Rodící sameček aneb Jak přicházejí na svět mořští koníčci?

Tyto fascinující ryby představují ve zvířecí říši opravdový unikát – své potomky nosí v břiše sameček a když přijde jejich čas, porodí pyšný otec až dva tisíce dětí najednou. Je to pravděpodobně jediný muž na světě, který ví, co jsou to porodní bolesti.

Reprodukční proces začíná společným plaváním, tancem a proplétáním ocasů. Na konci několikahodinových námluv samička naklade svá vajíčka do vaku samečka.
Reprodukční proces začíná společným plaváním, tancem a proplétáním ocasů. Na konci několikahodinových námluv samička naklade svá vajíčka do vaku samečka.
Zdroj: Thinkstock

Mořští koníčci žijí v tropickém a mírném pásu v pobřežních oblastech celého světa. V závislosti na druhu (existuje je jich celkem 32) mohou být menší než palec u nohy, anebo dosahují velikosti až 30 cm. Tyto ryby se na mořské prostředí adaptovaly zajímavým způsobem – chápavý ocas jim umožňuje zachytit se podvodní vegetace, rypcem nasávají malé korýše a jejich kůže skrývá ochranné kostní výrůstky.

Sameček má v břiše vak, kam mu samička na samém konci námluv naklade vajíčka. Reprodukční proces začíná společným každodenním plaváním před úsvitem, proplétáním ocasů a nakonec vše vyvrcholí námluvami – speciálním tancem, který trvá až osm hodin. Podle odborníků je důležité, aby v páru oba synchronizovali své pohyby tak, aby sameček byl schopný přijmout vajíčka, když je samička připravena.

Samotné těhotenství pak trvá 10–25 dní. Z vajíček se v samečkově vaku vylíhnou malí koníčci. Otec se o ně stará, postupně jim reguluje slanost vody v pouzdře a připravuje je na život v moři. Nosí jich až 2000 najednou. Když jsou malí koníčci připraveni spatřit svět, dostane sameček svalové kontrakce a s jejich pomocí vypudí mladé z vaku. Často během tohoto procesu změní barvu, pravděpodobně kvůli neuvěřitelnému výdeji energie.

Zdroj: Youtube