VIDEO: V Praze se narodila dvě malajská tygřata! Jedno z nich ještě nemá vyhráno

Mláďata kriticky ohroženého tygra malajského budí u veřejnosti mimořádný zájem. Po týdnu se je podařilo chovatelům poprvé zkontrolovat a už vědí, že jde o samičku a samečka.

Zdroj: Roman Vodička, Zoo Praha

Větší samec váží 1,75 kg a je velmi vitální. Nejistota však nadále trvá u menší samice, jejíž příchod na svět provázely komplikace. Ta má nyní váhu 1,05 kg. Stále tak není vyhráno.

Matkou koťat je jedenáctiletá Banya, která je v pražské zoo od roku 2007. Otcem je o rok mladší samec Johann. První potomky měl pár již letos v březnu, ale odchov se nezdařil, jelikož mláďata byla příliš malá a Banya byla nezkušená prvorodička. Tentokrát je její péče o tygřata příkladná.

Tygřice Banya se v těchto dnech začíná s mláďaty vydávat z porodního boxu do expozice. Nese však trochu nelibě přítomnost lidí. Aby měla klid ona i koťata, zoologická se rozhodla zatím Pavilon šelem částečně či zcela uzavírat.

V Evropě žije pouze 17 dospělých tygrů malajských a odchovy se doposud mohly pyšnit jen dvě zoo. Navíc poslední úspěch se datuje do roku 2013. Ve volné přírodě se počet dospělých jedinců tohoto poddruhu odhaduje na 250 až 340.  

Mohlo by vás zajímat: