Avatar po japonsku: V kavárně obsluhují roboti ovládaní ochrnutými pacienty

Pro fyzicky handikapované lidi není ve světě mnoho možností, jak se pracovně uplatnit. To se ale může brzy změnit. V Tokiu vzniká pilotní kavárna, kde budou ochrnutí pacienti obsluhovat hosty pomocí robotů ovládaných počítačem.

Robot ovládaný invalidou obsluhuje v japonské kavárně
Robot ovládaný invalidou obsluhuje v japonské kavárně
Zdroj: Youtube

V praxi to bude vypadat tak, že se pacient připojí v pohodlí svého domova na internet a bude sledovat dění v kavárně pomocí přenosu kamery zabudované v robotovi. Svému "avatarovi" pak bude přes počítač zadávat pokyny, co má dělat a jak má jednat. Jedinečný projekt odstartuje na přelomu letošního listopadu a prosince v japonském Tokiu. Setká-li se zkušební provoz s úspěchem, robotická kavárna bude fungovat permanentně od roku 2020.

Jedním z organizátorů projektu je Masatane Muto, který sám trpí amyotrofickou laterální sklerózou. Jde o stejnou nemoc, jaká postihla
slavného astrofyzika Stephena Hawkinga nebo bývalého českého premiéra Stanislava Grosse. Nemocný trpí postupnou svalovou slabostí až atrofií a nakonec zůstává zcela paralyzován, zatímco psychické a mentální funkce jsou zachovány. "Každý by měl mít svobodu dělat takovou práci, která ho baví," říká Masatane Muto. "Rád bych vzkázal světu, že člověk může prokázat plnou pohostinnost, i když je fyzicky postižený."

Zdroj: Youtube

Roboti vysocí 1,2m pocházejí z dílny společnosti Ory Lab, která dodává roboty menších rozměrů (asi 22 cm) už sedmdesátce firem, jejichž zaměstnanci pracují z domova. Tito malí roboti jsou využíváni také studenty, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou účastnit výuky ve školní lavici.

"Chci vytvořit svět, kde lidé budou moci pracovat, i když jsou pohybově omezeni," prohlašuje výkonný ředitel Ory Lab Kentaro Yoshifuji. K vývoji robotů ho prý přiměla vlastní zkušenost z dětství, kdy se kvůli blíže nespecifikované nemoci ocitl v izolaci od okolní společnosti. Yoshifuji doufá, že roboti dají ochrnutým lidem možnost začlenit se do normálního běhu života.