Seznamte se s Moshou: Prvním slonem s prostetickou nohou na světě

Slonice Mosha před deseti lety šlápla na thajsko-barmské hranici na minu. Když k nehodě došlo, bylo jí jen sedm měsíců. Po okamžitém převozu do sloní nemocnice v provincii Lampang v severním Thajsku byl ortel jasný: Mosha bude žít, ale bez jedné končetiny. Chirurg Therdchai Jivacate jí později daroval novou nohu a díky ní i nový život.

Zdroj: VLP

„Nemohla se postavit, báli jsme se, že zemře. Dávali jsme jí bylinkovou medicínu, která zabrala. Rány se rychle zahojily a Mosha se konečně postavila," vypráví zakladatelka nemocnice nadace Přátelé asijských slonů Soraida Salwala a přidává i příběh, který ovlivnil celý její život: „Když jsem byla malá, cestovala jsem s otcem po dálnici na severovýchod Thajska. Na okraji silnice ležel slon. Táta zastavil, ale nedovolil mi jít ven. Toho krásného slona srazil náklaďák. Chtěla jsem, abychom ho vzali do nemocnice. Můj otec mi ale vysvětlil, že to není v našich silách – slon je příliš velký a žádná nemocnice pro slony neexistuje. Když jsme odjížděli, ten krásný statný slon tiše zemřel. V tu chvíli jsem se rozhodla, že jednou založím nemocnici pro slony, aby už žádný z nich nemusel zemřít."

Mohlo by vás zajímat:

„Tehdy jsem ji operoval, už je to mnoho let, ale Mosha si mě pamatuje. Jsem rád, že může vést normální život. Když skončila jen se třemi končetinami, přemýšlel jsem, jak jí pomoci. A tak jsem vyvinul prostetickou nohu pro slony." MUDr. Jivacate využil svých odborných znalostí ortopedického chirurga a jako první na světě vymyslel prostetickou nohu pro slony. Jak Mosha rostla potřebovala ale pevnější oporu, a tak pro ni MUDr. Therdchai Jivacate pravidelně navrhoval nové a lepší. Tehdy vážila jen 600 kg, dnes má ale dospělá slonice přes 2000 kg. „Při chůzi klopýtala, byla nevyvážená a odnesla by to její páteř. To ji ohrožovalo na životě," vysvětlil Moshin dvorní lékař, když jí nedávno nasazoval její nejnovější prostetickou nohu. V pořadí devátá noha znamená pro slonici značné ulehčení pohybu bez problémů spojených se špatným zakřivením páteře. Kromě Moshi dostala speciálně uzpůsobenou nohu i Motala, které je 56 let. Stejně jako Mosha i ona přišla o přední nohu poté, co šlápna na minu na thajsko-barmské hranici. A také ji zachránili v nemocnice nadace Přátelé asijských slonů, která byla založena v roce 1993. První nemocnice pro slony na světě má momentálně sedmnáct pacientů. Tamní lékaři vyléčili už více než 4000 nemocných či zraněných slonů. Ojedinělé zdravotnické zařízení funguje díky dárcům, převážně z Thajska.

Hranice mezi Thajskem a Barmou je stále posetá minami. Boje byly dávno zapomenuty, ale jejich morbidní dědictví přetrvává. V roce 1945 získala Barma od britské vlády nezávislost. O tři roky později zde vznikly partyzánské skupiny, které se chtěly odtrhnout od barmské vlády. V některých pohraničních oblastech vládne neklid dodnes. Jejich smutným důkazem je přítomnost nášlapných min, jejichž obětmi se však stávají nejčastěji nevinní obyvatelé a sloni.