Kapradiny obývaly Zemi od prvohor, byly tu tedy ještě dříve než dinosauři. A přežily dodnes - na rozdíl od dinosaurů. Čím jsou tyto rostliny tak výjimečné?
24 fotografií
ČlánkyKosmický inženýr Robert Zubrin knihu The Case for Mars. V ní jasně vysvětlil, proč je pro lidstvo nezbytné, aby co nejdříve osídlilo Mars. A také naznačil, jak by se to dalo udělat…
4 fotografie
ČlánkyPodle filmů by se mohlo zdát, že se lidstvo na nějakou tu pohromu nebo vymření úplně těší. Zničení civilizace je tématem desítek snímků – a většinou těch komerčně nejúspěšnějších. V Armagedonu jen těsně unikneme obrovskému meteoru, ve filmu 2012 nás spláchne obří vlna, ve Dni poté zase globální ochlazování. Co nám ale hrozí nejvíc?
ČlánkyBio-Bus jezdí na plyn, který je generován z lidských výkalů a potravinových odpadků, jenž nejsou vhodné ke konzumaci. Lidská stolice nebyla nikdy tak důležitá!
ČlánkyVčely medonosné vévodí seznamu hmyzích opylovačů, na nichž je závislá třetina potravinových plodin. Současně je ohrožují různé nákazy a znečištění. Vědci a včelaři se proto pokoušejí vytvořit odolnější včelu. Jejich usilí v květnovém vydání časopisu přibližuje reportáž Charlese C. Manna s fotografiemi Ananda Varma.
8 fotografií
ČlánkySvětelné znečištění, které generují především hustě osídlené městské oblasti, má dlouhodobé dopady na rostliny a hmyz. Dopady odhaluje první vědecká studie, která shrnuje výsledky výzkumu na University of Exeter.
ČlánkyCílem projektu NGS „Pristine Seas“ (Nedotčená moře) je probádat, zhodnotit a pomoci ochránit poslední části divočiny v oceánu. Taková místa jsou živými studnicemi informací o tom, jak se propojují různé části zdravého mořského ekosystému. Jejich počet se však snižuje s tím, jak se rozšiřuje oblast působení rybářských flotil.
12 fotografií
ČlánkyVítr se vytváří díky teplotním rozdílům v atmosféře. A vzhledem k tomu, že se s postupným globálním oteplováním zvyšují průměrné teploty na pólech než na rovníku, vede ke zpomalování dosavadních větrných proudů. Tohoto dosud opomíjeného faktoru si všímá nová studie z University of Wisconsin-Madison.