Ochutnejte! Organická čokoláda vyrobená díky jízdě na kole

Pobřeží slonoviny je světovou jedničkou v pěstování kakaových bobů. Země je zodpovědná za více než 36 procent světové produkce kakaa. Jedna z místních továren se vymyká svou čokoládu, která myslí nejen na mlsné zákazníky, ale i na přírodu.

Zdroj: VLP

V Abidžanu, největším městě Pobřeží slonoviny, stojí uprostřed továrny na ručně vyráběnou čokoládu stojí jízdní kolo, které je obklopené zásobníky pečlivě tříděných kakaových bobů. Ty se nasypou do nálevky a promění v pastu pomocí brusky, která se aktivuje šlapáním.

Dana Mroueh, čtyřicetiletá majitelka továrny Mon Choco, dohlíží na proces výroby od chvíle, kdy jsou kakaové boby vybrány, až po okamžik, kdy se promění v hmotu, ze které se vyrábějí ekologický šetrné čokoládové tyčinky.  

"Opravdu chceme mít minimální dopad na životní prostředí, což se nám daří díky minimálnímu odběru elektřiny," říká Mroueh, která dohlíží na malý tým zaměstnanců v bílých pláštích třídících kakaové boby.

"Moje čokoláda se skládá ze 70 % z kakaa a 30 % je z hnědého cukru. Nepřidáváme kakaové máslo ani rostlinný olej. Jde jen o syrové kakao a cukr,“ popisuje Mroueh.

Zdroj: REUTERS/Luc Gnago

Rostoucí poptávka po kakau velmi vážně ohrožuje životní prostředí v zemi. Největším problémem je masivní odlesňování. Následky jsou patrné všude, včetně chráněných oblastí. Řada environmentálně-osvětových kampaní tvrdí, že Pobřeží slonoviny přijde do roku 2034 o všechen lesní porost.

Bio kakaové boby však nemají na Pobřeží slonoviny příliš prostoru, protože drtivá většina zemědělců používá chemikálie a insekticidy. Následkem toho je výroba organické čokolády nákladná a zásobuje především evropský trh. Čokoládové tyčinky Mon Choco se prodávají přibližně za 1500 CFA franků (přibližně 60 Kč), což je cena, která je pro většinu místních spotřebitelů příliš vysoká. 

Mon Choco a další iniciativy podobného druhu nemíní s výrobou skončit, a to i přestože využijí 5000 tun kakaových bobů ročně v zemi, která ročně produkuje více než 2 miliony tun.