VIDEO: Titanův penis v akci aneb Krátký život rozkvetlého zmijovce

Botanici a milovníci přírody byli v botanické zahradě v New Yorku svědky ojedinělého pohledu na obrovský květ nejsmradlavější květiny na světě. Protože se neví, kdy se tato událost bude opakovat, kamery byly při tom.

Zdroj: Profimedia.cz

Zmijovci titánskému se kvůli tvaru a velikosti přezdívá Titanův penis. Víc je však známý svým odpudivým pachem květu, což způsobuje řada těkavých organických sloučenin.

Zdroj: Youtube

Mezi odborníky jde však vždy o velkou událost, protože tropická květina, kterou volně potkáte už jen na Sumatře, kvete v průměru jednou za šest let. Někdy si musíte počkat ještě o něco déle. Například v botanické zahradě ve Velké Británii poprvé rozkvetl až po 12 letech čekání.
 
Rozkvetlý zmijovec na moc fanoušků nepočká – trvá jen 48 hodin do jeho opětovného uzavření.

Když se květ otevře, odhalí rostlina dlouhou květní palici, která se nazývá spadix. To je místo, kde jsou skutečné květy – malé a shluklé po celém povrchu. Obklopuje je ochranný listen, který pomáhá přilákat opylovače.
 
Květ může být až 3 metry vysoký. Krásný na pohled, ne však na nadechnutí. Rostlina se totiž snaží zaujmout mušky a brouky velmi intenzivním způsobem – vydává zápach, který se dá přirovnat k hnijícímu masu nebo shnilým rybám.

Zmijovci v botanické zahradě v New Yorku se však tentokrát tolik poletujících návštěvníků přilákat nepovedlo. Botanici se však rozhodli sesbírat z něj pyl, aby se podělili s ostatními botanickými zahradami, které tak budou moc opylovat své zmijovce.
 
A kdy se dočkáme z Ameriky dalšího videa? Těžko říct. Podle odborníků k tomu dojde za 2 až 12 let.

Související články