1 strom, 365 dní: Skrytá kamera odhalila spoustu návštěvníků

Podívejte se na život v lese novýma očima. Zjistěte, co se děje, když po dobu jednoho roku zůstane zapnutá kamera u statného stromu, který se nachází na křižovatce dvou údolí v Národním parku Abruzzo ve střední Itálii.  

V rozlehlých lesích Národního parku Abruzzo žije na 40 druhů savců, 30 druhů plazů a 300 druhů ptáků.
V rozlehlých lesích Národního parku Abruzzo žije na 40 druhů savců, 30 druhů plazů a 300 druhů ptáků.
Zdroj: www.youtube.com

Národní park ve Středních Apeninách byl založen v roce 1922 a patří k nejvýznamnějším přírodním rezervacím v Evropě. Má rozlohu 497 km2. V lesích rostou především buky a zajímavostí je, že zde žije i chráněný medvěd hnědý a vlk apeninský.

Vidět tato zvířata na vlastní oči se rovná spíš náhodě. Proto se dva italští fotografové rozhodli ve spolupráci s parkem oprášit povědomí o místních obyvatelích. Kromě fotografování dostali nápad nainstalovat fotoaparát se zapnutou kamerou poblíž statného stromu. Ten by se dal označit jako strážce, protože stojí na lesní křižovatce mezi dvěma údolími u obce Pescasseroli v provincii L´Aquila.

Zdroj: Youtube

Při sledování byla důležitá trpělivost, a tak video běželo po dobu jednoho roku. A zvířata se opravdu činila - ať už šlo o hledání potravy, očichání stop nebo možnost si jen poškrábat záda.

"Zdá se nám, že všechny stromy vypadají stejně, ale ukazuje se, že zvířata dobře vědí, u kterého z nich se mají zastavit," vysvětlují tvůrci projektu Bruno D´Amicis a Umberto Esposito.

Mohlo by vás zajímat: