Příběh skrytý ve fotografii: Chodidlo žehnající dětské duši

V Kalkatě ve vesnici Batanal se každý rok koná náboženský festival Shiva Gajan. Stovky oddaných věřících předvádějí svou zbožnost a nabízejí oběti v naději, že získají přízeň boha Šivy, jednoho z hlavních hinduistických bohů. Vedle stvořitele Brahmy a udržovatele Višnu, plní Šiva úlohu ničitele vesmíru.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Jedním z typických obřadů na tomto festivalu, kterým se oslavuje také konec bengálského kalendářního roku, jsou požehnání svatými muži, jenž se bosými chodidly dotýkají hlav a dalších částí těl dětí ležících na zemi. Tuto unikátní tradici zachytil fotograf Rupak de Chowdhuri.

"Dokumentoval jsem náboženské procesí festivalu Shiva Gajan v Kalkatě a právě tam vznikla tato fotografie. Dvě děti leží vedle sebe na prašné zemi a svatí muži jim žehnají dotekem chodidel na čele."

Rodiče doufají, že tento rituál zajistí jejich potomkům zdraví a prosperitu. "Viděl jsem několik žen, jak nesly v náručí své děti k mužům, ozdobeným květinovými věnci. Položili je na cestu. Jedno dítě se rozplakalo. Svatý muž se prsty u nohy jemně dotkl jeho obočí. Druhé dítě celý akt tiše sledovalo," popisuje scénu na fotografii Rupak. Festival se koná každý rok v indických státech Západní Bengálsko a Tripura. 

Muž se nechává přibít ke kříži v naději, že získá Šivovu přízeň a budou mu splněna jeho přání.

Mohlo by vás zajímat: