V Brně je vystaven největší zlatý poklad světa – výstava Poklad Inků

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Unikátní expozice na Výstavišti v Brně prezentuje více než sto originálních zlatých exponátů pocházejících z dob dávných civilizací Jižní Ameriky. Exponáty pro tuto výstavu poprvé opustily Peru a jejich převoz do Evropy se konal pod záštitou prezidenta Peru.

Zdroj: PR

Jedná se o zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty. Na tyto exponáty se do Peru jezdí dívat miliony lidí z celého světa. Nyní jsou k vidění v Brně, kde výstava potrvá do konce ledna 2020.

Výstava Poklad Inků své návštěvníky zavede na jihoamerický kontinent ještě dávno před Kryštofem Kolumbem a odhalí jim dávné poklady původních civilizací.

Mezi nejcennější exponáty patří velká posmrtná zlatá maska zdobená smaragdy symbolizujícími nesmrtelnost. Tato maska váží téměř 2 kg, a kromě ceny samotného zlata, má nesmírně vysokou kulturní a duchovní hodnotu. Kromě této impozantní masky návštěvníci na výstavě uvidí pět korun dávných králů a jejich zlaté pohřební výbavy, včetně zlatých šperků a náhrdelníků z obrovských drahokamů. Dále je zde vystaveno velké množství rituálních předmětů jako jsou obětní nože, či poháry, a také např. zlatý vak na lístky koky ve tvaru posvátné pumy.

Zdroj: PR

„Hodnota celého pokladu je nevyčíslitelná. Pokud bych měla najít přirovnání, je to jako bychom vystavovali nejméně patery české korunovační klenoty, na množství zlata ho je na výstavě mnohem více,“ říká Květa Havelková, Tisková mluvčí JVS GROUP, která výstavu do ČR přivezla. Vše je doplněno texty o prastarých rituálech uctívajících zlaté bohy, kteří stvořili tento svět.

Na návštěvníky čekají i další krásné originální exponáty a instalace. Zajímavý je velký model bájného města Machu Picchu, zlatý trůn vládce Inků nebo Sluneční brána od jezera Titicaca. Nechybí 3D zóna, a pro děti je připravena zábavná Dobrodružná stezka, každý návštěvník dostane zdarma hlasového průvodce.