VIDEO: Robot vyřeší Rubikovu kostku za necelou sekundu

Ben Katz a Jared DiCarlo z laboratoře Biomimetisc společnosti MIT sestavili robota, který se pyšní nejrychlejším časem při skládání nejznámějšího matematického hlavolamu. Rubikovu kostku dokáže "pokořit" za 0,38 sekund.

Šílenství zvané Rubikova kostka má nový rekord ve složení.
Šílenství zvané Rubikova kostka má nový rekord ve složení.
Zdroj: YouTube.com

Inženýři již několik let vyvíjejí a programují roboty, kteří by pomocí kamer a ovladačů zvládly rozeznat barvy a obrátit je na správné strany. Poslední světový rekord měl na svém kontě robot německého inženýra Alberta Beera - Sub1 Reloaded, který koncem roku 2016 vyřešil Rubikovu kostku za 0,637 sekundy.

Teď se objevil nový hrdina. Rubikův pomocník, jak softwaroví inženýři z USA Ben Katz a Robert DiCarlo svého robota pojmenovali, dokázal složil hlavolam za 0,38 sekund, což je 40% zrychlení.

"Všimli jsme si, že všichni zatím používali krokové motory a řekli jsme si, že bude lepší, když využijeme o něco kvalitnější," napsal Di Carlo, který s Jaredem sehnal většinu komponentů na eBay.

Rubikova kostka je mechanický hlavolam, který se stal hitem na přelomu 70. a 80. let 20. století, kdy byl vyráběn v milionových sériích a stal se nejprodávanějším produktem na zemi. Kostku, která je ve své původní podobě složená z barevných krychliček, vynalezl maďarský sochař a architekt Ernő Rubik 19. května 1974. Úkolem je rotacemi uspořádat jednotlivé dílčí části tak, aby každá strana celého tělesa byla obarvena jen jednou barvou. V roce 1982 se v Maďarsku konalo první Mistrovství světa ve skládání Rubikovy kostky.

Autoři sestavili vlastní ovládače motoru a unikátní desku ADN, která zajistila, že se každý ze šesti motorů zapne a vypne nezávisle. Jde o důležitou funkci, nezbytnou k tomu, aby robot nevybouchl, což by se stalo, pokud by se motory aktivovaly současně.

Součástí robota jsou dvě kamery PlayStation Eye ze staré konzole PS3 pro indetifikaci konfigurace krychle. Systém měl dlouhou dobu potíže s rozpoznáním rozdílu mezi červenou a oranžovou stranou krychle. Proto se vědci rozhodli oranžové plochy přemalovat na černé. 

Robotovi stačí díky algoritmu min2phase pouhých 21 pohybů k vyřešení hlavolamu:

Zdroj: Youtube

Motory potřebují zhruba 10 milisekund pro přetočení strany krychle, přičemž každý pohyb trvá 15 milisekund. „Prozatím jsme s Jaredem skončili s dalším pokusem o zrychlení, ale možná k tomu časem vrátíme. Věříme, že by šlo čas zkrátit ještě o dalších 100 ms,“ řekl Katz.

Rekord v nejrychlejším složení Rubikovy kostky zatím drží SeungBeom Cho, který v říjnu 2017 vyřešil za pouhých 4,59 sekundy.

Zdroj: Youtube

Mohlo by vás zajímat: