Bez karimatky ani ránu. Jak vybrat tu správnou?

Můžete mít sebelepší spacák, ale bez dobré karimatky se v přírodě neobejdete. Anebo ano, ale jen v létě, jenže žádný komfort si neužijete. Kvalitní izolační vrstva mezi zemí a spacákem je nesmírně důležitá.

Karimatka Westige
Karimatka Westige
Zdroj: Westige

Možná nosíte na výlety do přírody hliníkovou karimatku. Ano, se 130 gramy je nejlehčí, má malý objem, je levná (100 až 200 Kč) a někteří „trampové" na ni nedají dopustit. Jenže pokud jste byť jedinkrát zkusili něco jiného, těžko se k této klasice (při jakémkoliv náznaku chladu takřka nepoužitelné) budete kdy vracet.

Proč je vlastně karimatka tak důležitá? Když jste ve spacáku v chladných, někdy i během mrazivých nocí, funguje jako izolant a odráží tělesné teplo zpět k vám. To je ve stručnosti alfa omega.

Trendy směřují k samonafukovacím karimatkám. Mají jednoznačně nejlepší izolační vlastnosti i komfort. Například firma Westige je vyrábí z polyesteru 190T s odolnou PVC povrchovou úpravou proti poškození. „Rozměry jsou pro cestování velmi dobré. Karimatka se prodává i s praktickým obalem, takže se složí do malého balíčku a váží necelé kilo. Po rozložení jsou standardní rozměry 180 centimetrů na délku a 51 na šířku. Výška dva a půl centimetru nebo pět centimetrů, tu vybírejte podle použití," doporučuje Mirek Wolf ze outdoor specialista značky Westige, jež letos slaví patnáct let na trhu nezaměnitelná je díky obrázku losa ve znaku. Mimochodem, najdete ho i na letošních modelech karimatek.

Samonafukovačky do sebe po rozložení a otevření ventilu nasávají vzduch, na závěr je stačí trochu dofouknout. Při balení se ventil uvolní a vzduch vytlačí ven. Některé jsou silné až deset centimetrů. Samozřejmě, že čím vyšší je podložka, tím větší komfort, ale také větší objem a vyšší váha pro přepravu.

Samonafukovací karimatky není dobré vystavovat prudkému slunci, kde by mohlo dojít k poškození podobně jako u nafukovacích člunů. Ventil se doporučuje nechávat otevřený i ve sluncem rozpálených stanech.

Další variantou jsou karimatky pěnové (případně jejich obdoba z materiálu EVA). Jsou lehké, vyrábějí se v různých tloušťkách, jenže praktičnost je horší. Srolování není na cesty do přírody ideální, nosí se většinou připevněné na batozích zvenku. Levné koupíte od 100 korun výš, rychle se opotřebují, což ale funkčnosti zase tolik nevadí. Izolační vlastnosti ovšem rozhodně nejsou nadstandardní. „Navíc rády nasakují vodu. Za kvalitní pěnovky zaplatíte pět set korun i víc. V tomto případě již preferujeme variantu samonafukovací. Má nejvyšší komfort ležení i tepelné izolace," říká Mirek Wolf. Firma Westige nabízí vynikající poměr ceny i výkonu, samonafukovací karimatky prodává od 499 korun. Ceny se však v široké nabídce trhu pohybují až v řádech několika tisíc.

Takže na závěr: Ujasněte si, jak často a v jakých ročních obdobích budete karimatku používat. Jak s ní budete cestovat - pak jsou důležité menší rozměry. Zda ji využijete například i u moře jako lehátko. Dejte důraz na komfort. A pokud máte vyšší postavu, nezapomínejte na velikost.

PODRTŽENO – SEČTĚNO, zde jsou výhody a nevýhody!

Samonafukovací karimatka
+ Skvělá izolace i v mínusových teplotách
+ Komfort ležení
+ Dobře sbalitelná
-  Možnost propíchnutí

Pěnová karimatka
+ Poslouží při vyšších teplotách
+ Lehká
-  Nižší tepelný odpor
-  Velkým objem
-  Nasakuje vodu

Karimatka z EVO materiálu
+ Komfortnější než pěnové karimatky
+ Dobrá stabilita
-  Zabírá hodně místa
-  Nemá komfort jako samonafukovačka

Hliníková karimatka
+ Cena
+ Váha
-  Komfort
-  Tepelná izolace

Více na www.westige.com a www.sporty.cz