Legendární Davos, nejvýše položené město na světě

Nejbližší zimní ráj, kam jezdili za první republiky naši dědové, je Davos. Má stále svůj genius loci a zůstává jednou ze švýcarských lyžařských ikon.

Steigenberger hotel Belvedere v minulosti pravidelně navštěvovali hosté jako švédský král Karel Gustav či hollywoodské hvězdy Angelina Jolie a Brad Pitt.
Steigenberger hotel Belvedere v minulosti pravidelně navštěvovali hosté jako švédský král Karel Gustav či hollywoodské hvězdy Angelina Jolie a Brad Pitt.
Zdroj: Dana Emingerová

Zkuste aspoň jednou za život přijet do Davosu vláčkem. Z Curychu jsou to tři hodiny, o hodinku déle než autem. Ale stojí to za hřích. Vlak prostě k Davosu patří.

V lyžařském středisku Parsenn jezdí červený vláček do sedla Weissfluhjoch, odkud se rozbíhají další sjezdovky.V lyžařském středisku Parsenn jezdí červený vláček do sedla Weissfluhjoch, odkud se rozbíhají další sjezdovky.Zdroj: Dana Emingerová

Nejdříve jedete kolem velkých jezer a za Landquartem se noříte do impozantních hor. V klidu pozorujete tu krásnou krajinu a užíváte si. Kolem Küblis začíná vlak opravdu pořádně stoupat, jedete přes Saas, Klosters Dorf, za Klosters Platz už se koleje točí jako had. Přijde Cavadürli, pak Davosersee a konečně Davos Dorf ve výšce 1 560 metrů nad mořem.

Davos je starý, tradiční, málokde v Alpách tak nasajete ducha starých časů. A přitom si skvěle zalyžujete. Když z Weissfluhgipfel ve výšce 2 844 metrů nad mořem sjedete po „Nostalgické trati“ do Küblis, hravě překonáte 2 000 metrů převýšení a ujedete 12 kilometrů. V Alpách to zažijete na málokterém místě.

Zubačka Schatzalp vás zaveze do lyžařského ministřediska, jemuž kraluje secesní hotel, který na počátku 20. století proslul jako sanatorium.Zubačka Schatzalp vás zaveze do lyžařského ministřediska, jemuž kraluje secesní hotel, který na počátku 20. století proslul jako sanatorium.Zdroj: Dana Emingerová

Ale pojďme se vrátit na skok k těm starým časům. Všechno začalo v polovině 19. století díky Alexanderu Spenglerovi, německému bakteriologovi, který byl po revoluci v roce 1848 odsouzen k smrti. Proto odešel do Švýcarska, kde rozpoznal léčebnou sílu vysokohorského klimatu a v roce 1853 tu otevřel kliniku pro pacienty s tuberkulózou.

Pro první turisty pak byla v roce 1890 z Landquartu postavena nejstarší švýcarská úzkorozchodná železnice, škrábající se sevřenou soutěskou podél divoké řeky až do výšky 1 560 metrů. Právě díky ní se z malé vysokohorské vsi stalo nejvýše položené město v Evropě. A postupně se proměnilo v noblesní lyžařské středisko, kde se v roce 1934 rozjel první kotvový vlek na světě.

V Davosu si přijdou na své velmi sportovní a nároční lyžaři, kteří touží okusit něco nového.V Davosu si přijdou na své velmi sportovní a nároční lyžaři, kteří touží okusit něco nového.Zdroj: Dana Emingerová

Davos, který leží skoro tak vysoko jako Sněžka, je dnes městem se vším všudy. S promenádou plnou butiků, restaurací a obchodů. S kasinem. S kongresovým centrem, kde se už přes půl století každoročně v lednu koná Světové ekonomické fórum. S grandhotelem Belvedere, do nějž jezdí švédský král Karel Gustav či hollywoodské hvězdy jako Angelina Jolie a Brad Pitt. Naopak britský král Karel III. se donedávna pravidelně ubytovával v hotelu Walserhof v Klosters.

Davos je díky výšce 1 560 m n. m. nejvýše položeným městem v Evropě.Davos je díky výšce 1 560 m n. m. nejvýše položeným městem v Evropě.Zdroj: Dana Emingerová

Davos však už dávno není jen noblesním centrem pro milionáře. Přestože skipasy jsou pro Čechy stále nadprůměrně drahé, je areál pohostinný i pro „obyčejné lidi“, co nemají po kapsách tisíce eur, ale chtějí zažít špičkové lyžování. Tady si přijdou na své velmi sportovní a nároční lyžaři, kteří touží okusit něco nového.

Travers z nejzazší sjezdovky na JakobshornuTravers z nejzazší sjezdovky na JakobshornuZdroj: Dana Emingerová

Výkřik:

Pokud chcete zažít švýcarské vysokohorské lyžování, které není daleko, vydejte se do kantonu Graubünden. Z českých hranic tam budete autem za pět a půl hodiny.

Vyhlídková restaurace Jattzhutte je u stanice Jatz Quattro na JakobshornuVyhlídková restaurace Jattzhutte je u stanice Jatz Quattro na JakobshornuZdroj: Dana Emingerová

Ve vyhlídkové restauraci Jattzhutte se lyžaři opalují jako na plážích pod palmami a koupají se ve vířivkách se sklenkou vína v ruce.Ve vyhlídkové restauraci Jattzhutte se lyžaři opalují jako na plážích pod palmami a koupají se ve vířivkách se sklenkou vína v ruce.Zdroj: Dana Emingerová

Spolu s vedlejším Klosters nabízí tento lyžařský ráj v jedné permanentce 240 kilometrů sjezdovek a moderní lanovky v pěti areálech: Parsenn, Jakobshorn, Madrisa, Rinerhorn a Pischa.

Snowpark u stanice Jatz Quattro na JakobshornuSnowpark u stanice Jatz Quattro na JakobshornuZdroj: Dana Emingerová

K nejúžasnějším patří oblast Parsenn. Červený vláček se šplhá do sedla Weissfluhjoch, odkud můžete pokračovat lanovkou až na zmíněný Weissfluhgipfel do výšky 2 844 metrů nad mořem. Všude, kam oko dohlédne, je oceán bílých vrcholů, jimž dominuje třítisícový Piz Buin. Dolů vede ďábelsky prudký sjezd, ale i freeridové trasy, a hlavně onen dvanáctikilometrový sjezd do Küblis, odkud se do Davosu vrátíte skibusem nebo vlakem.

V blízkosti Davosu se tyčí několik třítisícovek.V blízkosti Davosu se tyčí několik třítisícovek.Zdroj: Dana Emingerová

Na Jakobshornu si určitě udělejte čas na občerstvení v zajímavé kruhovité stavbě u horní stanice lanovky ve výšce 2 590 metrů. Další proslulá vyhlídková restaurace Jattzhutte je u stanice Jatz Quattro, kde se lyžaři opalují jako na plážích pod palmami a koupají se ve vířivkách se sklenkou vína v ruce. A to vše s vyhlídkou na lyžařské akrobaty, kteří ve snowparku na pozadí alpské scenérie metají salta…

Sedla Weissfluhjoch se svou nabídkou sjezdovekSedla Weissfluhjoch se svou nabídkou sjezdovekZdroj: Dana Emingerová

Zatímco Davos je tepající městečko, Klosters si zachovalo idylickou atmosféru místa opředeného pohádkami a bájemi. Tamní víla dala jméno lyžařskému areálu Madrisa na svazích Madrisahornu, kde padají sjezdovky do dvou údolí z výšky 2 600 metrů nad mořem.

Sjezdovky nad Davosem lemují nádherná alpská panoramata.4Sjezdovky nad Davosem lemují nádherná alpská panoramata.4Zdroj: Dana Emingerová

Lyžařským bonbónkem je Schatzalp. Zubačka vás vyveze před krásný secesní hotel, který na počátku 20. století proslul jako sanatorium, v němž začal psát svůj nejslavnější román Kouzelný vrch německý spisovatel Thomas Mann. V roce 2000 prošla stavba rekonstrukcí a proměnila se na vyhledávaný historický hotel, zachovávající si v pokojích a na chodbách s plivátky lehce morbidní charakter sanatoria. Lodžie jsou obrácené do údolí a na balkonech jsou stále tatáž starobylá lehátka, na nichž odpočívali pacienti při povinné proceduře.

V Muzeu zimních sportů v centru Davosu se můžete podívat na fotografie i vybavení z počátků lyžování.V Muzeu zimních sportů v centru Davosu se můžete podívat na fotografie i vybavení z počátků lyžování.Zdroj: Dana Emingerová

Kdo se lyžování přesytí, může si užít další příjemné kulturní vsuvky. V Davosu dlouho žil i světoznámý expresionistický malíř a sochař Ernst Ludwig Korchner, v jehož galerii můžete obdivovat přes pět set obrazů a soch. Nebo navštivte zajímavé Muzeum zimních sportů.

Právě v Davosu se v roce 1934 rozjel první kotvový vlek na světě.Právě v Davosu se v roce 1934 rozjel první kotvový vlek na světě.Zdroj: Dana Emingerová

A kdo chce na pořádnou večeři, ať zavítá do Hotelu Alpenhof, kde vaří italský tým mix švýcarských, italských a středomořských specialit.

Schatzalp je secesní hotel, který na počátku 20. století proslul jako sanatorium, v němž začal psát svůj nejslavnější román Kouzelný vrch německý spisovatel Thomas Mann.Schatzalp je secesní hotel, který na počátku 20. století proslul jako sanatorium, v němž začal psát svůj nejslavnější román Kouzelný vrch německý spisovatel Thomas Mann.Zdroj: Dana Emingerová