London Heathrow Airport: Co na letišti najdete a jak se z něj dostanete do města

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Letíte do Velké Británie a rádi byste věděli, co očekávat od místního letiště? Nebo máte plánovaný několikahodinový přestup na letišti Heathrow a netušíte, co během přestupu stihnete podniknout? Pojďme se podívat, co letiště nabízí a jak nejrychleji zvládnout výlet do centra za jedno odpoledne. 

Letiště Heathrow má 5 terminálů a 231 gatů, nabízí i několik letištních salonků, které zpříjemní dlouhé čekání.
Letiště Heathrow má 5 terminálů a 231 gatů, nabízí i několik letištních salonků, které zpříjemní dlouhé čekání.
Zdroj: PR

London Heathrow Airport je největším letištěm v Londýně, není ale jediným. V hlavním městě Velká Británie se nachází ještě další tři letiště, a to:

  • London Gatwick Airport,
  • London Standted Airport,
  • London Lutin Airport.

Co nabízí letiště London Heathrow Airport?

Letiště Heathrow má 5 terminálů a 231 gatů, nabízí i několik letištních salonků, které zpříjemní dlouhé čekání. Z prémiových služeb lze využít rychlé odbavení Fast Track, asistenční službu nebo portýra, který se vám postará o zavazadla.  

Na letišti nechybí dostatek stravovacích zařízení, kaváren a jiných podniků. Dále pak letiště disponuje směnárnami, lékařskými službami, úschovou zavazadel a obchody s libovolným sortimentem. Samozřejmostí je i zdarma wifi připojení a dostupnost kuřáckých prostor, sociálního zázemí, sprch a koupelen, které ocení především cestující po dlouhých letech.

Na letišti také najdete autopůjčovny, kde si lze pronajmout vůz už od 700 Kč na den. Co se parkování týká, využít lze několik parkovacích domů. Ceny za parkování začínají na 3 librách za 30 minut.

Jak se dostat z letiště Heathrow do Londýna a zpět?

Z Londýna léta do celého světa pravidelně 346 přímých letů, často se tak pro vás může letiště stát přestupovou stanicí. Co tedy dělat, když máte na letišti skutečně hodně času? Co takhle vyrazit za poznáním hlavní metropole Anglie? Letiště Heathrow se ale od Londýna nachází zhruba 22 kilometrů, tak počítejte s tím, že vám nějaký čas zabere i doprava. A jak se dostat z letiště a zpět?

  • Nejrychlejším způsobem je vlakové spojení Heathrow Express za cenu od 22 liber.
  • Metrem cesta trvá zhruba hodinu a stojí od 6 liber.
  • Autobusů jede do Londýna hned několik. Cena i čas cesty se liší na zvoleném dopravci.
  • Cena za jednu míli taxi službou se pohybuje v rozmezí 5,50 až 8,50 liber.

Pamatujte ale na to, že je vhodné být včas na letišti, v případě vnitrostátních letů 2 hodiny před odletem, u mezinárodních už 3 hodiny. Tak výlet za poznáním dobře zvažte.

Máte málo času na přestup?

Máte naopak na přestup na letišti Heathrow jen minimum času? Bojíte se, že nestihnete přejít z jednoho terminálu na druhý? Pak počítejte se zhruba 10 až 20minutovou cestou.

  • Z terminálu 2 na terminál 3 trvá cesta pěšky zhruba 10 minut.
  • Z terminálu 2 na terminály 4 a 5 dojedete zdarma kyvadlovou dopravou za 15 až 20 minut.
  • Z terminálu 4 na terminál 5 se dostanete asi za 20 minut.

Zmiňované časy platí i pro opačné cesty.