Na britské farmě testují díky síti 5G dojení budoucnosti

Stádo černostrakatého skotu fríského se na farmě v Shepton Mallet v jihozápadní Anglii stalo průkopníky internetu. Těží z výhod ultra rychlého připojení 5G mnohem dřív než lidé.

Síť 5G má šanci urychlit rozvoj precizního zemědělství.
Síť 5G má šanci urychlit rozvoj precizního zemědělství.
Zdroj: Profimedia.cz

Existuje řada spekulací o tom, jak mobilní síť 5G ovlivní náš každodenní život. Mluví se o tom, že nový standard by měl umožnit mnohem rychlejší internet v mobilních telefonech a širší rozsah využití technologie v průmyslu a robotice.

Po celém světě již probíhá spoustu pilotních studií. Podle analytiků průmyslu se však v zemích, jako je Čína, Japonsko nebo Spojené státy, do roku 2023 nepočítá s širším pokrytím.

Britská společnost Cisco Systems Inc, která vyvíjí síťovou infrastrukturu pro nově vznikající technologie, se nyní rozhodla zřídit testovací stanici 5G na anglickém venkově.

Na farmě v Shepton Mallet v jihozápadní Anglii dostalo 50 ze 180 krav na krk speciální 5G obojek, který řídí robotické dojení. Jde o způsob, jak otestovat potenciál 5G v zemědělství, a dokázat, zda skutečně umí přenášet data mezi senzory rychleji než dosud používané počítače a širokopásmové připojení k internetu.   

Když se kráva cítí připravená k dojení, přiblíží se k bráně, která se na popud límce automaticky otevře. Kráva vstoupí do dojícího zařízení. Přístroj přesně rozezná, o koho jde a nasadí vhodné strukové násadce. Límec následně upozorní stroj, že nastal správný čas ke startu dojení.

Že přístroj nijak krávu nepoškozuje a nejeví známky úzkosti, je možné hlídat díky monitorovacímu senzoru, který má na uchu.

Sledování zvířat skrze připojené zařízení není nic nového. 5G síť však slibuje, že se celý proces zrychlí a zjednoduší. Přístroj nijak krávu nepoškozuje, naopak je možné pozorovat jakékoli známky úzkosti.