Po stopách filmu do středních Čech

Kouzlo Středních Čech objevili filmaři již před několika desetiletími. Středočeská krajina vytvořila kulisy pro více než 200 filmů a seriálů. Cesta po stopách oblíbených pohádek je příjemným zpestřením výletu s dětmi. Přeneste se do pohádky a porovnejte filmovou fikci s realitou.

Kokořín
Kokořín
Zdroj: Archiv SCCR

Zámek Průhonice se stal domovem mnohých slavných pohádkových postav. Princezna Angelína se svou sestrou Adélou se v pohádce S čerty nejsou žerty rozverně proháněly mezi jedinečnými záhony přilehlého zámeckého parku, jež je zapsán na seznamu památek UNESCO. Pyšní se až 1 600 druhy domácích i cizokrajných květin, a především unikátní sbírkou 8 000 rododendronů. Není proto divu, že si zámek za své sídlo zvolil Botanický ústav Akademie věd zabývající se vědeckým výzkumem rostlin a vegetace.

Kokořín nádvoříKokořín nádvoříZdroj: Archiv SCCR

Okouzlující záhony si zamilovala také princezna Lada z československé klasiky Princezna se zlatou hvězdou. Navzdory tatínkově obavě, že bude mít mozoly, je pravidelně zalévala, dokud se k zámku nepřihnal král Kazisvět se svým vojskem a nezačal se ucházet o její ruku. Lada v naději, že se vyhne svatbě, uprchla ukrytá pod myším kožíškem na 60 kilometrů vzdálený hrad Kokořín, na němž panoval krásný princ Radovan a kde se princezna Lada vydávala za kuchtičku.

Zámek PrůhoniceZámek PrůhoniceZdroj: Archiv SCCR

Kokořín neučaroval pouze pohádkovému princi, ale také slavnému českému básníkovi Karlu Hynku Máchovi, který do jeho prostředí zasadil děj svého jediného dokončeného románu Cikáni. Jejich filmová adaptace z roku 1921 byla mimo jiné natočena i v blízkém Kokořínském dole.

Průhonický zámecký parkPrůhonický zámecký parkZdroj: Archiv SCCR

Na své si přijdou také milovníci historie, a to jak v Průhonicích, tak i na Kokořínsku. V průhonickém zámku se nachází stálá expozice o dějinách zámku i zámeckého parku. Ve svahu pod kokořínským hradem pak najdete tzv. Nedamy, částečně umělé jeskyně, které sloužily místním obyvatelům v době třicetileté války jako úkryt.

Více na: www.strednicechy.cz

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu