem? V Indonésii, zemi tisíce ostrovů, není nic jednoduššího, než si vybrat, na který ostrov se z Bali přesunete. Máme pro vás tři tipy na místa, která vás nadchnou!

Zdroj: PR

1. Fascinující kultura na Sulawesi

Sulawesi je od Bali pouhou hodinu letu a i když se svou rozlohou řadí na jedenácté místo mezi největšími ostrovy světa, budete překvapeni, jak málo cestovatelů jeho krásy zatím objevilo. Milovníkům přírody doporučujeme zamířit do oblasti Tana Toraja, kde hravě stráví týden obklopeni horami a nádhernou přírodou. Ada, odbornice na Indonésii, doporučuje využít možnosti strávit sedm i více dní na treku, který vás zavede na rýžová pole, do divoké přírody i do domů místních obyvatel, kteří pro vás připraví jídlo a nocleh.

Bali nejsou jen pláže, ale i rýžové terasy.Zdroj: PR

Unikátní krajina ale není jediným důvodem, proč zamířit na Sulawesi. Kultura místních kmenů je opravdu specifická a pro Evropany v mnohém překvapivá, zejména způsobem uchovávání mrtvých a pohřebními rituály. Pro místní je pohřeb velkou událostí, ale protože je velmi nákladný, nebožtík čeká na pohřbení, dokud rodina peníze nenašetří. Pak už nejde o smuteční rituál, jak je obvyklé pro naši kulturu, ale o několikadenní událost, spíše oslavu, během které se mrtví mumifikují a ukládají do skal. Každý rok mumifikované předky ze skal také vynáší a převlékají. Obojí je pro cestovatele unikátním zážitkem, zamiřte sem v letních měsících, zejména v srpnu je vysoká pravděpodobnost, že budete mít možnost stát se svědky této podívané.

Cestu za kulturou i přírodou můžete bez obtíží zkombinovat s pobytem na pláži. Za pruhem zlatého písku a průzračného moře se vydejte na jih Sulawesi a nezapomeňte si s sebou přibalit brýle a šnorchl, podmínky pro šnorchlování jsou tu ideální.

2. Flores - sopečná perla Indonésie

Protože krásy ostrova zatím neobjevilo tolik cestovatelů, jako na Bali, některá místa na Floresu mohou připomínat Indonésii z doby dávno minulé. O zážitky se postará autentické ubytování u místních, tzv. homestays, i fascinující příroda. Dominantou ostrova je sopka Kelimutu se třemi barevnými jezery ve svých kráterech. Nádherné fotografie napoví, že přesně sem by měly vaše kroky na Floresu směřovat. Třešničkou na dortu je, že tyto dechberoucí výhledy budete mít téměř sami pro sebe.

Některá místa na Floresu mohou připomínat Indonésii z doby dávno minulé.Zdroj: PR

Ada Tzoneva z CK Go2, která v Indonésii žije, doporučuje půjčit si na ostrově skútr, vzhledem k jeho rozloze vám bude stačit týden, abyste ho objeli a poznali celý. Zajet si tak můžete na severozápad ostrova do NP Riung, neboli NP Sedmnácti ostrovů, kde jsou skvělé podmínky pro šnorchlování, na pláže s černým pískem a vydat se můžete také po stopách nedávno objeveného druhu člověka Homo Floresiensis.

3. Bájní draci na Komodo

Dalším důvodem, proč zamířit na Flores je jeho přímé spojení s NP Komodo. Z Labuan Bajo na západním pobřeží vyplouvají lodě na několikadenní cesty za varany komodskými a fascinujícím podmořským světem.

Při setkání s varany, kteří dosahují délky až 3,5 metru, vás pravděpodobně napadne, že jste se ocitli v pravěku. Tito ještěři mohou vypadat líně, když se vyhřívají na sluníčku, pokud se ale s průvodcem domluvíte na jejich pozorování ráno nebo večer, kdy jsou nejaktivnější, záhy pochopíte, proč jsou jednoznačnými králi ostrova.

Setkáte se s varany, kteří dosahují délky až 3,5 metru.Zdroj: PR

Na ostrově není možné nocovat, není to ale nevýhoda. V okolí je mnoho míst ke kotvení, ojedinělým zážitkem je noc v zátoce kaloňů, největších létajících savců na světě, kteří každý večer vylétají z ostrova. Užijte si také nádherná místa k potápění u Komoda a naplánujte zastávku na jedinečné Pink beach. Specialisté na Indonésii také doporučují zakotvit v rybářské vesnici Kampong, kde se seznámíte s místním způsobem života.

Indonésie není pouze synonymem pro Bali, i když se tak na první pohled může zdát. Vydejte se poznávat i další z tisíce ostrovů a brzy zjistíte, že je to země, kterou můžete poznávat opravdu celý život a rádi se sem budete vracet za novými zážitky.