Konec zbytečného odpadu? V Kanadě postavili dům ze 600 000 plastových lahví

Svět čelí obrovskému problému plastového znečištění, kdy tuny plastových tašek a lahví končí v oceánech. Kanadská stavební firma hledá nové cesty, jak plasty využít, a držet je tak dál od oceánů.

Zdroj: Profimedia.cz

Před pár týdny představila na jihovýchodním pobřeží části Nového Skotska (Pobřežní provincie Kanady) projekt domu, jehož vnější stěny jsou postaveny ze 600 000 recyklovaných plastových lahví. Jedná se o inovativní budovu, kterou vymysleli architekti start-upu JD Composites Inc. ve městě Meteghan.

Dům o rozloze 185 metrů čtverečních poskytuje díky recyklovaným plastovým panelům větší izolaci než typické stěny, díky čemuž budoucí majitelé ušetří na vytápění.
 
I když jsou stěny lehké, jsou konstruovány tak, aby byly velmi odolné. Při testování se ukázalo, že dokážou odolat nárazu větru přes 480 kilometrů za hodinu. Což je dobrá zpráva pro oblasti ohrožené ničivými hurikány.

Panely se dají sestavit rychleji než typická konstrukce domu. Ukázka z praxe - během sedmi hodin dokázali dát stavitelé dohromady 170 panelů, z nichž každý byl určený pro jinou část v domě. Další den dokončili střechu vyrobenou ze stejného materiálu.

Speciální konstrukce eliminuje potřebu samostatné izolace, obložení, šindelů na střeše či zatloukání hřebíků. Panely jsou k sobě spojeny chemicky, což dělá strukturu domu ještě silnější.

Náklady na prototypový dům byly srovnatelné s klasickou výstavbou domu. Majitelé však během let ušetří desítky tisíc dolarů díky úsporám energie.     

Než dům vstoupí na trh, bude v nabídce k pronájmu na Airbnb. Společnost doufá, že se tak jeho popularita rychleji rozšíří společně s myšlenkou na praktické využití všudypřítomných plastů.