Běžková sezóna se blíží! Kam letos vyrazit?

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Ta pravá „ladovská zima” na nás sice ještě čeká, ale i přesto je nyní ten správný čas, vybrat si destinaci pro vaši zimní dovolenou. Volné kapacity v hotelech poblíž sjezdovek rychle mizí, ale stále je na českých horách mnoho míst, kde si můžete zimu užít. A pokud jste milovníci běžkování, poradíme vám, kam vyrazit letos, abyste byli in!

I Krkonoše, naše nejvyšší hory, lákají vyrazit na běžky.
I Krkonoše, naše nejvyšší hory, lákají vyrazit na běžky.
Zdroj: PR

Beskydy

Beskydy, které se nachází na severovýchodní Moravě nabízí zázemí jak pro rodinnou dovolenou, tak pro romantický pobyt ve dvou. Ubytování v Beskydech si raději rezervujte hodně dopředu. Vyšší návštěvnost s sebou nese i riziko, že přímo na místě bez rezervace volný pokoj nenajdete. 

Nejvýše položená a také nejoblíbenější trať v Beskydech je Lysohorská magistrála. Trať vede na nejvyšší vrchol Beskyd - Lysou horu. Vybrat si můžete za tří okruhů různé obtížnosti. Další běžecké tratě vedou například přes středisko Ostravice či Bílou. Na běžkách lze také navštívit populární Pustevny.

Zdroj: PR

Krkonoše

Nejvyšší hory ČR jsou v zimním období mekkou zimních sportů. Kromě sjezdového lyžování a snowboardingu jsou zde samozřejmě i bezchybné podmínky pro běžkování. Jednoznačně nejznámější tratí je Krkonošská magistrála, která se pyšní délkou přes 70 km. Je nutné počítat s tím, že na nejoblíbenější trase může být v sezóně poměrně těsno. 

Pokud nejste fanouškem davů, volte méně frekventované cesty jako například trasu od penzionu Hříběcí boudy přes Hanapetrovu paseku na Rudolfov a nebo trať zvanou Bucharova cesta. Začátečníci mohou své běžkařské schopnosti trénovat na 3,5 km dlouhém okruhu Vejsplachy ve Vrchlabí. Možností ubytování Krkonoše nabízí spoustu - od horských boud, po luxusní hotely v Špindlerově Mlýně a v Peci pod Sněžkou.

Zdroj: PR

Šumava

Šumava je ráj všech běžkařů. Krásná krajina s mírnými kopci a místa, kde i přes vysoký cestovní ruchu nenajdete ani živáčka - to je destinace, kde chcete strávit dovolenou. Vyrazte si na běžkách třeba z obce Prášily na Modravu a nebo zavítejte na Horskou Kvildu. 

Stejně jako v ostatních pohoří i zde území protíná páteřní Šumavská magistrála, která má začátek v Železné Rudě a dojet po ní můžete až do rakouského střediska Hochficht. Pro ubytování na Šumavě můžete zvolit známá místa jako Stachy, Churáňov či Železnou Rudu, ale v nabídce můžete najít i chaloupky na samotě jako z románů Karla Klostermanna.


Za běžeckými tratěmi můžete vyrazit i na méně známá místa jako jsou Novohradské hory, Brdy či Drahanská vrchovina. Další tipy na ubytování v blízkosti běžkařských tratí najdete na portálu Hotel.cz.