Krvavý rituál! V Mexico City objevili aztéckého zlatého vlka

V centru hlavního města Mexika se více než 500 let ukrývalo vlčí mládě, které Aztékové obětovali a poté ozdobili neuvěřitelným počtem kusů nejlepšího zlata.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Kvalita a počet zlatých ozdob je překvapivá – vlk měl na sobě celkem 22 kusů, mezi kterými byly přívěsky s nápisy a symboly, ozdoba na nos či hrudní brnění. „Vše je vyrobeno z tenkých plátů drahých kovů,“ řekl pro agenturu Reuters archeolog Leonardo Lopez.

Nález byl ukryt v kamenné skříňce poblíž rušného náměstí známého jako Zócalo. Jen pár kroků od místa, kde byl kdysi nejvýznamnější aztécký chrám Templo Mayor.

Zdroj: REUTERS/Henry Romero"Jde o bezesporu největší a nejtenčí kusy zlata, které byly doposud objeveny," říká Lopez s odkazem na 205 nálezů během posledních čtyřiceti let. Jen šestnáct z nich obsahovalo nějaké zlato.

Zlatý vlk byl podle archeologů pohřben mezi lety 1486 až 1502 za vlády krále Ahuitzotla, nejobávanějšího a nejmocnějšího vládce Mexika. Ten rozšířil říši na jih, až do míst dnešní Guatemaly. Panování Ahuitzotla bylo obzvláště brutální, což by mohlo vysvětlovat i osud mladého vlka.


 
Vypadá to, že nedlouho poté, co zhruba osmiměsíční vlčí mládě zabili, mu aztéčtí kněží nasadili zlaté ozdoby a opatrně jej umístili do kamenné skříňky.
 
Vlk symbolizoval pro Aztéky Huitzilopochtli – boha války, slunce a lidských obětí. Věřili, že právě vlci pomáhají převést padlé válečníky přes nebezpečnou řeku v podsvětí.
 
Až po prozkoumání vlkových žeber se ukáže, zda se potvrdí teorie, že bylo srdce zvířete roztrháno jako součást oběti.
 
Zdroj: REUTERS/Henry Romero„Už teď víme, že skříňka byla poškozena v roce 1900, kdy vedle ní bylo položeno kanalizační potrubí,“ informuje Lopez s tím, že dělníci tehdy nejspíš vůbec netušili, co se ve skříňce skrývá. Dost možná, že si jí vůbec nevšimli. „Tipnul bych si, že kdyby viděli zlaté předměty, okamžitě by si je přivlastnili.“
 
Aztékové si zlata velmi cenili. Ještě víc si však považovali předmětů z jadeitu a peří vzácného ptáka Kvesala chocholatého, kterého uctívali jako Zeleného boha větru, laskavosti a světla. Pták pochází ze Střední Ameriky a samec má v dospělosti dlouhé zelené ocasní pero, kterého si Aztékové obzvlášť cenili.

Mohlo by vás zajímat: