Krásy české přírody v zimě

Už jste zkoušeli skialpovat v Česku? Tak pravděpodobně znáte Krkonoše nebo Kralický Sněžník. My dnes přinášíme tři tipy na skialpy v jiných lokalitách.

Zdroj: endorphinrepublic.cz

Kolem Svidníku na Vysočině

Nevěříte, že na Vysočině se dají zkoušet skialpy? Jen se musíte smířit s tím, že nepošlapete do kopce dlouhé hodiny jako v někde v Alpách a ani sjezdy volným terénem nebudou nekonečné. Třeba terény kolem jednoho z nejvyšších kopců jihozápadní části Vysočiny Svidníku (739 m) jsou výborné pro začátečníky nebo mírně pokročilé. Budete daleko od měst v krásné přírodě a nakonec vás neminou ani ty výhledy.

Samozřejmě, že záleží na sněhu, ale aspoň jednou za sezonu pár týdnů ho tu najdete. Zkuste začít třeba na severním okraji Černovic pod židovským hřbitovem. Za dobrých podmínek tu upravují běžecké stopy a vy se můžete vydat v jejich směru. Jen prosíme, stopu běžkařům neničte, skialpové lyže jsou o dost širší. Stačí jít kousek vedle nebo prostě zamířit do kopce směr Střítež, obejít ji zleva a dojít až ke Křeči. Na východním okraji vesničky přejdete hlavní silnici a budete dál stoupat zezadu (či od západu) na Svidník. Teprve v nejvyšších místech můžete sundat pásy a v poklidu si to sjet volným terénem přes Moudrov zpět k židovskému hřbitovu.

Přibližně 8 km okruh je pohodový, s hezkými výhledy do zdejší krajiny.

Přes hřeben Šumavy

Krásná trasa s úžasnými výhledy až na Alpy vede na Šumavě od vlakové zastávky Nové Údolí na hranicích s Německem na hřeben Šumavy. Z nadmořské výšky cca 800 m stoupáte po červené nejprve na Třístoličník (1 302 m). Odtud po hřebeni a po hranici přes Trojmezí (hranice Česka, Německa a Rakouska) až na Plechý (1 378 m), nejvyšší šumavskou horu na české straně. A pak sjezdem po Koňské cestě do Nové Pece.

21 km výlet zabere podle skitourguru.cz 5 až 7 hodin. Nečekejte žádnou zradu a samozřejmě nemusíte mít ani protilavinovou výbavu.

Od Čartáku na Soláň

Trasa na hranici Javorníků a Vsetínských Beskyd začíná u Horského hotelu Čarták s valašskou kuchyní. Po zelené značce se vydáte k jezeru v Jezerném ve Velkých Karlovicích. Kolem něj prudkým stoupáním po žluté turistické značce na hřeben Vsetínských Beskyd. Vyjdete v sedle Pod Kotlovou, v jehož blízkosti se nachází Valašská roubenka s občerstvením. Po červené značce se dostanete na Gigulu, k horní stanici lyžařského areálu na Soláni. Kdo si chce  trasu prodloužit, sjede sjezdovkou až ke spodní stanici vleku. Od ní pak vzhůru zpět po okraji lesa u sjezdovky k chatě Soláňka, kolem jezera určeného k zasněžování. Od Soláňky stále vzhůru na louky nad hřebenovou červenou trasou, po které se vrátíte na Čarták.

12 km zvládnete podle skitourguru.cz za cca 4 hodiny.