VIDEO: Robot ze Singapuru smontoval židli za 20 minut

Konec zmateného studování návodu a zděšení, k čemu je potřeba tolik šroubů. Vědci z Technologické univerzity Nanyang v Singapuru strávili tři roky programováním robota, který si poradí se sestavením nábytku za vás.

Jen tři sekundy potřeboval robot k nalezení všech potřebných částí k sestavení.
Jen tři sekundy potřeboval robot k nalezení všech potřebných částí k sestavení.
Zdroj: YouTube

Jídelní židli ze známého řetězce s nábytkem IKEA se robotovi podařilo složit za dvacet minut.

Jen tři sekundy potřeboval k nalezení všech potřebných částí díky tomu, že si udělal 3D fotografii a vytvořil mapu svých odhadovaných pozic. Jakmile věděl, kde všechno má, strávil 11 minut plánováním dalších kroků. Pak už mu stačilo devět minut na finální sestavení.

Zdroj: Youtube

Robot byl sestrojen tak, aby manipuloval s předměty stejným způsobem jako člověk. Je vybaven vlastníma "očima a rukama" - 3D kamerou, senzory a dvěma robotickými rameny vybavenými úchyty, které mu umožňují vyzvednout předměty.

Před začátkem byl předem informován, jaké části se dají sestavit jako první, stejně jako lidé, kteří si prohlížejí jednotlivé body v návodu.

„Když teď už ví, jak to dělat, nic nebrání tomu, aby se v příštích pěti až deseti letech dostal na vyšší úroveň a sám pochopil, proč a co má dělat,“ řekl jeden z vědců Quang, který plánuje ještě vylepšit schopnosti robota.

Singapur stále víc tlačí podniky, aby investovaly do automatizace a robotiky, čímž se zvýší jejich produktivita. Cílem městského státu je udržet si pro zahraničí zajímavou levnou pracovní sílu.

Některé restaurace a hotely v Singapuru již dnes využívají roboty k nošení jídel hostům a sklízení použitých talířů a příborů.

Mohlo by vás zajímat: