V zelené evropské metropoli otevřeli hotel s „vesmírnými kajutami“

Turisté, kteří zavítají do slovinského hlavního města Lublaň, mají možnost strávit noc v miniaturním ubytování, které je velmi oblíbené v asijských zemích.  

Lublaň se v roce 2016 stala oficiálně nejzelenějším hlavním městem Evropy.
Lublaň se v roce 2016 stala oficiálně nejzelenějším hlavním městem Evropy.
Zdroj: Profimedia.cz

Slovinsko zaznamenalo od roku 2004, kdy vstoupilo do Evropské unie, prudký nárůst cestovního ruchu. Vloni počet zahraničních turistů, kteří v zemi zůstali víc než jeden den, stoupl o 15,4 %. Nejčastěji sem přijíždějí lidé z Německa, Itálie, Rakouska, Nizozemska a Chorvatska. Nejen oni teď mají možnost vyzkoušet si nevšední zážitek.

V Lublani nabízí Central Hotel, který je v samém středu města, jako první na Balkáně přespání v deseti spacích kapslích. Do prostoru, který má pouhé 2 m², se z nábytku vejde opravdu jen postel o rozměrech 100 x 200 cm. Cena za noc začíná už na 29 eurech.

První kapslový hotel na Balkáně.První kapslový hotel na Balkáně.Zdroj: REUTERS/Srdjan Zivulovic

Trend kapslových hotelů přišel z Japonska. V Tokiu vyrostl v roce 1970 vyrostl bytový dům složený ze 140 malých obytných boxíků. Nakagin Capsule Tower stojí v samém centru nedaleko nákupní třídy Ginza a dodnes jde o revoluční bydlení. V Asii miniaturní ubytování nejčastěji využívají mladí lidé, ale i podnikatelé a úředníci, kteří jsou na cestách a potřebují si odpočinout, aniž by příliš utráceli. Kdo přespání v kapslích bude preferovat v Lublani, ukážou nejvíce letní měsíce.

Hlavní město alpské země je sice ze všech evropských metropolí nejmenší (s rozlohou 164 km2; pro srovnání Praha se rozkládá na území 496 km²). Má ale co nabídnout. Láká ale na historické centrum i architektonické památky. Zároveň dokazuje, že neuvízlo v minulosti. V roce 2016 se totiž stalo Evropským zeleným městem.

Zatímco dříve v ulicích dominovala auta, dnes dostává přednost veřejná doprava, chodci a cyklistické stezky. Vysázelo se zde více než 2000 stromů, vybudovalo pět nových parků a obnovily se břehy řek Sáva a Ljubljanica. Zelené oblasti tak nyní tvoří 75 % území Lublaně. A jako bonus, z kohoutků a fontánek v Lublani teče nechlorovaná voda a téměř na každém rohu jsou kontejnery na tříděný odpad.