8 tipů, jak fotit zvířata mobilem

Nemusíte se nutně nacházet na africkém safari, aby se vám naskytla příležitost na pořízení perfektní fotografie obyvatel zvířecí říše. Myslíte si, že se při focení zvířat neobejdete bez zrcadlovky? Omyl! I s mobilním telefonem můžete pořídit velmi působivé fotografie.

Při focení zvolte vhodnou denní dobu
Při focení zvolte vhodnou denní dobu
Zdroj: Redakce

Základem je výběr správného aparátu. Podívejte se na test fotomobilů, v němž vám redaktoři recenzního portálu Testado.cz představí ty nejlepší fotomobily aktuálně dostupné na trhu.

Ptáte se, jestli si při focení zvířat skutečně můžete vystačit pouze s mobilním telefonem? Co se obrazové kvality týče, digitální zrcadlovky jsou samozřejmě nepřekonatelné. Moderní fotomobily jsou ale schopné se starším zrcadlovkám spolehlivě vyrovnat. Navíc mají několik předností:

  • Jsou neustále po ruce. U zvířat, která se vám ukážou jen na okamžik, snadnou dostupnost mobilu opravdu oceníte.
  • Není nutné nic složitě nastavovat, přesto můžete pořídit profesionální fotky.
  • K mobilu nepotřebujete žádné další příslušenství, nemusíte tak s sebou tahat zátěž navíc.
  • Fotografii je možné upravit přímo v mobilu a rovnou ji publikovat na sociálních sítí.

Tipy a triky při focení zvířat

Máte kvalitní fotomobil, s výslednými fotkami zvířat přesto nejste spokojení? Existuje několik zásad, které se vyplatí dodržovat. Kvalitu snímků hned pozvednete na vyšší level.

1.       Držte mobil správně

Nechcete rozmazané snímky? Mobil byste neměli držet s nataženou rukou. Mnohem lepší je zaujmout pevnou pozici s lokty pevně zapřenými o tělo. Eliminujete tak nežádoucí vibrace.

2.       Nepodceňujte pozadí

Nezaměřujte se pouze na fotografované zvíře, ale prohlédněte si také pozadí. Snažte se, ať na fotce nejsou rušivé elementy v podobě mříží či stromu. Ideální je čisté pozadí, které nebude strhávat pozornost od toho hlavního na fotce – tedy od zvířete.

3.       Zvolte vhodnou denní dobu

Abyste zamezili přepalům, vyrazte fotit při východu či západu slunce. Právě v tu dobu jsou ideální světelné podmínky. Díky měkkému světlu budou pořízené snímky vypadat výrazně lépe než ty zachycené v poledne.

Raději než mobil zvolte dron s kamerouZdroj: Redakce

4.       Myslete na kompozici

Pokuste se, aby fotografovanému zvířeti bylo vidět do očí. Fotit můžete i zespoda, vyhněte se ale fotografiím shora. Pokud chcete vyfotit kočku sedící na zemi, nebojte se si kleknout nebo rovnou lehnout na zem. Uvidíte, že snímek hned dostane jiný náboj. Pokud chcete pořídit dokonalý záběr z výšky, raději než mobil zvolte dron s kamerou. Snadno si tak natočíte třeba i běžící stádo.

5.       Foťte akci

Se stisknutím spouště čekáte na moment, až zvíře bude bez hnutí sedět? Možná je to škoda. Mnohem poutavějších záběrů totiž mnohdy dosáhnete, když zvíře vyfotíte v akci. Ať už půjde o krmení, hygienu či obyčejný skok, výsledná fotografie má předpoklady být mnohem zajímavější než záběr strnulého zvířete.  

6.       Poraďte si s překážkami

Pokud budete fotit v zoologické zahradě, ve výhledu vám můžou překážet mříže či sklo. K mřížím stačí dát mobil do nejblíže, ve většině případů pak nebudou v záběru. Upatlané sklo může být větším oříškem. I tady mobilní telefon umístěte co nejblíže. Zbavíte se odlesků i viditelných nečistot, snímek navíc bude ostřejší. Pokud se ve skle nepěkně odráží světlo žárovek, za hlavu si roztáhněte deštník.

7.       Trénujte

Cvičení dělá mistra. Kdykoliv můžete, trénujte. Nejlepší je vyrazit do přírodní rezervace, obory či do ZOO. 

8.       Buďte trpěliví

Počítejte s tím, že ne všechny fotografie budou perfektní. Někdy dokonalý záběr ukořistíte hned, jindy to vyžaduje hodiny čekání. U jednoho zvířete doporučujeme strávit delší čas a na ten ideální moment (například přímý pohled zvířete) si počkat.

Nezapomeňte na ohleduplnost

Rádi byste si výše zmíněné zásady vyzkoušeli v praxi, ale na nákup profi fotomobilu aktuálně nemáte finance? Podívejte se na nejlepší mobily do 4 000 Kč podle webu Rankito.cz a nechte se přesvědčit, že i za nízkou cenu lze vybrat kvalitní kousek. Ať už zvolíte jakýkoliv model, myslete ještě na jednu věc – zvířata nejsou atrakce. Nerušte je a buďte k nim maximálně ohleduplní. Ty nejlepší fotky stejně získáte, když se zvíře bude chovat přirozeně.