Slavný thajský chrám přišel o své tygry: Čelí obvinění z týrání zvířat

Ochránci zvířat a aktivisté obvinili mnichy v thajském chrámu z nelegálního chovu tygrů, týrání a obchodování se zvířaty. Někteří návštěvníci a dobrovolníci, kteří do chrámu vyjeli s velkými kočkami pomáhat tvrdí, že zvířata byla držena pod vlivem drog. Chrám obvinění popírá. Úřady se ovšem rozhodly zakročit a tygry z chrámu odvézt.

Zdroj: VLP

V thajské provincii Kanchanaburi žilo po boku buddhistických mnichů 137 tygrů. V pondělí začala operace řízená vládou. Na tisíc úředníků a odborníků postupně přesouvá divoké kočky do zvířecích útulků. Mniši, kteří veškerá obvinění popírají, se nejprve snažili bránit, nakonec jen bezmocně přihlíželi z povzdálí.

Tygří chrám Wat Pha Luang Ta Bua patří mezi oblíbené turistické destinace. Návštěvníci mohou zvířata za poplatek krmit nebo se s nimi vyfotografovat. Celé roky čelí mniši kritice a snaze úředníků jim divoké kočky odebrat. Vloni úřední kontrola údajně v prostorách chrámu odhalila nelegální držení šakalů, zoborožců a medvědů. Přetahování o tygry mezi chrámem a státními orgány trvá už od roku 2001. Předchozí pokusy dostat tygry pod státní kontrolu mniši odrazili. Tentokrát se ale úředníci vybavili soudním příkazem.

Update: V kuchyňském mrazáku bylo objeveno čtyřicet mrtvých tygřích mláďat, přítomným médiím to sdělil náměstek generálního ředitele oboru národních parků, Adisorn Nuchdamrong. Mezi mrtvými tygry bylo také tělo chráněné binturongy (Arctictis binturong). Za jakých okolností zvířata zemřela a zda jejich části byly používány při výrobě tradiční čínské medicíny, zůstává nezodpovězeno. Žádný z mnichů nebyl k zastižení, aby se k věci vyjádřil.

Thajsko je dlouho centrem nedovoleného obchodování s divokými zvířaty a jejich částmi, včetně slonoviny. Na místních trzích lze snadno získat exotické ptáky, savce i plazy, z nichž někteří patří mezi ohrožené druhy.

Mohlo by vás zajímat: