Soužití lidí a nebezpečných tygrů funguje. Dokážou si vyjít vstříc, ukázala nová studie

O tygrech panuje názor, že nejsou k lidem nijak vstřícní. Ale jak se ukázalo v Nepálu, skutečnost je jiná.

Soužití lidí a nebezpečných tygrů funguje. Dokážou si vyjít vstříc, ukázala nová studie
Soužití lidí a nebezpečných tygrů funguje. Dokážou si vyjít vstříc, ukázala nová studie
Zdroj: archiv

Nová studie otištěná v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences naznačuje, že  šelmy umí být k lidem docela vstřícné. Tygři změnili své návyky a naučili se lovit výhradně v noci, kdy se lidé v jejich teritoriu nevyskytují, a tak s místními lidmi lépe vycházejí. 

Moudřejší ustoupí?

V národním parku Chitwan se vyskytoval dlouhodobě jeden problém - lidé a zvířata sdíleli stejný prostor - stejné cesty a pěšiny. Vedly se dlouhodobé spory o tom, do jaké míry může zasahovat ochrana přírody do života lidí a jak a do jaké míry jsou spolu tyto věci provázány. Stejně jako jinde i tady se ukázalo, že moderní ochrana přírody musí brát v potaz i místní komunitu. 

"Naše planeta je čím dál tím více přelidněná, a tak musíme být vynalézaví, abychom se sem všichni vešli - lidé i zvířata," vysvětluje Jianguo "Jack" Liu, ředitel Centra pro systémovou integraci a udržitelnost (Center for Systems Integration and Sustainability) při Michiganské státní univerzitě (MSU). "Udržitelnosti můžeme dosáhnout jedině tehdy, pokud pochopíme složité vztahy mezi oběma světy. A nyní jsme narazili na něco v tomto ohledu velmi zajímavého. V Nepálu se daří soužití těchto dvou zdánlivě neslučitelných světů."

Většinou tygry považujeme za tvory, které potřebují ke svému životu mnoho místa neosídleného lidmi. V rámci ochrany přírody se tak nejednou musejí místní obyvatelé mnohdy přestěhovat nebo omezit svůj přirozený pohyb za zdroji potravy a podobně. 

Jeden ze spoluautorů studie a doktorand MSU Neil Carter strávil dvě sezóny sledováním pohybu těchto  kočkovitých šelem. V jejich přirozeném prostředí nastražil kamery. Analýza snímků ukázala, že lidé i tygři v národním parku Chitwan používají stejné cesty a stezky. Lišila se jen doba, kdy se kdo na daném místě pohybuje.


Ukazuje se, že i když tygři a lidé sdílejí stejný prostor, nemusí z toho nutně vzniknout konflikt. Foto: MSU

 

Noční směna jako ústupek 

Tygři jsou obvykle aktivní během dne i noci - podle potřeby. Monitorují své teritorium, hledají si partnera, rozmnožují se nebo loví. Ale ve studované oblasti v národním parku Chitwan se tygři stali "pány noci" - nebo chcete-li, začali si brávat "noční směny" - aby s lidmi lépe vycházeli. A lidé se zde zase vyhýbají lesům v noci. Podle vědců tyto vzájemné ústupky znamenají především šanci na přežití těchto vzácných šelem. Tygři indičtí patří mezi kriticky ohrožený druh - předpokládá se, že jich na světě žije jen několik tisíc jedinců. 

Tygr loví. Nejlepší (a drsná) VIDEA tygrů v akci

"Jde vlastně o boj o zdroje," vysvětluje Carter. "Tygři i lidé bojují o totéž. Pokud budeme věřit tomu, že tygři přežijí jen tam, kde nejsou lidé, bude vždy existovat konflikt, střet zájmů. Když budou vaší prioritou tygři, prohrají lidé, pokud budete upřednostňovat lidi, prohrají tygři."

V Chitwanu se tygři dokázali přizpůsobit, a zvýšit tak šanci na přežití. "Vypadá to, že existuje kompromis, kde můžete chránit vzácná zvířata a zároveň neomezovat místní obyvatele a nebránit jim v přístupu k potravě a surovinám."

 

Ilustrační foto: Thinkstock / Zdroj: Science Daily / MSU

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články