Kulky schopné navádění na pohyblivý cíl představila DARPA videozáznamem z testů

Naváděné rakety jsou ve výzbroji armád už dlouho, americká agentura DARPA však nedávno s úspěchem otestovala speciální náboje ráže .50 BMG, které se využívají ve speciálních puškách či kulometech a mají přibližně velikost velké zvýrazňovací fixy.

Chytrou munici mají dostat nejen odstřelovači.
Chytrou munici mají dostat nejen odstřelovači.
Zdroj: DARPA

Střela zvenčíMunice s označením Exacto (Extremely Accuracy Tasked Ordonance, což je volně přeloženo munice uzpůsobená k extrémní přesnosti), dokázala zasáhnout na značnou vzdálenost pohyblivé cíle díky optickému navádění.

DARPA je poměrně skoupá na podrobnější informace, jak nová super-kulka využívá k navádění miniaturní, ale přesný optický systém, který má vybraný cíl uložený v paměti. Naváděcí systém je i přes rychlost s jakou kulka letí vyhodnocovat nejen změny cíle, ale i vnějších vlivů, jako je především vítr. Kontinuální optické navádění překonalo nevýhody jednoduššího systému společnosti Sandia, které bylo založeno na označování cíle laserem.

I nováček čerstvě obeznámený se systémem Exacto dokázal zasáhnout na velkou vzdálenost pohyblivý cíl, což dokumentuje i video, které DARPA zveřejnila. Díky průběžnému sledování je dráha střely upravena tak, aby zasáhla cíl, který se nejen pohybuje, ale i zrychluje.

Zdroj: Youtube

Hlavní výzvou při vývoji munice Exacto byla potřeba zmenšit komponenty systému navádění do velikosti vybrané ráže, která není poslední metou, protože by měl mít tento systém co největší záběr. Přes vyšší náklady se s takovou municí zvýší účinnost střelby i její efektivita. Navíc se tím zvýší i bezpečnost vojáků, kteří se nebudou muset tolik vystavovat nebezpečí kvůli eliminaci nepřátelských cílů.

Prototyp chytré střely v řezuExacto je jedním z mnoha programů DARPA v rámci vývoje inteligentních zbraní. Pro letectvo DARPA například připravuje technologii, kdy bude jedno pilotovaná vojenské letadlo doprovázet roj dronů, který bude fungovat jako doprovodná inteligentní bezpilotní letka s naváděcími střelami.

Drony také nemají být je ve vzduchu, protože pro námořnictvo chce DARPA připravit bezpilotní plavidlo, které bude nezávisle monitorovat nepřátelské ponorky i na vzdálenost tisíce mil.

Související články